home

 

profielschets

 

contact

 

concertagenda

 

toelichting

 

expositieagenda

 

al geweest

 

fotogalerij

 

musici

 

beeldende kunstenaars

 

fcap webwinkel

 

funen art gallery

 

routebeschrijving

 

archief

 

Funen Concerts Art Productions

_________________________________________________

29 september 2013 15.00 uur                            

foto1287.jpgMaarten Ornstein - klarinet/basklarinetMaarten Ornstein speelt solo! Na try-outs in binnen- en buitenland is het nu tijd om het Amsterdams publiek te laten genieten van een solo concert op klarinet en basklarinet. Op het repertoire staan composities van o.a. Thelonious Monk, Marc Peronne, John Lennon en composities van Maarten Ornstein zelf. Ook Ierse reels, Bulgaarse- en Arabische liedjes worden door Ornstein onder handen genomen en ingepast in een recital dat bol staat van prachtige muziek.


www.maartenornstein.com_________________________________________________

22 september 2013 15.00 uur                            

foto1289.jpg
Trio Nomade


Kanako Inoue- piano

Emirhan Tuga- klarinet

Sinan Vural - bariton

Vogelvrij


Ravel- Lutoslawski- Erkin- Usmanbas- Merkies


Trio Nomade bestaat uit pianiste Kanako Inoue, klarinettist Emirhan Tuga en bariton Sinan Vural. Ze zijn voor het eerst in juni 2012 min of meer toevallig bij elkaar gekomen voor een gelegenheidsconcert. Daarna onstond het idee om het trio voort te zetten in deze ongewone bezetting. Ze bewegen zich over zowel landsgrenzen als muzikale grenzen heen, en brengen een gevariëerd en breed repertoire. Zo kunt u in hun huidige programma luisteren onder meer naar weemoedige Turkse volksliederen, hartstochtelijke Argentijnse tangomuziek, vurige Griekse en Spaanse liederen, meeslepende Franse chansons en zelfs Nederlandse liedjes van weleer, die u wellicht mee kunt zingen!


foto1290.jpg foto1291.jpg foto1292.jpgKanako, afkomstig uit Japan, Emirhan en Sinan, beiden afkomstig uit Turkije, hebben alle drie bij Nederlandse conservatoria gestudeerd en zijn woonachtig in Nederland. Ze zijn regelmatig op Nederlandse podia te beluisteren met verschillende ensembles en gezelschappen.


_________________________________________________

7 juli 2013 15.00 uur                            

foto1283.jpgEisler Trio


Bauwien van der Meer - sopraan

Annedee Jaeger- gitaar

Joris van Haaften- cello

'Fuego'


Een nieuw programma van componist Harke Jan van der Meulen op beroemde gedichten van Jan Jacob Slauerhoff geschreven voor het Eisler Trio


“Warmbloedige, eigentijdse akoestische songs met een jazzy inslag, refererend aan de fado van Christina Branco, Agbajah ritmes uit Guinee en de sfeer van een nimmer aflatende zoektocht zoals Slauerhoff die zo treffend wist te op te roepen”

Met de volgende titels: Fuego, Aan Zee, Outcast, Provinciale, Woorden in de Nacht, O Konakry!

Het volledige programma is als volgt:

Hanns Eisler (1898-1962)
Das Vielleicht-Lied
An den kleinen Radioapparat
O Fallada, da du hangest
Mutter BeimleinJaime Ovalle (1894-1955)
traditional arr. Laurindo Almeida

Estrela do Mar
Bia-ta-taKurt Weill (1900-1950)
Der Abschiedsbrief
YoukaliHarke Jan van der Meulen (*?)
Provinciale
Woorden in de nacht
Outcast
O Konakry
Aan zee
Fuego
foto1284.jpg
www.harkejan.nl

www.eislertrio.com_________________________________________________

23 juni 2013 15.00 uur                            

foto1282.jpg

Frederic Voorn - piano


CD 'Music Box'


Duphly - Haydn - Beethoven - Liszt - Brahms - Smetana - Chopin - Satie - Voorn


foto434.jpgFrederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het programma Pianistenuur. Hij dirigeert drie koren, schrijft artikelen voor diverse bladen (Piano Wereld, Akkoord Magazine) en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd door diverse internationale festivals uitgenodigd. (Tibor Varga Festival, Sion. Antverpiano, Antwerpen. Grand Piano Festival, Amsterdam Virtuosi, Grachtenfestival en Scarlatti Festival in Amsterdam. Spring Festival, Praag). In 1996 verscheen een CD met sonates van Domenico Scarlatti. Hij maakte concertreizen naar verschillende landen (Zwitserland, Amerika, België, Rusland, Spanje, Engeland) en gaf concerten in belangrijke zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich. Frederic Voorn was solist bij diverse orkesten, zo voerde hij met dirigent Howard Williams Messiaen’s Oiseaux Exotiques uit en speelde hij in Bakoe het Eerste Pianoconcert van Beethoven met het Staats Symfonieorkest van Azerbeidzjan. In 2012 was hij jurylid bij de achtste editie van het Internationale Pianoconcours Adilia Alieva in Gaillard, Frankrijk en in hetzelfde jaar gaf hij concerten en een masterclass in Kazan, Tatarstan, tijdens het Internationale Kamermuziek Festival.

Als programmamaker bij de radio is Frederic Voorn sinds 1997 actief. Naast Pianistenuur, dat vanaf 2001 iedere zaterdag door de VARA wordt uitgezonden en wordt gepresenteerd door Paul Witteman, maakt hij ook nog programma’s voor de NTR, (ZaterdagMatinee, De Bedding) de VPRO (Het Middagconcert en Urubicha) en de Concertzender.

Vanaf 2005 is Frederic Voorn zich meer en meer op het componeren gaan richten. Hij heeft een orkeststuk geschreven getiteld: Ezra’s Journey (2005) en zijn Eerste Strijkkwartet (2006) ging in 2008 in Amerika in première. Andere werken, zoals de Pièces simples et naturelles voor piano (2005), het Caprice voor viool en piano (2007) en de Zwei Goethe Lieder (2009) werden al diverse keren uitgevoerd. In 2012 ging zijn lied Die Gedanken sind Frei in première in de Hermitage van Amsterdam. Momenteel componeert hij een tweede strijkkwartet en een pianosonate.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en Haakon Austbö. In 1987 behaalde hij in Utrecht zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarna volgden lessen in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Joeri Levin. Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.

www.fredericvoorn.nl
_________________________________________________

liesbethkraaijpoelexpo.jpg

Liesbeth Kraaijpoel

'Muziek in portretten'

1 juni t/m 8 juni 2013

vrijdag t/m zondag 13.00 tot 18.00 uur en op afspraak

kunstenaar aanwezig op 2 juni en op afspraak

liesbethkraaijpoel.jpgliesbethkraaijpoelstrijktrio.jpgt.g.v. deze expositie een extra concert op 2 juni

zie de concertagendawww.liesbethkraaijpoel.nl
_________________________________________________

9 juni 2013 15.00 uur                            

gezin muziek 5.jpg
Een muzikaal gezin concerteert!Andrea Wittchen - sopraan

Alexander de Bie (11 jaar)- piano

Jack de Bie- pianoBach – Mozart – Chopin – Kabalevsky – Liszt – Bellinimuziek voor piano solo - piano à 4-mains - zang & pianoALEXANDER DE BIE is de 11 jaar jonge zoon van Andrea Wittchen en Jack de Bie. Vanaf zeer jonge leeftijd heeft Alexander een passie voor klassieke muziek, met name de muziek van J.S.Bach. Hij speelt nu piano en kerkorgel. Pianoles heeft hij van zijn vader, en orgelles van Jos van der Kooy (Organist Westerkerk en stadsorganist te Haarlem). Met hoofdvak orgel zit Alexander in de jongtalent-klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Alexander bespeelde met 7 jaar het Maarschalkerweerdorgel in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam op de open dag in 2009, en hij was finalist bij de Talentenjacht 2011 van het Concertgebouw. In 2011 speelde hij muziek van Daan Manneke in het Orgelpark Amsterdam. In de Westerkerk Amsterdam heeft hij al aan diverse orgelconcerten meegewerkt, zoals bij de serie ‘Geen Dag Zonder Bach’ en het Grachtenfestival in Amsterdam en het Vredesconcert. Onlangs speelde orgel hij in de Philharmonie in Haarlem en ook was hij te zien in een TV-programma van Jan-Willem de Vriend. Alexander componeert ook eigen muziekstukken, is hevig geïnteresseerd in geschiedenis, sterren- en natuurkunde, zit op schermen en schijnt ook nog op school te zitten...

JACK DE BIE was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez. Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok, Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij werkte samen met de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd. Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok. Ook is hij werkzaam als repetitor/ muzikaal leider bij verschillende koren en ensembles. Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld. Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

Sopraan ANDREA WITTCHEN is zowel concert- en operazangeres. Zij volgde opleidingen in Noorwegen en Nederland op het gebied van muziek, theater en mime. Aan het Utrechts’ Conservatorium studeerde zij hoofdvak klassieke zang en sloot haar studie met succes af. Daarvóór studeerde zij 4 jaar bewegingstheater op de Mime-opleiding aan de Theaterschool van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. Andrea Wittchen als zangeres actief deel aan de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, de masterclass Italiaans Belcanto op het Belcanto Festival in Dordrecht, en bij de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, waar zij werkte met de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan Teatro La Scala in Milano. Andrea combineert vaak de disciplines theater en zang. Zij werkte mee bij projecten van het gezelschap BEWTH, bij het Franse gezelschap ‘Théatre du Mouvement’ en bij het Griftheater Amsterdam op het Oerol festival op Terschelling.
Andrea Wittchen geeft sinds vele jaren regelmatig concerten met diverse liederen- oratorium- en operaprogramma’s in Nederland en daarbuiten, vaak in samenwerking met collegae-musici zowel zangers als ook instrumentalisten._________________________________________________

2 juni 2013 15.00 uur                            

liesbethkraaijpoel.jpg

extra concert t.g.v. expositie Liesbeth Kraaijpoel 'muziek in portretten'Joan Berkhemer - viool

Rob Mann - pianoLudwig van Beethoven - Sonate nr. 3 in Es voor viool en piano

Gabriel Fauré -Sonate in A voor viool en piano

joanberkhemer.jpg

Joan Berkhemer studeerde aan het Amsterdams Muzieklyceum bij Herman Krebbers en bij Rami Shevelov in Tel Aviv. In 1975 won hij het Oscar Back Concours en in 1978 behaalde hij de Prix d’Excellence. Met het Amsterdams Pianotrio won hij de eerste prijs van het Internationale kamermuziek Concours Colmar 1980. Als solist trad hij op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, alle radio orkesten en de meeste provinciale orkesten. Als solist en kamermuziekspeler maakte hij een aantal veelgeprezen cd’s en reisde hij over de hele wereld.

Joan Berkhemer ontving in 1986 van het ministerie van cultuur een beurs voor een studie orkestdirectie bij Leon Barzin en Jean Fournet te Parijs. Na zijn debuut in 1995 met de opera’s “Cavaleria Rusticana” en “I Pagliacci” bij de Italiaanse Opera Amsterdam werd hij in datzelfde jaar uitgenodigd door Het Limburgs Symfonie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, Concerto Rotterdam, Het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nationaal Ballet Orkest.

In 1999 werd hij na een succesvol gastoptreden benoemd tot chef dirigent van het Zeeuws orkest. Hij is jaarlijks te gast bij het Hollands Symfonia, dirigeerde tijdens het Mozart festival 2011 het Noord Nederlands orkest en dirigeerde in 2012 het Festivalorkest van het internationale Muziekfestival Eilat, Israël.

Naast zijn activiteiten als dirigent en vioolsolist is Berkhemer een veelgevraagd pedagoog. Hij doceerde van 1990 tot 1998 aan conservatoria van Amsterdam en Arnhem, gaf masterclasses viool, kamermuziek en orkestdirectie. Als componist schreef hij kamermuziek, orkestwerken, twee vioolconcerten, liederen en muziek voor tv en film.

robmann.jpg

Rob Mann (Amsterdam, 1951) studeerde in Amsterdam bij Karel Hilsum en Willem Brons. Tevens volgde hij lessen bij Maria Curcio in Londen, waar hij zich bekwaamde in de interpretatieve ideeën van Arthur Schnabel.

Voor de vertolking van de vioolsonate van de componist Henkemans met violist Joan Berkhemer werd in 1975 de Donemus-prijs van de stad Amsterdam toegekend. In 1980 werd hem de “Prixd’Excellence toegekend en in hetzelfde jaar won hij met het Amsterdams Pianotrio alle prijzen op het internationale kamermuziekconcours van Colmar in Frankrijk.

Hierna volgde jaren van concertreizen door Europa en de USA. Naast het klassieke en romantische repetoire is hij enthousiast pleitbezorger van hedendaags werk. Zo werkte hij mee aan een lecture-recital van Tristan Keuris. Vele malen speelde hij als solist, naast het standaard repertoire, het berucht baanbrekende en gecompliceerde tweede pianoconcert van Béla Bartók.

Als pedagoog was hij werkzaam bij de conservatoria van Amsterdam, Zwolle en Aarhus (Denemarken). Tevens is hij reeds lange tijd verbonden aan de auditiecommissies van het Nationaal Jeugdorkest en het Europees Jeugd Orkest._________________________________________________

26 mei 2013 15.00 uur                            

foto86.jpg

Claudia Valenzuela - viool

Pepijn van Vilsteren - pianoBéla Bartók (1881-1945): Zes Roemeense volksdansen

1.Bot tánc
2.Brâul
3.Pe loc
4.Bucsumí tánc
5.Román polka
6.Mâruntel I / II

Olivier Messiaen (1908-1992) -Thème et Variations voor viool en piano

Manuel de Falla (1876-1946) -Suite populaire espagnole

1.El paño moruno
2.Nana
3.Canción
4.Polo
5.Asturiana
6.Jota


- pauze -

Dmitri Sjostakovitch (1906-1975)  -4 Preludes uit opus 34 (bewerking voor viool en piano : Dmitri Zyganov)

Prelude nr. 10
Prelude nr. 15
Prelude nr. 16
Prelude nr. 24Ástor Piazzolla (1921-1992) - 4 Tango’s

Adios Nonino (Tango – Rhapsody)
Oblivion
Invierno porteño (Winter in Buenos Aires)
Libertangofoto1265.jpgClaudia Valenzuela werd 1980 in Moskou geboren en is opgegroeid in Frankrijk in een muzikantenfamilie. Op zesjarige leeftijd begon zij viool te spelen. Ze volgde haar eerste lessen aan de nationale muziekschool van Villemomble bij M. Thuillier. In 1998 werd Claudia uitgenodigd de lessen van N. Morosova aan het conservatorium van Rotterdam te volgen waar zij in 2004 afstudeerde begeleid door András Czifra. In 2007 studeerde Claudia af aan het conservatorium van Tilburg, gespecialiseerd in kamermuziek.
Kamermuziek is dan ook Claudia's grote passie. Naast klassieke muziek speelt Claudia ook in diverse wereldmuziek formaties zoals het Pavadita Tangostrijkkwartet, Mariachi Tierra Caliente, Tomasa Quartet (latin-jazz ensemble), Stracc. Daarnaast is zij werkzaam als viooldocente aan Muziekschool Waterland, Purmerend.

Pepijn van Vilsteren (Zwolle, 1984) begon op zevenjarige leeftijd met pianospelen. Hij studeerde eerst bij zijn vader, vervolgens bij Marlies van Gent.
In 2002 begon Pepijn zijn studies aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les kreeg van Alexander Warenberg en Klára Würtz. In juni 2006 behaalde hij daar zijn Bachelor of Music (“With Honours”), en in 2009 zijn Master of Music. Tijdens zijn studie heeft Pepijn aan verscheidene masterclasses deelgenomen, onder meer bij Martyn van den Hoek, Toos Onderdenwijngaard, Andreas Woyke, Alan Weiss, en Ralph van Raat.
Momenteel is Pepijn werkzaam als pianodocent aan Muziekschool Waterland te Purmerend en Edam, en aan Muziekschool Wijk bij Duurstede. Daarnaast is hij actief als pianist, zowel als solist als in kamermuziekverband. Zo heeft hij verscheidene malen deelgenomen aan met festival ‘Musik Zentral’ in Bad Aussee (Oostenrijk), en was hij in 2007 en 2008 solist bij het HanzeOrkest Zwolle._________________________________________________

12 mei 2013 15.00 uur                            

foto1254.jpgHannes Adriaens - piano


Tijdreis door EuropaJ.S. Bach (1685-1750) - Italiaans Concert BWV 971M. Ravel (1875-1937) - SonatineF. Chopin (1810-1849) - Scherzo nr. 3 opus 39R. Schumann (1810-1856) - Kinderszenen opus 15I. Albeniz (1860-1909) - Corpus Christi en SevillaDe Belgische pianist

Hannes Adriaens


studeerde af aan de conservatoria van Utrecht en Düsseldorf bij Paolo Giacometti. Eerder rondde Hannes zijn bachelorstudie af aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Jozef de Beenhouwer. Hannes volgde tevens een opleiding liedbegeleiding bij Lucienne van Dijck en verschillende masterclasses bij onder andere Udo Reinemann en Georg Friedrich Schenck. Bovendien behaalde hij verschillende prijzen op wedstrijden, zoals de 1ste prijs in het concours “Dexia Axion Classics”. Hannes verzorgt regelmatig concerten in binnen- en buitenland, zowel als solist als in kamermuziekverband en speelde piano improvisaties bij diverse muziektheatervoorstellingen._________________________________________________

21 april 2013 15.00 uur                            

foto1213.jpg

Andrea Wittchen - sopraan

Augusto Valença- tenor

Jack de Bie- piano
foto1277.jpg200 jaar Verdi !

Wij vieren het 200e geboortejaar van Giuseppe Verdi !

Aria’s, duetten en scènes uit de opera’s:

Rigoletto
Il Trovatore
Aida
Otello
La TraviataGiuseppe Verdi (1813-1901)

La Traviata
(Venetië – 1853)
1 – “O qual pallor… Un di, felice, eterea…”
2 – “Estrano… Ah, forse lui… Sempre libera!”
3 – “Lunge da lei… De miei bollenti spiriti”


Il Trovatore
(Rome – 1853)
4 – “Timor di me… D’amor sull’alli rosee… Miserere”
5 – “Ah si, ben mio… Di quella pira”


Otello
(Milaan – 1887)
6 – “Già nella notte densa”

- Pauze-

Aida
(Cairo – 1871)
7 – “Celeste Aida”
8 – “O patria mia”
9 – “O terra addio”

Rigoletto
(Venetié – 1851)
10 – “Quest’o quella…”
11 – “Caro nome”
12 – “È il sol dell’anima…”Andrea Wittchen

, (lyrische sopraan), is concert- en operazangeres met een groot en veelzijdig repertoire. Zij is geboren in Zuid-Duitsland. Met 19 jaar ontving zij een stipendium van de Noorse Staat voor een culturele studie in Noorwegen, waar zij zich – midden in de mooie Noorse natuur- verdiepte in muziek, zang en beeldende kunst.
Vervolgens kwam zij naar Nederland om hier hoofdvak zang te studeren op het Utrechts Conservatorium en mime aan de Mimeopleiding van de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam. Beide opleidingen sloot zij met succes af. Andrea nam actief deel aan masterclasses als de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, op het Belcanto Festival in Dordrecht o.l.v. Adelisa Tabiadon, en aan de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, o.l.v. de Noors-Italiaanse sopraan Elizabeth Norberg-Schulz en de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan.
Andrea werd veel gevraagd als zangeres  en actrice in muziek- en bewegingstheatervoorstellingen, o.a. bij de Amsterdamse gezelschappen BEWTH (op locatie: in het gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag) en het Griftheater ( voorstelling ‘Ontijtijd’ op het Oeral festival op Terschelling), zoals ook in Parijs bij ‘Théatre du Mouvement’, waarmee zij met de voorstelling ´Cities´op tournee ging door Europa (Parijs, Madrid, Bratislava, Timisoara, Boekarest, Amsterdam).
Andrea Wittchen geeft sinds vele jaren regelmatig concerten met diverse liederen- oratorium- en operaprogramma’s in Nederland en daarbuiten. De componisten Mozart, Bellini, Donizetti , Pergolesi, Puccini, J.S. Bach en Händel, Schubert, Schumann, Wolf, Tchaikovsky en Rachmaninov, spelen op haar repertoirelijst een grote rol, maar ook het zingen van oude Noorse volksliederen, liederen van E.Grieg en Spaanse liederen van o.a. Garcia Lorca, Manuel de Falla, Granados, Rodrigo en Turina is een specialiteit van Andrea Wittchen.De Braziliaanse tenor 

Augusto Valença 

studeerde journalistiek en theater in zijn geboorteplaats Recife en in Rio de Janeiro waar hij als acteur debuteerde in “Le Balcon”van Jean Genet. Meerdere rollen volgden, zowel op de bühne als op de witte doek. Valença woont sedert 1993 in Nederland , waar hij in 1996 muziekstudies startte bij Marianne Blok (zang) en Paul Pattipilohy (piano). Hij studeerde verder bij Nicolai Cok en wordt op dit moment gecoached door Michael Aspinall.

  Op zijn repertoire staan o.a. Peppe in Donizettis “Rita” (Antwerpen en Den Haag), Arturo in Bellinis “I Puritani” (Breda en Tilburg), D. Ottavio in Mozarts “Don Giovanni” en Arlecchino in de gelijknamige opera van Vincenzo Righini (op CD in 2005 opgenomen door BonGiovani Records – Bologna). Beide rollen zong hij tijdens het Belcanto Festival Dordrecht in 2003 onder leiding van Fabio Maestri. Voorts zong hij Acis en Damon in “Acis and Galatea” van Händel (Amsterdam), Glaucus in “Scylla et Glaucus” van Jean-Marie Leclair (Praag), Pomponnet in “La Fille de Madame Angot” van Charles Lecocq (Utrecht), Paris in “La Belle Helene” van Offenbach (Amsterdam),Orfeo in Monteverdis “Orfeo” (Bremen), Barinkay in Strauss “Zigeunerbaron” (Goes en Midelburg), Simon in Millöckers “Der Bettelstudent” (Zeist),  Sir Severin/Master of Ceremonies in Segall/Paivas “Love Dolls” (Ljubljana, Amsterdam, Den Haag, Sofia, Zagreb); Monsieur de Crotignac/Pittore in Cimarosa’s “Il Pittore Parigino”(Nijetrijne) en Kornelys in "La Princesse Jaune" van Saint-Saens.
Tijdens het Grachten Festival 2011 te Amsterdam, zong Augusto Valença de rol van Der junge Mann in "Die Flut" van Boris Blacher (1903-1975).

Naast het opera- en oratoriumrepertoire, waarin barok en belcanto zijn voorkeur genieten, zingt Augusto Valença ook liedrecitals. Zijn internationale optredens leidden tot een breed repertoire met liederen van Europese en Zuid-Amerikaanse componisten. Hij trad op in Nederland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Rusland, Spanje, Slovenië, Croatië, Bulgarije, België, Engeland, Brazilië en Argentinië.Jack de Bie

was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez.
Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok, Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij werkte samen met de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd. Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok. Ook is hij werkzaam als repetitor/ muzikaal leider bij verschillende koren en ensembles. Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld. Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

Jack de Bie is ook een zeer ervaren pianopedagoog. Hij heeft een lespraktijk in Amsterdam en Den Haag. Hij geeft zowel les aan kinderen als ook aan volwassenen, van beginners tot ver gevorderden.  

_________________________________________________

14 april 2013 15.00 uur                            

foto1261.jpgDuo Con Spirito


Ilse Eijsink - klarinet

Anna Yedigaryan- piano

Het is lente


foto1224.jpg


m.m.v. Barbara Schilstra- sopraanEdward German (1862-1936) - Romance – klarinet en piano


Edwin Roxburgh (1937) - Wordsworth Miniatures – basklarinet solo


Komitas (1869-1935) - Garun a (Het is lente) - piano solo


Gerald Finzi (1901-1956) - Five Bagatelles – klarinet en piano


Franz Schubert (1797-1828) - Der Hirt auf dem Felsen – sopraan, klarinet, piano


Francis Poulenc (1899-1963) - Sonate – klarinet en pianoIn dit programma neemt Duo Con Spirito u voor de pauze naar Engeland. De sfeervolle muziekstukken worden ingeleid door gedichten speciaal gemaakt voor deze gelegenheid door Jurgen Eijsink. Na de pauze geeft Barbara Schilstra met duo een gastoptreden in het prachtige trio van Schubert. Het concertprogramma wordt afgesloten met een energiek werk van Poulenc voor klarinet en piano.

www.duoconspirito.nl

_________________________________________________

flyer-Funen-deflyer.jpg
_________________________________________________

24 maart 2013 15.00 uur                            

foto487.jpgEntre Dos


Karin Basting - fluit

Adriaan Dropsie- gitaar/octaafgitaar

'La Mediterránea'!


Tango's, in klank vertolkte landschappen, fragmenten uit de flamenco...! Karin Jochems-Basting en Adriaan Dropsie laten u heerlijk wegdromen met dit unieke progamma waarin latin en jazz met de klassieke muziek lonken!

Het samensmelten van verschillende muziekstijlen kenmerkt de composities van Adriaan Dropsie. Invloeden van Astor Piazzolla, Joaquin Turina, Heitor Villa-Lobos en Johann Sebastiaan Bach geven de muziek een herkenbare sound.

Adriaan Dropsie is lid van het Genootschap van Nederlandse Componisten.1. Impresiones de Tango

• Tango para ti
• Milonga
• Tango Melancólico

2. Fantasia


3. Tres Piezas

• Marinda
• Oración
• Astorial

4. Intermezzo- pauze -

5. Miniaturas

• La Cerillera
• Postales
• En las Nubes

6. Paisage Andaluz

• Capricho
• Milonga en Benalmádena
• Vuelo a Málaga

7. Valse Romántico

• Una Rosa Blanca

8. Cambios

• Peteneras
• El Camino

www.entredosfluteguitar.nl

_________________________________________________

17 maart 2013 15.00 uur                            

foto1257.jpg
Luke Welch - piano


Beethoven - Schubert - Chopin


L. van Beethoven - Rondos Op. 51 (Nos. 1 & 2)

L. van Beethoven - Sonata Op. 2, No. 1

F. Schubert - Sonata D. 784 (Op. 143)

F. Chopin - Scherzo Op. 39

F. Chopin - Ballade Op. 52Luke Welch

( 1980) is een Canadese klassieke pianist die sinds september 2008 in Nederland woont.

Na zijn masterstudie in Ontario heeft Luke zijn masterstudie in Rotterdam aan de Codarts Hogeschool voor de kunsten afgerond in 2010.

Hij heeft diverse masterclasses gevolgd o.a. bij Jean-Bernard Pommier.

Luke Welch heeft recitals en concerten gegeven in Canada, de VS, Nederland, Italie, Jamaica en Schotland.

Luke Welch werd geboren in Toronto, Canada en groeide op in de nabijgelegen stad Mississauga. Hij begon met pianospelen op de leeftijd van zes, en gaf zijn eerste openbaar recital op zijn twaalfde. Zijn eerste prive -pianopedagogen waren o.a. Kyzysztof Jedrysik en Catherine Kuzeljevich, en later voltooide hij zijn Bachelor en Master of Music op de University of Western Ontario (Canada) onder supervisie van John-Paul Bracey.

Welch heeft ook deelgenomen aan klassen van vooraanstaande kunstenaars met inbegrip van Cécile Ousset, Thaise Dang Son, André Laplante, Jean-Paul Sevilla, Stéphane Lemelin en Jean-Bernard Pommier. Hij maakte zijn concertdebuut in 2004 met de Durham Chamber Orchestra en heeft uitgebreid op het internationale podium opgetreden, met inbegrip van concerten in Canada, Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Italië, Schotland en Wales (UK) . Hij heeft nationale en internationale onderscheidingen en subsidies ontvangen in Canada en Europa.

In 2010 voltooide hij verder zijn graduate studie aan het Codarts Rotterdams Conservatorium in Nederland tijdens zijn studie in de klas van Aquiles Delle Vigne. Sinds zijn afstuderen, heeft Welch gewerkt aan het Rotterdams Codarts Conservatorium. Hij heeft ook samengewerkt met een aantal nationale en internationale dansgezelschappen naast zijn optredens en onderwijs verplichtingen. Hij woont momenteel in Rotterdam, Nederland.

_________________________________________________

3 maart 2013 15.00 uur                            

foto583.jpg

Claudia Y Manito


ZUID-AMERIKAANSE KLANKEN MET GYPSY TEMPERAMENT: Paraguayaanse harp, zang en gitaar


Het concertprogramma heeft de titel

‘Arpamor’

vrij vertaald betekent dit: liefde voor de harp.

Claudia zingt canciones uit diverse Zuid Amerikaanse landen.
Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt. Veel van deze nummers heeft haar vader (zelf zanger/ gitarist en geboren onder de Caribische zon) haar bijgebracht. Door hem heeft ze ook de Paraguayaanse harp leren bespelen.
Op dit prachtig instrument speelt Claudia melancholische zamba’s ritmische polca’s gevoelige tango’s en meer. Manito vult het spel van Claudia aan met vurige solo’s en gevoelige fraseringen.

De muzikale wortels van Claudia liggen in de Zuid-Amerikaanse muziek. Claudia heeft het gevoel voor deze muziek van thuis uit meegekregen. Van haar Surinaams/Antilliaanse vader heeft zij het temperament, en van haar Indische moeder het fijnbesnaarde geërfd. Haar vader was gitarist in diverse latin combo’s. De beginselen van gitaar heeft zij van hem geleerd.
Als kind was zij al gefascineerd door de harpmuziek van Luis Bordon echter, thuis was geen harp. Toen was zij aangewezen op de gitaar. In het begin van haar studie klassiek gitaar op het conservatorium merkte ze dat ze een andere kant op wilde. Toen heeft zij zich zelf bekwaamd in het Latijns Amerikaanse genre.
De belangstelling voor de Paraguayaanse harp was bij Claudia niet verdwenen. Daarom heeft zij een authentieke harp besteld uit Paraguay; deze waren in Nederland moeilijk te krijgen. Door zelfstudie en veel muziek luisteren heeft zij zich dit instrument meester gemaakt.
Claudia is in verschillende groepen actief geweest. In de loop van de tijd heeft zij zich ontwikkeld tot een zangeres en muzikante met veel zeggingskracht. Met haar zwoele stemgeluid pakt zij de luisteraar geraffineerd in.

Vanaf zijn 7e levensjaar is de gitaar bij Manito niet meer weg te denken. Zijn oom, die gitaar (Hot Club de France stijl) en piano speelde, bracht hem de fijne kneepjes bij. Dit alles ging zonder noten lezen. In deze periode leerde Manito ook de rumba flamenca uit de Camargue.
Manito heeft altijd de voorkeur gehad voor de Spaanse gitaar. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel.
Tijdens een concert speelt Manito flamenco- en zigeunertraditionals en zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn vaak de inspiratiebron van deze nummers. Ook heeft hij enkele hommages geschreven.
Door veel met andere muzikanten te spelen en zelfstudie heeft Manito een karakteristiek geluid ontwikkeld. Zijn spel is intuïtief en heeft veel dynamiek. Dankzij de vele improvisaties klinkt zijn muziek spontaan.

www.claudiaymanito.nl

_________________________________________________

17 februari 2013 15.00 uur                            

foto1223.jpgfoto: Marthein Smit


Trio Zinger

 

Nathalie Mees - sopraan

Rogier Hendrikx- hoorn

Wim Voogd- piano

'Verwondering'

 

Voor het nieuwste programma vormt Duo Zinger met hoornist Rogier Hendrikx een trio. Met als thema ‘Verwondering’ ofwel, de schoonheid van het alledaagse,hebben zij werken geprogrammeerd van bekende componisten als Strauss, Schubert en Berlioz, maar ook van componisten uit de 21ste eeuw als Winteregg en Busarow.  De werken van Winteregg en Carrapatoso zullen Trio Zinger voor het eerst in Nederland ten gehore brengen.  Laat Trio Zinger u meenemen in de wereld van het alledaagse, maar toch buitengewone. En verwonder u over de schoonheid en veelzijdigheid van de hoorn in de verrassende combinatie met zang en piano.

H. Berlioz (1803-1869) Le jeune Pâtre Breton

G. Donizetti(1797-1848) Mirti addio

R. Strauss (1864-1949) Alphorn

E. Carrapatoso (1962- ) Cinco Melodias en forma de Montemel op. 7

F. Schubert(1797-1828) Auf dem StromD. Busarow (1934-2011) Death be not proud

Ch. Gounod(1818-1893) Le Soir

F. Lachner (1803-1890) Waldvöglein

H. Nelson (arr.) (1917-1996) 4 Irish songs

S. Winteregg (1952- ) 3 City Songswww.duozinger.nl
_________________________________________________

3 februari 2013 15.00 uur                           

foto1264.jpgDuo Thera Klaassen – Rogier de PijperRogier de Pijper - fluit

Thera Klaassen - piano

Klassiek duo Rogier de Pijper – Thera Klaassen neemt u mee op reis door de tijd. Hun repertoire strekt zich uit van de Barok van Bach tot aan de modern klassieke composities van het eind van de twintigste eeuw.

Programma

J.S. Bach Sonate g-moll (BWV 1020)

W.A. Mozart Sonata 5 in C (KV 14) deel 1

Kaija Saariaho Laconisme de L'aile voor fluit solo

Aram Khachaturian Toccata (1932) voor piano solo

G. Fauré Fantaisie Op. 79

F. Poulenc Sonata (1957)theraklaassen.jpgThera KlaassenZij koos op 8 – jarige leeftijd voor het prachtige instrument piano. Haar liefde voor de muziek en haar wens “heel mooi piano te leren spelen” zijn sindsdien onveranderd gebleven.

Zij studeerde af aan Conservatorium Arnhem bij pianist Frank Peters. Volgde lessen en Masterclass bij Marjes Benoist, Robijn Tilanus en Faina Bryanskaya. Zij was pianiste, repetitor en arrangeur in muziektheater. Op uitnodiging van Wibi Soerjadi speelde zij op zijn Pianofestivals in 2006, 2007 en 2008. Sinds vier jaar is zij tevens vast pianiste voor het AMC te Amsterdam.

Heden verdiept zij zich samen met Frank Peters in de kamermuziek engeeft zij les in haar privé-studio in Zeist. Bijzondere aandacht gaat uit naar het gedachtengoed en de pianotechniek van pianist en pedagoog Tobias Matthay in de praktijk van het onderwijs aan (zeer) jonge pianisten.

Naast haar conservatoriumstudie studeerde Thera Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht. Zij studeerde af op een musicologisch – politiek onderwerp.

www.theraklaassen.nl

rogierdepijper.jpgRogier de PijperRogier de Pijper is een veelzijdig musicus. Hij is fluitist, koordirigent en docent. Daarnaast arrangeert hij en schrijft hij liedjes voor schoolmusicals. Rogier speelde in het Nederlands Fluitorkest, diverse conservatoriumorkesten en harmonieorkesten. Hij treedt regelmatig op zowel als solist als begeleider. Rogier studeerde docent muziek aan het conservatorium van Rotterdam en fluit aan het conservatorium van Den Haag bij Thies Roorda en Rien de Reede. Zijn masterstudie fluit heeft hij afgerond in 2011 aan het conservatorium van Tilburg waar hij studeerde bij Leon Berendse. Tijdens deze masterstudie heeft Rogier zich gespecialiseerd in moderne speeltechnieken voor de Böhmfluit. Momenteel is Rogier verbonden aan het conservatorium van Tilburg als docent bijvak fluit, methodiek, historische ontwikkeling en moderne speeltechnieken.

www.rogierdepijper.nl_________________________________________________

20 januari 2013 15.00 uur                           

foto1262.jpg

Ivana Poparic - cello

Frederic Voorn - pianoL. van Beethoven Sonate in A groot op. 69

R. Schumann Drie Romances op. 94 (arr. V. Despalj )

G. Fauré Tweede sonate op. 117

S. Prokofiev Twee Puschkin Waltzes (arr. D. Geringas )foto1263.jpg

Ivana PoparicIvana Poparic, geboren in ex Joegoslavië, stamt uit een familie van musici. Toen zij acht was, kreeg zij haar eerste lessen van haar vader Ivan en Valter Despalj. Door haar deelname aan festivals en nationale competities won ze een groot aantal prijzen. Aan de Muziekhogeschool van Keulen studeerde Ivana cello en kamermuziek. Na cum laude te zijn afgestudeerd voor haar solodiploma zette zij haar studie voort aan het Conservatorium in Amsterdam, waar zij cellolessen volgde. Als solist trad Ivana op met het Belgrado Filharmonisch, Zagreb Filharmonisch en “St. George Strings” kammerorchester. Ze is actief kamermusicus in Joegoslavië, Slowakije, België, Italië en Nederland. Daarnaast is Ivana lid geweest van internationale vermaarde kamerensembles en heeft zij opnamen gemaakt voor radiostations o.a. in Nederland.

foto434.jpgFrederic VoornFrederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het programma Pianistenuur. Hij dirigeert drie koren, schrijft artikelen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten. Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij maakte concertreizen naar verschillende landen en won prestigieuze prijzen. Hij werd uitgenodigd voor internationale festivals en gaf concerten in belangrijke zalen. Vanaf 2005 is hij zich meer en meer op het componeren gaan richten. Momenteel componeert hij een tweede strijkkwartet en een pianosonate. Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht en behaalde in 1987 zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarna volgden lessen in Londen en in Moskou.www.fredericvoorn.nl_________________________________________________

23 december 2012 15.00 uur                           

foto1216.jpg


foto: Ed van RijswijkBas Verheijden - piano

'The orchestral piano'
'Trick or Treat'

 

Ludwig van Beethoven / Charles-Valentin Alkan
- Allegro con brio ( 1e deel ) uit Pianoconcert Nr 3 Opus 37

 

Robert Schumann
- Etudes Symphoniques opus 13 (inclusief extra variaties)Pauze

 

Cécile Chaminade
- Étude Symphonique Opus 28
-Thème Variée Opus 89
-Étude de Concert Opus 35
-Pierette Opus 124Frederic Chopin / Balakirev
- Romanze uit Pianoconcert nr. 1

 

Clément Doucet
- Chopinata

 

www.basverheijden.nl

_________________________________________________

9 december 2012 15.00 uur                           

foto1207.jpg
Inge van Keulen - zang

Gert de Vries - luit

'The heart is true'


John Dowland - Sorrow stay
Dye not before thy day
Flow my tears

Henry Purcell - She that would gain a faithful lover
If music be the food of love

Anthony Holborne - Lute Pavan No. 1
Galliard to the Lute Pavan No. 1Henry Purcell - Sweeter than roses
Music for a while

****

John Dowland - Come heavy sleep
Fine knacks for ladies

Thomas Morley - It was a lover and his lass

Onbekend - C’est un amant, ouvrez la porte

Jacques Mauduit - Eau vive, source d’amour

Anthony Holborne - Lute Pavan No. 2
Galliard to the Lute Pavan No. 2

Henry Purcell - Ah Belinda
When I am laid

Gert de Vries

studeerde gitaar aan het Utrechts Conservatorium, bij Hans Bredenbeek, en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Tom Burmanje, waar hij in 1991 afstudeerde. Hij volgde masterclasses bij onder meer David Russell en Hubert Käppel. Samen met Agnes Leopold vormde Gert het gitaarduo Duomo, waarmee hij op diverse podia concerten heeft gegeven en masterclasses heeft gevolgd bij onder anderen de Assad Brothers. Vanwege een groeiende belangstelling voor muziek uit renaissance en vroege barok is Gert overgestapt naar luit. Hij volgde lessen bij Willem Mook en tegenwoordig bekwaamt Gert zich verder bij Fred Jacobs.

Inge van Keulen

volgde haar zangstudie bij Mariola Niedzielska. Ze laat ze zich nog regelmatig coachen door haar docent en daarnaast door Rebecca Stewart. Inge is de zangeres in het oude-muziekensemble Een vrolic wesen (orgel, gamba, renaissance-schuiftrompet en zang) dat op dit moment een programma heeft met Italiaanse muziek. Ze zingt in de Jiddisje volksmuziekgroep Ayayayy met accordeon en viool. Ze dirigeert, geeft zang- en muziekles en cursussen zangtechniek en liedinterpretatie.

_________________________________________________

25 november 2012 15.00 uur                           

lesnocesdepierrette.jpg

Duo Pierrette


Esther van Zijl - sopraan

Ariadne Verstegen- piano

'Les noces de Pierrette'

liederen van Poulenc, Fauré, Debussy, Duparc en Chausson


Een Frans Lied programma geïnspireerd op het Parijs van rond het ‘fin de siècle’. Werken van Poulenc, Fauré, Duparc, Debussy en Chausson. Deze muziek vertelt over verlangens, vreugde en verdriet en neemt je mee naar de sferen van een nachtelijk Parijs.

estherenariadne.jpgfoto: Wim Oskam

Esther van Zijl en Ariadne Verstegen werken sinds 2010 samen onder de naam Duo Pierrette. Het duo specialiseert zich in het Franse Lied. Sopraan Esther van Zijl studeerde bij Riekje Bakker en Valerie Guillorit aan het ArtEZ Conservatorium Zwolle, en volgde masterclasses bij o.a. Barbara Hannigan, Barbara Schlick, Paul Triepels, David Barell en Allison Pearce. Momenteel studeert ze in de Master of Music bij Marjan Kuiper en Wiebke Goetjes. Esther is regelmatig als soliste te horen in opera en oratoria. Pianiste Ariadne Verstegen studeerde bij Paolo Giacometti en Klára Würtz aan het Conservatorium Utrecht, en in 2010 studeerde zij aan het Mozarteum te Salzburg bij Jeanette de Boer. Masterclasses volgde ze bij o.a. Ferenc Rados, Ralph van Raat en Sally Sargent. Tevens geeft zij solo-concerten en speelt ze in muziektheaterproducties.

_________________________________________________

11 november 2012 15.00 uur                           

foto1255.jpgDuo Dwars
Judith Kuipers - fluit

Gabi Vink - gitaarJohan Sebastian Bach (1685-1750)
- Sonata 1034 in E minor Arr. Gabi Vink
I. Adagio ma non tanto
II. Allegro
III. Andante
IV. Allegro

Heitor Villa-Lobos (1887-1959)
- Bachianas Brasileiras No 5.

Béla Viktor János Bartok (1881-1945)
-Roumanian Folkdances
I. Joc cu bâta
II. Brâul
III. Pe loc
IV. Buciumeana
V. Poarga româneasca
VI. Maruntel

Castelnuovo-Tedesco (1895-1968)
- Sonatine voor fluit en gitaar
II. Tempo di Siciliana

Ástor Piazzolla (1921-1992)
- Histoire du Tango
I. Bordel 1900
II. Cafe 1930
III. Night-Club 1960
IV. Concert d’Aujourdhui 1990foto1256.jpg


Duo Dwars

Gitariste Gabi Vink en fluitiste Judith Kuipers ontmoetten elkaar tijdens hun Masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Op persoonlijk vlak was er direct een klik en daarom besloten Gabi en Judith om samen een programma in te studeren voor het examen Kamermuziek. De muzikale samenwerking verliep zo goed, dat het oprichten van een fluit-gitaar-duo voor beide musici een logisch gevolg was en zij in Brussel nog vele malen samenspeelden, onder meer in de prachtige Concertzaal van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Inmiddels wonen Gabi en Judith allebei weer in Nederland en zijn ze volop bezig hun repertoire uit te breiden.
In het afgelopen seizoen speelde Duo Dwars o.a. in het Muziekgebouw Eindhoven en op de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam.

Door de makkelijk inzetbare samenstelling van een fluit en een gitaar kan Duo Dwars op vrijwel iedere locatie en voor iedere gelegenheid een optreden verzorgen. Denk hierbij naast de reguliere concerten bijvoorbeeld aan een muzikaal intermezzo of achtergrondmuziek tijdens een (kerst)diner, receptie, feest, etc.

Judith Kuipers

Judith Kuipers (1985) studeerde achtereenvolgens bij Thies Roorda aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag (Bachelor, 2007) en bij Carlos Bruneel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (Master, 2009). Orkestklassen volgde Judith bij Emily Beynon en Eline van Esch.
Judith deed mee aan onder andere het Prinses Christina Concours waar zij een eerste prijs behaalde en volgde masterclasses bij Jeanne Baxtresser, Sophie Cherrier, William Bennett, Kersten McCall, Robert Dick en Patricia Morris. Ze deed orkestervaring op in het Atheneum Kamer Orkest (AKO), het JeugdOrkest Nederland (JON) en symfonieorkesten van de conservatoria van Den Haag en Brussel.

Judith maakte deel uit van het Jong Nederlands Blazers Ensemble (jongNBE) en remplaçeerde bij onder meer het Residentie Bach Orkest, het DoelenEnsemble, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, de Marinierskapel en RBO Sinfonia.

Judith is fluitiste en medeoprichter van het J.O.N.G.ensemble waarmee zij zo’n 25 concerten per jaar verzorgd. Daarnaast is zij fluitiste van het RE-Orchestra o.l.v. Roberto Beltrán-Zavala en speelt Judith samen met gitariste Gabi Vink in Duo Dwars.

Gabi Vink

Gabi Vink (1984) begon op 6-jarige leeftijd met gitaarlessen bij Leon de Vries, haar moeder. Toen Gabi 16 was begon ze met de vooropleiding aan het Artez conservatorium in Zwolle bij Hans de Weerd. Hierna maakte Gabi de overstap naar het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en behaalde hier haar Bachelordiploma bij Enno Voorhorst. In juni jl. heeft  Gabi haar Master Diploma behaald aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar zij studeerde bij Antigoni Goni.

Gabi heeft meegedaan aan een aantal concoursen en heeft prijzen gewonnen bij het EGTA Duo Concours  (tweede prijs), het Alhambra Concours  (eerste prijs) en het concours van het International Guitarfestival Zwolle (derde prijs).

Gabi volgde masterclasses bij o.a. Roland Dyens, Dusan Bogdanovich, Nuccio D’Angelo, Eduardo Isaac, Raphaella Smits en Margaritha Escarpa en Johan Fostier.

In juni 2011 speelde Gabi solo met Sinfonia Rotterdam o.l.v. Conrad van Alphen.

www.duodwars.nl

_________________________________________________

28 oktober 2012 15.00 uur                           

foto1172.jpg


Frank Lamm - gitaar


Bach tot BeatlesJohan Sebastian Bach Prelude uit ‘Cello suite no.1’ BWV 1007

José Maria Gallardo del Rey Prelude uit ‘California Suite’

Heitor Villa-Lobos Prelude no. 1

Claude Gagnon Douze préludes en forme d’études no. 1, 9

Leo Brouwer Etudes simples I t/m X

Gary Ryan .Rondo Rodeo .Birds flew over the spire

Vincent Lindsey-Clark Pulsar

Vincent Lindsey-Clark/Beatles
(after Bach and Villa-Lobos)
When I’m Sixty FourDe ontwikkeling van Frank Lamm:
van passie tot beroep

Frank Lamm is 11 jaar oud als hij zijn muzikale carrière aan de muziekschool te Waalwijk begint. Zijn passie: de gitaar. Na de middelbare school kan hij zich eindelijk fulltime op muziek gaan richten. Hij vervolgt zijn studie aan het Brabants Conservatorium en wordt daarin begeleid door Hein Sanderink. In 1996 mag Frank zijn diploma Docerend Musicus met lof in ontvangst nemen.

Frank volgt diverse masterclasses, zowel in binnen- als in buitenland, bij o.a. Raphaëlla Smits (België), David Russell (Schotland), Roberto Aussel (Argentinië) en Laura Young (Canada).

Als hij in 1998 het Diploma Uitvoerend Musicus behaalt, sluit Frank zijn studie aan het Brabants Conservatorium af. Tijdens zijn studie besluit Frank om samen met Peter Thissen in 1995 samen verder te gaan en hun uitvoerende ambities als duo vorm te geven.

Duolisme gitaarduo is geboren. Vanaf 1995 tot 2010 heeft Duolisme concerten gegeven binnen Nederland, maar ook in landen als Engeland, België, Duitsland, Turkije, Zwitserland, de Nederlandse Antillen, Maleisië, en Schotland. Oktober 2008 gaf het duo een masterclass ‘gitaarduo’ aan het conservatorium van Glasgow, Schotland. Augustus 2009 maakte het duo haar debuut tijdens de 18e editie van het Iserlohn Guitar Symposium in Duitsland.

Duolisme gitaarduo heeft 4 cd’s gemaakt, elk in een andere stijl, genaamd: La Guitarra Poética (2000), Ornamenten (2004), Retratos (2004) Dreams, Rest and Motion (2008), een album met Latijns – Amerikaanse muziek en een compositie die speciaal voor Duolisme geschreven is door de Engelse gitarist / componist Gary Ryan.

Na meer dan 15 jaar te hebben samengespeeld met Peter Thissen in gitaarduo duolisme is er een gedwongen eind gekomen aan deze periode. Peter overkwam het ergste wat een gitarist kan overkomen, je vingers niet meer goed kunnen gebruiken. Peter heeft zijn loopbaan als concertgitarist dan ook vaarwel mogen zeggen. Frank is momenteel als solist werkzaam en heeft zijn eerste solo cd Garoeda (2011) gemaakt die het verhaal van het duo naar solist symboliseert.

Naast Uitvoerend Musicus is Frank docent gitaar aan het centrum voor de Kunsten de Aleph in Drunen.

www.franklamm.nl

_______________________________________________

voorkant flyer expositie oktober 2012.jpg


achterkant flyer expositie oktober 2012.jpg_________________________________________________

14 oktober 2012 15.00 uur                           

foto1253.jpg


Trio C tot de Derde


Carel den Hertog - viool

Caspar Terra -klarinet

Coos Lettink - accordeon

Klezmer - Balkan - Gypsy


De drie musici Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) vormen samen Trio C tot de derde. Ze laten zich inspireren door klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Door hun ontembare drang tot improviseren geven ze traditionele melodieën vaak bijzondere en onverwachte wendingen en creëren ze een uniek geluid. Al improviserend spelen ze niet alleen met elkaar, maar ook naar elkaar, door op speelse wijze elkaar muzikaal uit te dagen en te verleiden tot virtuositeit en lyrisch spel. Hun muziek geeft uitdrukking aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet, en leent zich zodoende voor dansen, maar ook voor dromen. Spelen doen ze overigens overal; verjaardagsfeesten en bruiloften, herdenkingsbijeenkomsten en begrafenissen, theaters, kerken, festivals, in rokerige cafés en straten over de hele wereld.

www.trioctotdederde.nl

_________________________________________________

30 september 2012 15.00 uur                           

foto1215.jpgEnsemble Kokako


Alwin de Vries - fluit

Anja van Dooren -(bas)klarinet

Josje Lodder - pianoPiet Ketting - Trio Sonata (fluit, basklarinet piano) (1928)

 

Ton de Leeuw - Trio voor fluit klarinet en piano (1952)Stephen Westra Three pieces for flute clarinet and piano (2011)

 

Stephen Westra - Marcia (piccolo, klarinet, piano) (2012)

 

Lucas Wiegerink - Contraste (2012)

 

Ton de Leeuw - Nine rasas for piano solo (1968)Theo Loevendie 10 easy sketches klarinet en piano (1970)

foto1252.jpgfoto: Peter NientiedEen programma met een kleine eeuw nederlandse muziek wat een mooi overzicht geeft van ontwikkelingen in een eeuw tijd; het stuk van Piet Ketting is het eerste stuk dat ooit voor de bezetting fluit-basklarinet-piano is geschreven, Piet Ketting studeerde in die tijd bij Willem Pijper, wat wel hoorbaar is in zijn muziek: ritmisch complex, spannend en met een heel mooi middendeel. Het trio van Ton de Leeuw behoort tot zijn vroege werken, met invloeden van Balkan ritmes. De Nine rasas en de easy sketches van Loevendie zijn zestiger jaren stukken met veel vrijheid voor de uitvoerenden: ritmes zijn alleen globaal genoteerd, en in de Easy sketches hebben klarinet en piano allerlei keuzemogelijkheden waardoor elke uitvoering weer anders wordt: spannend voor uitvoerders en publiek. Stephen Westra laat zich inspireren door muziek uit de eerste helft van de 20e eeuw, de ironie van Prokofiev hoor je in het laatste deel van zijn three pieces. Hij baseerde ze op korte pianostukjes. Ook het stuk van Lucas Wiegerink is gebaseerd op een stuk voor piano dat hij in 2011 schreef in opdracht van Marja Bon. De titel spreekt voor zich: contrasten tussen piano en blazers, snelle en langzame noten, zacht en hard vormen de bouwstenen van het stuk.

www.kokako.nl

_______________________________________________

bos 4 zonder sj.JPG


Sandra Janssen

“Barrières en Verleidingen”

werken op papier en wandreliefs

21 -22 – 23 – 28 - 29 september 2012 

13.00 – 18.00 uur

en op afspraak

opening vrijdag 21 september 17 – 20 uur

 

_________________________________________________

22 juli 2012 15.00 uur                           

foto1244.jpgfoto: Bokkie VinkDúo Soleá


Barbara Schilstra - sopraan

Juan Zurutuza- piano

Spaans programma:

Barbieri - Guridi - Montsalvatge -
Granados - De Falla


1. "Canción de Paloma" uit: El Barberillo de Lavapiés, F. A. Barbieri
2. J. Guridi, Seis canciones castellanas
3. X. Montsalvatge, uit "Cinco canciones negras"
- Chévere
- Canción de cuna para dormir a un negrito
- Canto negro
--------------------------------------------------------------
1. E. Granados,
- La maja dolorosa 1
- La maja dolorosa 2
- La maja dolorosa 3
2. M. De Falla, uit "La vida vreve", aria van Salúd "Vivan los que riyen"
3. M. de Falla, uit "La vida breve", aria van Salúd "Allí esta, riyendo"
4. M. de Falla, Siete cancione populares Españolas

www.barbaraschilstra.com

www.duosolea.com

_________________________________________________

8 juli 2012 15.00 uur                           

Shandiz Ensemble


foto1170.jpg


Mehrnaz Salehi - zang

Imre Keblusek- cello

Hamid Tabatabaei - piano

Evelien Graat - vioolMassoud Wala - projectie van vertalingen en sfeerbeelden

A Woman Alone

 

14 gedichten van de invloedrijke Iraanse dichteres Forugh Farrokhzad, door Hamid Tabatabaei op muziek gezet. Van de cd 'A Woman Alone - an homage to Forugh Farrokhzad'. De vertalingen van de liederen worden tijdens het concert geprojecteerd.

www.shandiz.eu

_________________________________________________

24 juni 2012 15.00 uur                           

foto1243.jpg

Ewoud Mahler- viool

Saskia Plagge - cello

Gerben Uilenbroek- piano

Beethoven - pianotrio opus 1 no 3 (1793/94)

Grieg - Andante con moto voor viool, cello en piano (1878)

Debussy - pianotrio in G-dur (1880)


Beethoven

(1770-1827)

Pianotrio Op. 1 No. 3 in c-moll (1793-94)

1)Allegro con brio
2)Andante cantabile con Variazioni
3)Menuetto: Quasi Allegro
4)Finale: prestissimo

De drie pianotrio's opus 1 ontstonden in rond het einde van 1793 en het begin van 1794. Volgens Beethovens leerling Ferdinand Ries zijn de trio's voor het eerst uitgevoerd tijdens een huisconcert bij vorst Carl von Lichnowsky. Aan wie de stukken ook opgedragen zijn. Ook Haydn op deze avond aanwezig. Hem bevielen de eerste twee trio's in Es-dur en G-dur beter. Hij had het niet voor mogelijk gehouden dat het derde trio zo snel in de smaak zou vallen en zo goed begrepen werd door de aanwezigen.

Grieg

(1843-1907)

Andante con moto in c-moll (1878)

  Het Andante con moto in c-mineur ontstond samen met het strijkkwartet in g mineur op 17 juni 1878. In de noorse openbare bibliotheek te Bergen zijn schetsen gevonden voor de overige delen. Grieg heeft dus de bedoeling gehad om er een trio van te maken met meerdere delen. Het Andante con moto werd voor het eerst uitgevoerd in januarie 1908 tijdens een Grieg gedenk concert in Kopenhagen samen met het strijkkwartet in F majeur. Julius Röntgen die de werken van Grieg catalogiseerde schreef een jaar eerder aan de vrouw van Grieg Nina het volgende: "Nun habe ich dir auch den Triosatz geschickt. Welch tiefwehmütige Stimmung klingt darin! Wie er sich nicht thun kann an dem einen Thema, dass sogar in Dur seinen Klageton behhält, und sich dann so großartig zur vollen Kraft steigert (...) Das Stück kann ganz gut für sich allein bestehen und macht nicht den Eindruck eines Fragments, da es ein vollkommenes Ganzes für sich bildet. Es hat ja auch mehr die Form eines durchgeführten Liedes als die eines Sonatensatzes." 

Debussy

(1862- 1918)

Premier Trio en Sol (1880)

1)Andantino con moto allegro
2)Scherzo-Intermezzo: Moderato con allegro
3)Andante espressivo
4)Finale: Appassionato

Debussy schreef zijn pianotrio in de zomer van 1880 in Fiesole, een plaats in Italië. Zoals we in de brieven van Madame von Meck aan Tchaikovsky kunnen lezen. De achttien jaar oude Debussy was tijdens deze zomer bij Madame von Meck in dienst om haar kinderen pianoles te geven. Samen met haar speelden ze vierhandige piano muziek en begeleide Debussy de oudste dochter Julia die zangeres was. Tijdens deze zomer reisden ze veel door Europa, en ontmoetten er veel andere muzikanten. Met de cellist Danilchenko en de violist Pachulsky speelde Debussy naast zijn eigen pianotrio iedere avond de tio's van Beethoven en Schubert en muziek uit Rusland. Debussy droeg zijn pianotrio op aan zijn leraar Emile Durand.

Gerben Uilenbroek,Saskia Plagge en Ewoud Mahler

kennen elkaar uit hun schooltijd in Haarlem.  Saskia en Ewoud speelden al samen toen ze 7 jaar waren, zowel op straat als in het ensemble van de muziekjuf.  Gerben en Ewoud zaten op dezelfde school en ontdekten en bewonderden elkaar in de muziek. Individueel ontwikkelden de drie zich als succesvolle professionele musici totdat onlangs vanuit Berlijn Gerben zijn oude Haarlemse vrienden opriep om pianotrio te spelen. Dit idee werd direct omarmd als reünie en tevens begin van een bijzondere samenwerking. 

_________________________________________________

10 juni 2012 15.00 uur                           

foto1242.jpg

Mark Zandstra - viool

Haik Seth Paul - piano

'Gevarieerd programma'1. Bach: Sonate BWV 1023
2. Mozart: Sonate in E-klein KV304
3. Massenet: Meditation
4. Paganini: Cantabile
5. Paganini: Caprice 24
6. Frits Kreisler: 18-de variatie uit Rhapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninov
(in bewerking voor viool en piano van Frits Kreisler)
7. Rachmaninov: Vocalise
8. Kreisler: Liebesleid
9. Isaye: reve d'enfant
10. Sarasate: Zigeunerweisen

Mark Zandstra studeerde bij viool pedagoge Davina van Wely aan het Amsterdamse Sweelinck conservatorium. Daarnaast studeerde hij enige tijd bij violist Charles Andre Linale en volgde hij master classes bij de Amerikaanse violist Berl Senofsky. Hij is actief als viool docent en vormt daarnaast een duo met pianist Haik Seth Paul.

Haik Seth Paul studeerde piano aan het conservatorium van Den Haag bij Geoffrey Madge. Hij is tegenwoordig vooral actief op het gebied van de lichte muziek. Daarnaast houdt hij zich in samenwerking met Mark Zandstra bezig met het klassieke repertoire.

www.markzandstra.nl

_________________________________________________

27 mei 2012 15.00 uur                           

foto1241.jpg
Jack de Bie - piano'van Mozart tot Rachmaninoff'programma:

W.A. Mozart: Sonate KV 330 in C- Dur
E.Grieg: Lyriske Stykker
C.Sinding: Frühlingsrauschen
C.Debussy: Reflets dans l’Eau
S.Rachmaninoff: Préludes en Etudes

foto1217.jpg


Jack de Bie

was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez. Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok, Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij werkte samen met de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd. Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok. Ook is hij werkzaam als repetitor/ muzikaal leider bij verschillende koren en ensembles. Jack de Bie is ook een zeer ervaren pianopedagoog. Hij heeft een lespraktijk in Amsterdam en Den Haag. Hij geeft zowel les aan kinderen als ook aan volwassenen, van beginners tot ver gevorderden. Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld. Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”_________________________________________________

13 mei 2012 15.00 uur                           

foto1214.jpg


Verse Sneeuw

Hans Lub - viool

Jeske Kroon - fluit

Josje Lodder - piano

Martinu programma

De Tsjechische componist Bohuslav Martinu heeft veel kamermuziek geschreven voor allerlei bezettingen, waaronder 3 stukken voor fluit, viool en piano of clavecimbel, die alledrie tijdens dit concert te horen zullen zijn. Martinu schreef 2 van deze stukken in zijn Parijse periode, ze weerspiegelen de bruisende sfeer van de stad. In het derde stuk, de Madrigaal sonate grijpt hij op heel eigen wijze terug op compositietechnieken uit de barok. Uit dezelfde periode stamt het laatste stuk op het programma, de Pastorale van Hendrik Andriessen. Dit is een mooi verstild stuk, opgedragen aan zijn dochtertje.

Verse sneeuw, trio voor 20ste eeuwe muziek, werd opgericht in 2002. Het ensemble biedt verrassend, onbekend repertoire voor een bijzondere bezetting. Fluit, viool en piano, je hoort ze vaak, maar bijna nooit als kamermuziekensemble. Het programma met muziek van Martinu laat de luisteraar kennis maken met kleurrijk en boeiend repertoire. Een mondelinge toelichting met informatie over de stukken, componist, context en bijzondere anekdotes is een vast onderdeel van de concerten door dit ensemble.

_________________________________________________

29 april 2012 15.00 uur                           

foto1240.jpgOde aan Donizetti!Andrea Wittchen - sopraan

Augusto Valença- tenor

Jack de Bie- pianoDomenico Gaetano Maria Donizetti - 29 November 1797 – 8 April 1848De gigant van Bergamo en het uitsterven van de BelcantoR. SchumannGaetano Donizetti was geboren in Bergamo in Italië, in de arme wijk Borgo Canale, net buiten de middeleeuwse stadsmuren. Ondanks zijn eenvoudige afkomst en onmuzikale ouders werden zijn talenten vroegtijdig ontdekt. Hij kreeg uiteindelijk de best mogelijke opleiding die in Italië in zijn tijd mogelijk was. Zijn eerste leraar, mentor en vriend voor het leven was Johannes Simon Mayr (1763-1845). Hij was een zeer succesvol en invloedrijke Duitse operacomponist die in het jaar 1802 Kapellmeister werd in de Kathedrale van Bergamo. (Bergamo, net als Milano en Venezië, behoorde tot Oostenrijk tot aan de Italiaanse Eenwording in 1861).

Donizetti werd naar Bologna gestuurd om daar contrapunt te studeren bij de belangrijkste en meest beroemde leraar van zijn tijd, Padre Stanislao Mattei (1750-1825), die ook Gioachino Rossini onder zijn leerlingen had. Het was in Bologna, dat zowel Donizetti als ook Rossini hun carrières begonnen als operacomponisten, ook al was Donizetti nog relatief onbekend toen hij werkte in Rome, Milano en Napoli. Zijn eerste internationale erkenning bereikte hij met de première van “Anna Bolena” in 1830. De aaneenschakeling van successen die volgden met “Lucrezia Borgia”, “Maria Stuarda”, “Lucia di Lammermoor” en “Don Pasquale”, maakten hem meteen beroemd in heel Europa en daarbuiten. Hij werd de meest gevierde operacomponist meteen ná Rossini’s pensionering in 1829.

Vanaf dat moment heeft Donizetti de operawereld stormachtig veroverd, vaak met superster-zangers zoals Giuditta Pasta, Giovanni Rubini en zelfs Giusepina Streponi, de toekomstige ‘Mrs. Verdi’- om maar een paar te noemen. Met de woorden van Alexander Weatherson: ”Altijd openhartig, opgewekt en vrijgevig, werkend aan zijn bureau, onverschillig of niet bewust van de afgunst om hem heen, schreef hij 2 of 3 hoogstaande opera’s per jaar, en ook nog cantates, missen en motetten, iedere opdracht uitvoerend (...) Ook was hij leraar op het Conservatorium in Napoli, omgeven door leerlingen die zijn warmte en vrijgevigheid herinnerden voor de rest van hun leven’.

Gezien zijn opleiding (en de vele kerkmuziek die hij gecomponeerd heeft tijdens zijn leven) zou men verbaasd kunnen zijn over Donizetti’s succes als operacomponist en dirigent. Maar destijds waren in Italië alleen twee wegen te gaan als musicus: de kerk of het theater. Afgezien van het goede voorbeeld van zijn eigen leraar Mayr of het vooruitzicht op rijkdom en erkenning was het toch het temparement van Donizetti dat hem bestemde hem voor tot het laatste- het theater. Een keer terecht gekomen in de wereld van de opera wankelde hij nooit, ook niet wanneer hij geconfronteerd werd met tegenslag in zijn persoonlijk leven en een gruwelijke werkdruk, die zowel fysiek als ook metaal veel van hem vroeg. Hij was ook een vindingrijke en getalenteerde schrijver. Hij werkte vaak nauw samen met zijn librettoschrijvers (toen zijn roem het hem mogelijk maakte) of hij schreef zelf zijn eigen teksten, zoals in “Betly”( 1827), “Viva la Mamma(1836) of “Rita”(1841). Donizetti was niet alleen een componist van een groot aantal van muziekwerken, maar hij was vooral ook getalenteerd en gezegend met een grootmoedige, gelukkige en creatieve geest. Zijn werk is zeer gevarieerd, altijd vol van verschillende inzichten, nuances en verfijning.
In tegenstelling tot de opvatting die veelal leeft onder operaliefhebbers, kan men bij Donizetti niet echt meer spreken van Belcanto. Volgens Rodolfo Celetti en een groot deel van Italiaanse musicologen is de historische basis van het muziektheater in Italië in de Romantiek heel verschillend van de onze. Tot aan Rossini was het zingen van opera-karakters geïdealiseerd op het punt van het weglaten van elke ‘realistische’ vertoning van hun passies of emoties: het zingen bestond in zijn basis uit virtuositeit en indirecte referentie. Donizetti, daar in tegen, schept een meer realistisch portret van ons moderne concept van ‘gevoelens’. Hij bereikt dit door de unieke stijl die hij gecreëerd heeft voor zijn zangers, waarin de uitbeelding van leed of gepassioneerde liefde niet bereikt wordt door een ingewikkelde ontwikkeling van complexe melodieën, maar door de directheid van eenvoudige, directe muzikale frases.
Donizetti- en Bellini ook wat dit betreft- is nog steeds ver verwijderd van de werkelijk realistische manier van portretteren zoals dit later in de periode van het Verismo gebeurde. Maar de Belcanto kwam in ieder geval tot een einde met het verdwijnen van zijn laatste vorm van expressie: De Rossiniaanse verwijdering van aardse passies. De cantilenas van Donizetti hebben, ondanks hun vloeiende arabesques en elegische sensitiviteit, meer tekstverbondenheid en zij volgen over het algemeen een meer menselijke vorm van expressie.

De voor-romantische sensibiliteit en de overeenkomsten die de Belcanto als een eigen stijl hebben voortgebracht zijn verdwenen met het einde van het Rossini-tijdperk en de komst van meer gepassioneerde en ‘realistische’ opvolgers zoals Donizetti zelf en daarna Verdi. Echter bleef de manier van zingen en het arsenaal van vocale effecten uit in de Belcanto als een esthetische leidraad voor vele generaties daarna. Echo’s hiervan zijn nog steeds te horen in de trillers die Wagner vraagt van zijn sopranen in “Die Walküre” of zelfs in Stravinsky’s sierlijke lijnen in “The rake’s progress”.

In de komische opera

La Fille du Regiment

ontmoeten wij Marie. Zij is een weeskind die geadopteerd en opgevoed werd door een regiment van Franse soldaten die gestationeerd zijn in de bergen van Tirol. Maria werd door Tonio, een lokale dorpsbewoner, voor de dood gered, en het jonge paar wordt meteen verliefd.

1-“Ils l’ont emmené brutalement… De cet’ aveu si tendre”

Tonio is door de soldaten gearresteerd maar kan ontvluchten en Marie ontmoeten. Zij vertelt hem tot zijn verbazing dat eenïeder van de soldaten haar vader is! Want het hele Regiment heeft haar geadopteerd. De verliefden gaan verder met elkaar te plagen over hoe serieus hun liefde voor elkaar is.

2- “Par le rang et l’opulence” –

Het blijkt dat Marie de lang geleden verloren dochter is van een markiezin en zij wordt gedwongen om haar gelukkige leven in het Regiment achter zich te laten om goed ‘opgeleid’ te worden door haar rijke moeder. In haar nieuwe thuis bedenkt zij hoe weinig belangrijk en niets zeggend het vele geld is. Marie verlangt terug naar de dagen waar zij zichzelf kon zijn in het gezelschap van degene van wie zij werkelijk houdt.

3 - “A mes amis, que jour de fete” -

Tonio hoort van de ‘vaders’ van Marie dat hij alleen met haar kan trouwen wanneer hij in het Regiment intreedt. Hij doet het meteen! En hij bezingt met vreugde het vooruitzicht om zelf een soldaat én een getrouwde man te worden.

L’elisir d’amore

is een van Donizetti’s meesterwerken en een van de meest uitgevoerde en geprezen operas in de wereld sinds de première in 1832. Het barst hier van de subtiele vernieuwingen in het “Opera-buffa”-genre, in de vorm van meer genuanceerde karakters en situaties en de teder-sentimentele muziek die Donizetti schreef om deze te portretteren. De bescheiden en naïve boer Nemorino is zo verliefd op de rijke Adina, dat hij zich laat misleiden door de beloftes van een valse doctor. Deze verkoopt hem een ‘magische’ drank die moet bewerkstelligen dat Adina zijn zal beantwoorden. Adina houdt van een beetje flirten en om ‘single’ te zijn, maar wanneer zij zich realiseert dat zij Nemorino zou kunnen verliezen aan een ander meisje ( zij worden plotseling allemaal in hem geïnteresseerd nadat bekend werd dat hij een fortuin geërfd heeft van een verre oom) beslist zij dat zij werkelijk van hem houdt.

4 - “Prendi, per me sei libero” -

Om het geld voor de magische drank (die eigenlijk alleen maar wijn is) bij elkaar te krijgen, is Nemorino vrijwillig in het leger gegaan. Adina ontdekt wat hij heeft gedaan voor de liefde en koopt het contract, dat hij getekend heeft bij de lokale sergeant, terug. Uiteindelijk geeft zij toe dat zij van Nemorino houdt en is bereid om hem dit te bewijzen door hem vrij te laten.

5 - “Una furtiva lagrima” –

Nemorino heeft gezien hoe Adina hem observeerde toen hij aan het dansen was met de meisjes uit het dorp. Hij zag hoe zij jaloers werd en te huilen begon. Zij had geprobeerd om het voor hem te verbergen, maar hij zag een traan in haar ogen en begrijpt dit als een teken dat zij echt van hem houdt.

6 - “La la ra… esulti pur la barbara” –

Eerder in de opera, drinkt Nemorino wat hij denkt dat het een ‘liefdesdrank’ is en hij wordt een beetje dronken. Vertrouwend er op dat de Elisir d’Amore zal werken, doet hij net als of hij Adina ignoreert. Zij is verrast over zijn gedrag en vraagt hem meteen hoe het zit met de liefde die hij haar herhaaldelijk heeft verklaard in het verleden. Tot haar irritatie antwoordt hij dat hij dat dit wel goed komt, en beiden gaan verder met sarcastische opmerkingen naar elkaar te gooien.

- pauze -

Lucia di Lammermoor

is misschien Donizetti’s meest beroemde opera. Er wordt veel gevraagd van de zangers, met zijn ‘belcanto’ technische eisen van een stabiele legato lijn en coloratuur beheersing. Te gelijker tijd verwijdert deze opera zich verder van de Rossiniaanse idealen van de esthetische verhevenheid – en vocalisatie- van emoties. De normale afscheiding tussen de arias en de cabalettas wordt minder rigide en de muziek beantwoordt meer aan waar de dramatiek van de tekst om vraagt, met meer vrijheid en inzicht in wat wij vandaag als psychologische samenhang beschrijven.
Lucia en Edgardo worden op elkaar verliefd en beloven om elkaar trouw te blijven desondanks het feit dat hun families grote rivalen zijn van elkaar. Wanneer Edgardo vanwege politieke redenen naar Frankrijk reist, dwingt Lucia’s broer haar om met een ander te trouwen om de familie te redden voor faillissement. De dwang en de spanning is te veel voor haar: de emotioneel instabiele Lucia verliest haar verstand en vermoordt haar echtgenoot tijdens hun huwelijksnacht.

7 - “Regnava nel silenzio” –

Aan het begin van de opera is Lucia bij een fontein gekomen vlak bij het kasteel waar zij Edgardo hoopt te ontmoeten. Edgardo had haar gevraagd om hier naartoe te komen. Maar zij vindt dit een angstwekkend oord. Zij verteld hoe zij hier een keer eerder de geest van een jonge vrouw heeft ontmoet, die op diezelfde plek vermoord werd door haar jaloerse geliefde. Ondanks haar angsten verheugd zij zich op de dichtbije ontmoeting met Edgardo. Hij alleen, zo bekent zij, kan haar gelukkig maken. Bij hem kan zij alle problemen en haar kommer vergeten.

8 - “Tombe degli avi miei… Fra poco a me ricovero” –

Aan het einde van de opera schuilt Edgardo op de begraafplaats van zijn familie nadat hij Lucia geconfronteerd heeft over haar huwelijk met een andere man. Denkende dat zij hem ontrouw is, maakt hij voor zich op, dat het leven voor hem zinloos is geworden. Hij besluit om zelfmoord te plegen.

9 - “Lucia perdona… Verranno a te sull’aure” –

In de eerste acte van de opera ontmoeten Edgardo en Lucia elkaar voordat hij naar Frankrijk gaat vertrekken. Hij wil vrede stichten met de familie van Lucia, en hij geloofd dat hun huwelijk de vele jaren van vijandelijkheid zal beëindigen. Zij, daar in tegen, kent haar broer als de aartsvijand van Edgardo en vraagt Edgardo om hun liefde geheim te houden. Zij geven elkaar onder de blote hemel de gelofte van eeuwige liefde en worden man en vrouw door ringen uit te wisselen.

Rita - ou “Le mari battu” –

Gecomponeerd in Parijs in 1841, op het hoogtepunt van Donizetti’s roem, is Rita een perfect voorbeeld van zijn veelzijdigheid en ongelooflijke snelheid als componist. Terwijl hij wachtte op de aankomst van een libretto voor een andere opera in Milan schreef Donizetti deze typische opera-comique, die bestaat uit een reeks van muzikale nummers die met elkaar verbonden zijn door gesproken dialogen.
Na jarenlang mishandelt te zijn door de handen van haar eerste echtgenoot is Rita een succesvolle eigenaresse van een hotel geworden. Uiteindelijk ging zij weer trouwen met Peppe, die zij zo nu en dan slaat om hem te laten zien wie de baas in huis is. Tenslotte komt Gasparo, haar eerste echtegenoot, weer terug, tot verbazing van iedereen want men dacht dat hij overleden was. De twee mannen beslissen om een kaartspel te spelen waarin de winnaar bij Rita moet blijven. Beiden proberen het spel te verliezen door elkaar te bedriegen. Uiteindelijk is Gaspar de winnaar. Rita, geconfronteerd met de mogelijkheid om Peppe te verliezen, bekent haar liefde en belooft om hem nooit meer te slaan. De twee verzoenen zich met elkaar. Gasparo gaat terug naar Canada waar hij een nieuwe vrouw voor zichzelf heeft gevonden.

10 - “C’est elle… Je frémis!” –

Peppe probeert zich te verstoppen voor Rita. Tot zijn verbazing is zij in een zeer goede stemming. Hij besluit om van haar goede stemming gebruik te maken en bekent haar dat hij zojuist per ongeluk een van haar porseleinen kopjes gebroken heeft. Rita wordt furieus en een hitsige strijd is het gevolg

 

foto1213.jpg

Andrea Wittchen

, (lyrische sopraan), is concert- en operazangeres met een groot en veelzijdig repertoire. Zij is geboren in Zuid-Duitsland. Met 19 jaar ontving zij een stipendium van de Noorse Staat voor een culturele studie in Noorwegen, waar zij zich – midden in de mooie Noorse natuur- verdiepte in muziek, zang en beeldende kunst.
Vervolgens kwam zij naar Nederland om hier hoofdvak zang te studeren op het Utrechts Conservatorium en mime aan de Mimeopleiding van de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam. Beide opleidingen sloot zij met succes af. Andrea nam actief deel aan masterclasses als de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, op het Belcanto Festival in Dordrecht o.l.v. Adelisa Tabiadon, en aan de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, o.l.v. de Noors-Italiaanse sopraan Elizabeth Norberg-Schulz en de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan.
Andrea werd veel gevraagd als zangeres  en actrice in muziek- en bewegingstheatervoorstellingen, o.a. bij de Amsterdamse gezelschappen BEWTH (op locatie: in het gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag) en het Griftheater ( voorstelling ‘Ontijtijd’ op het Oeral festival op Terschelling), zoals ook in Parijs bij ‘Théatre du Mouvement’, waarmee zij met de voorstelling ´Cities´op tournee ging door Europa (Parijs, Madrid, Bratislava, Timisoara, Boekarest, Amsterdam).
Andrea Wittchen geeft sinds vele jaren regelmatig concerten met diverse liederen- oratorium- en operaprogramma’s in Nederland en daarbuiten. De componisten Mozart, Bellini, Donizetti , Pergolesi, Puccini, J.S. Bach en Händel, Schubert, Schumann, Wolf, Tchaikovsky en Rachmaninov, spelen op haar repertoirelijst een grote rol, maar ook het zingen van oude Noorse volksliederen, liederen van E.Grieg en Spaanse liederen van o.a. Garcia Lorca, Manuel de Falla, Granados, Rodrigo en Turina is een specialiteit van Andrea Wittchen.De Braziliaanse tenor 

Augusto Valença 

studeerde journalistiek en theater in zijn geboorteplaats Recife en in Rio de Janeiro waar hij als acteur debuteerde in “Le Balcon”van Jean Genet. Meerdere rollen volgden, zowel op de bühne als op de witte doek. Valença woont sedert 1993 in Nederland , waar hij in 1996 muziekstudies startte bij Marianne Blok (zang) en Paul Pattipilohy (piano). Hij studeerde verder bij Nicolai Cok en wordt op dit moment gecoached door Michael Aspinall.

  Op zijn repertoire staan o.a. Peppe in Donizettis “Rita” (Antwerpen en Den Haag), Arturo in Bellinis “I Puritani” (Breda en Tilburg), D. Ottavio in Mozarts “Don Giovanni” en Arlecchino in de gelijknamige opera van Vincenzo Righini (op CD in 2005 opgenomen door BonGiovani Records – Bologna). Beide rollen zong hij tijdens het Belcanto Festival Dordrecht in 2003 onder leiding van Fabio Maestri. Voorts zong hij Acis en Damon in “Acis and Galatea” van Händel (Amsterdam), Glaucus in “Scylla et Glaucus” van Jean-Marie Leclair (Praag), Pomponnet in “La Fille de Madame Angot” van Charles Lecocq (Utrecht), Paris in “La Belle Helene” van Offenbach (Amsterdam),Orfeo in Monteverdis “Orfeo” (Bremen), Barinkay in Strauss “Zigeunerbaron” (Goes en Midelburg), Simon in Millöckers “Der Bettelstudent” (Zeist),  Sir Severin/Master of Ceremonies in Segall/Paivas “Love Dolls” (Ljubljana, Amsterdam, Den Haag, Sofia, Zagreb); Monsieur de Crotignac/Pittore in Cimarosa’s “Il Pittore Parigino”(Nijetrijne) en Kornelys in "La Princesse Jaune" van Saint-Saens.
Tijdens het Grachten Festival 2011 te Amsterdam, zong Augusto Valença de rol van Der junge Mann in "Die Flut" van Boris Blacher (1903-1975).

Naast het opera- en oratoriumrepertoire, waarin barok en belcanto zijn voorkeur genieten, zingt Augusto Valença ook liedrecitals. Zijn internationale optredens leidden tot een breed repertoire met liederen van Europese en Zuid-Amerikaanse componisten. Hij trad op in Nederland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Rusland, Spanje, Slovenië, Croatië, Bulgarije, België, Engeland, Brazilië en Argentinië.Jack de Bie

was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez.
Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok, Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij werkte samen met de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd. Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok. Ook is hij werkzaam als repetitor/ muzikaal leider bij verschillende koren en ensembles. Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld. Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

Jack de Bie is ook een zeer ervaren pianopedagoog. Hij heeft een lespraktijk in Amsterdam en Den Haag. Hij geeft zowel les aan kinderen als ook aan volwassenen, van beginners tot ver gevorderden.  

_________________________________________________

15 april 2012 15.00 uur                          

foto1224.jpg

foto1225.jpg
Barbara Schilstra- sopraan

Anna Yedigaryan- piano

 

Grieg - Wolf - R. Strauss - Rachmaninoff - Moszkowski - Schubert - Chopin - Debussy - Duparc - Fauré

 

Edvard Grieg (1843 –1907) -The Poet's Heart, Op.52, No.3
Nocturne, Op.54, No.4
Butterfly, Op. 43, No. 1

 

Hugo Wolf (1860-1903) - Verborgenheit

 

Richard Strauss (1864-1949) - Die Nacht

 

Sergei Rachmaninoff (1873 – 1943) - Prelude in Cis minor, Op.3, No.2

 

Moritz Moszkowski (1854 – 1925) - Etude de Virtuosité, Op.72, No.6

 

Franz Schubert (1797-1828) - Gretchen am Spinnrade
Du bist die Ruh

 

Frédéric Chopin (1810-1849) - Nocturne in Cis mineur, Op. posth.
Waltz in Cis minor, Op.64, No.2

 

Claude Debussy (1862-1918) - C’est l’extase langoureuse (uit: Ariettes oubliées)

 

Henri Duparc (1848-1933) - Chanson triste

 

Frédéric Chopin (1810-1849) - Mazurka in G mineur, Op.67, No.2
Fantasie-Impromptu, Op. 66

 

Gabriel Fauré (1845-1924) - Après un rêve
Mai
Les berceaux

 

www.barbaraschilstra.com

www.yedigaryan.nl

8 en 9 april 2012

12.00 tot 18.00 uur

Funenpark 125

Open atelierroute                                 Amsterdam Centrum Oost

www.arco-amsterdam.nl

 

Groepstentoonstelling met

Mariëlla D’Aprano - fotografie

Gustav Meist – schilderijen en gouaches

Eddy Gheress – bronzen beelden en tekeningen

Elisabeth Hoogland – keramische sculpturen

Elias Mohd – keramische sculpturen

Albert van Loon – schilderijen

Kees Reek     – beeldhouwwerk marmer/hardsteen

Blanka Pesja  - olieverf

Liesbeth Limburg  - acryl en iPad drawings

Henry de Haas – aquarel

Carl van Hees – glaskeramiek

Gregorio Vallejo Gomariz – schilderijen, inkt op papier

Claudia Otten - fotografie

 

 

 

_________________________________________________

­­

1 april 2012 15.00 uur                           

foto1095.jpgArte Duo


Aubrey Snell - saxofoon

Lineke Lever- pianoProgramma

Jules Demersseman - Fantasie sur un thème original

Eugène Bozza - Aria

Gabriël Fauré - Pavane

Darius Milhaud - Scaramouche
*Vif
*Modéré
*Brazileira

Sergei Rachmaninoff - Vocalise

George Gershwin - Prelude II

Chiel Meijering - The Pizza-connection

Pedro Iturralde - Pequeña CzardaHet Arte Duo is in 2001 opgericht door saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever. Het Arte Duo was o.a. te horen in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven, de Oosterpoort in Groningen, vele festivals, de Beurs van Berlage in Amsterdam en Theater Kikker te Utrecht. In 2006 en 2007 was het Arte Duo te horen tijdens de Suite Muziekweek in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

In 2011 vierde het Arte Duo haar 10-jarig jubileum. In dit kader heeft het Arte Duo in juni 2011 hun debuut-CD 'One 2 Ten' opgenomen. Als u de CD wilt bestellen, kunt u ons een e-mail sturen op arteduo@gmail.com.

Inmiddels zijn er voor het Arte Duo meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Deze stukken zijn geschreven door vooraanstaande Nederlandse componisten als Chiel Meijering, David Dramm, Marijn Simons en Toek Numan. Daarnaast schreef ook o.a. de Japanse componiste Naomi Sato voor hen een stuk, waarvan zij de wereldpremière speelden.

Het Arte Duo volgde masterclasses van de saxofonisten Jörgen Petterson, Willem van Merwijk, Arno Bornkamp, Hans de Jong, Frank Timpe en de pianisten Ralph van Raat en David Kuyken.

www.arteduo.nl

 

_________________________________________________

­­

18 maart 2012 15.00 uur                           

foto1118.jpgMuzikale voorstelling " Un Homme et Une Femme'


Franse Chansons die aaien, schuren en het hart beroeren...


Britta Maria - zang, piano, scenes, concept

Maurits Fondse - piano, zang, accordeon, human beatbox, scenesBritta Maria

treedt samen met pianist/zanger

Maurits Fondse

op in hun zelf geschreven Franstalig programma

´Un Homme et Une Femme´

Dit muzikale én theatrale programma bevat hun favoriete Franse chansons van o.a. Gainsbourg, Michel Legrand, Francoise Hardy, e.v.a. Tussen de chansons door vertellen en spelen zij in het Nederlands verhalen en scènes die over de chansons gaan en je het lied inzuigen...

Britta Maria heeft zanglessen gevolgd bij o.a. Fay Claassen, Ilse Huizinga, Carmen Gomez, Mathilde Santing en Esra Dalfidan. Naast jazz heeft ze haar hart verloren aan Frankrijk en zingt ze momenteel Franse Chansons.

Maurits Fondse is pianist, zanger en songwriter. Dit jaar was hij pianist in een theatertour van KRO´s ´Theater van het Sentiment´, waarin hij artiesten begeleidde als Acda en de Munnik, Dave Berry, Gerard Cox, Henk Westbroek, Sjoerd Pleijsier e.v.a. Hij speelde op nationale en internationale podia en door zijn veelzijdigheid is hij regelmatig te zien op diverse podia, jazz, pop of kleinkunst in heel Nederland. Met Kerst speelde Maurits in het Krasnapolsky Hotel Amsterdam.

www.brittamaria.nl

www.mauritsfondse.nl

 

_________________________________________________

­­

zaterdag 3 maart 2012 15.00 uur                           

15.00 uur:foto1158.jpg

Il Sogno


Mehrnaz Salehi - zang

Frank de Koning- piano

liederen en aria's uit de 17e en 18e eeuw van onder anderen Alessandro Scarlatti pianosolo's waarvan onder meer de Sonnetten van Petrarca van Franz Liszt deel uitmaken


piano solo
Ercole Pasquini * rond 1580 canzona francese
Girolamo Frescobaldi 1583-1644 toccata in g
Domenico Zipoli 1675-1726 Largo
Domenico Scarlatti 1685-1757 sonata in La


zang en piano
Antonio Caldara 1670-1736 Sebben, crudele
Giuseppe Giordani 1744-1798 Caro mio ben
Alessandro Scarlatti 1660-1725 Giá il sole dal Gange
Giovanni Paisiello 1740-1816 Nel cor più non mi sento
Antonio Lotti 1667-1740 Pur dicesti, o bocca bella,
Antonio Caldara 1670-1736 Alma del core

PAUZE

piano solo
Franz Liszt 1811-1886 Tre sonnetti di Petrarca
Benedetto sia‘l giorno
Pace non trovo e non ho da far guerra
Io vidi in terra angelici costumi

zang en piano
Giulio Caccini 1546-1618 Amarilli, mia bella
Giovanni Battista Pergolesi 1710-1736 Se tu m'ami, se sospiri
Alessandro Scarlatti 1660-1725 Se Florinde è fedele
Alessandro Scarlatti 1660-1725 O cessate di piagarmi
Francesco Durante 1684-1755 Danza, Danza, Fanciulla Gentile

Mehrnaz Salehi

Voor zolang Mehrnaz zich kan herinneren heeft ze gezongen. In 1999 begon Mehrnaz serieus haar stem te ontwikkelen door middel van zanglessen en cursussen, onder andere in klassieke Europese zang. Ze heeft aanvankelijk in verschillende koren en zanggroepen gezongen. Met het Shandiz Ensemble begon in 2001 haar carrière als solozangeres. Zij treedt ook op met pianist Frank de Koning (Italiaanse aria’s), met gitarist Vincent Geurts (Iraanse liederen) en heeft een cd met slaapliedjes uit de hele wereld opgenomen met gitarist Javier Garcia Vicente.

Frank de Koning

Frank de Koning is afkomstig uit Rijsbergen. Hij studeerde natuurkunde aan de TU Eindhoven en later piano aan het conservatorium te Tilburg bij Paul Niessing en Tom Demmers. Daarna bij Jaap Spaanderman te Amsterdam, en hij volgde workshops in Dartington en London bij Carola Grindea. Frank de Koning gaf les en legt zich toe op het geven van concerten als solo-speler of samen met een instrumentalist of vocalist._________________________________________________

­­

26 februari 2012 15.00 uur                           

15.00 uur:foto1157.jpg

René Veen - tenor

Augusto Valença- tenor

Ernst Paul Fuchs - piano

Zes teksten op verschillende manieren toon gezet
Met premières van Alan Segall en René Veen


Als we muziek samenbrengen met tekst gebeurt er iets bijzonders. De tekst wordt door de muziek meegenomen en de muziek krijgt een specifieke lading door de tekst.
Er ontstaat een intrigerende wisselwerking tussen de muzikale verklanking, de klinkers en de medeklinkers van de woorden en de inhoud van de tekst.
Eenzelfde tekst kan gevoelsmatig, en zelfs inhoudelijk, bij de ene componist een hele andere betekenis krijgen dan bij een andere. Dat gegeven is als uitgangspunt genomen voor dit recital.

Er zijn talloze voorbeelden van één zelfde gedicht dat door verschillende componisten is getoonzet.
De componisten interpreteren eenzelfde tekst op hun eigen wijze. Tegelijkertijd blijft er voor de toehoorder een vrije ruimte om het lied (in die bijzondere samenhang van tekst en muziek) op een heel persoonlijke manier te beleven.

Aanvankelijk ontstond het idee voor dit recital naar aanleiding van vijf teksten die Robert Schumann heeft gebruikt voor het schrijven van enkele van zijn duetten. Alan Segall en René Veen hebben deze teksten speciaal voor deze gelegenheid gebruikt als uitgangspunt voor het vormgeven van hun eigen muzikale fantasie.
Het programma is aangevuld met teksten, die door verschillende componisten uit min of meer dezelfde tijdsperiode als die van Schumann, op muziek zijn gezet.
Veel luisterplezier.

In der Nacht (duet)
Robert Schumann (1810 – 1856)

Kennst du das Land
1 Fanny Hensel Mendelssohn (1805 - 1847)
2 Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
3 Franz Schubert (1797 – 1828)

Allnächtlich im Traume
1 Robert Schumann
2 Robert Franz (1815 - 1892)
3 Felix Mendelssohn Bartoldi (1809 - 1847)

Nur wer die Sehnsucht kennt
1 Gustav Jenner (1865 – 1920)
2 Franz Schubert
3 Robert Schumann
4 Pjotr Ilyich Tchaikovski (1840 – 1893)

So war die Sonne scheinet
Schön ist das Fest des Lenzes
Die Liebe ist ein Rosenstrauch
Robert Schumann

Duet van Allan Segall (1959 - ):
a) He and He (Er und Sie)
b) In der Nacht
c) Beautifull ist the feast of spring (Schön ist das Fest des Lenzes)

Er und Sie
1 Robert Schumann
2 René Veen (1957 - )

www.reneveen.com

_________________________________________________

­­

12 februari 2012 15.00 uur                           

foto1156.jpgMuskaat


Inga Schneider -zang en viool

Anna van Nieukerken- pianoDe Bebaarde Engel II

Muziek van Poulenc, Eisler, Weill, Bach, Shostakovich, Kapustin en Stravinsky en dierengedichten van Kees Stip

Melancholie, wrangheid en hemelse klanken.


foto1173.jpg
Inga Schneider begon haar studie aan de Hochschule für Musik und Theater Hannover met de hoofdvakken viool en zang. Tijdens haar studie was zij als barokvioliste lid van het Barokorkest L'Arco. Als zangeres zong zij in diverse vocale ensembles voor oude en hedendaagse muziek. Zij vervolgde haar zangstudie aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. In 2000 behaalde zij daar haar tweede fase examen met onderscheiding en studeerde zij af aan de Nieuwe Opera Academie.
Zij zong in opera’s van Mozart (die Zauberflöte, Cosi van tutte, Le Nozze di Figaro), in Purcell’s Dido and Aeneas, in drie mini operas van Milhaud en in diverse kinder- en jeugdopera’s geproduceerd door Buffo Operamakers. Verder zong zij als soliste in veel Bachcantates, de Johannespassion, de Hohe Messe en in vele andere oratoria. Zij verleende medewerking aan CD-, radio- en televisieopnames en was soliste op verschillende internationale festivals: International Youthopera Festival Utrecht in 2001 (Berio Sequenza III) en in 2003 met de produktie "Daniela" (premiere van Buffo Operamakers). Verder was zij te horen op het Rhijnauwen Kamermuziek Festival 2002 (Schönberg: Pierrot Lunaire), het Nazomer Zeeland Festival 2004 (Sweetheart Come van Mariecke v.d.Linden), in het Oerol Theaterfestival 2004 (eigen productie in samenwerking met Buffo) en het Oerol Theaterfestival 2005 (Opera Noir: Mimicry van Mariecke v.d.Linden) en in 2005 op de Göttinger Händel Festspiele (Böhmcantates).
Met Scivias Berlijn en Ars Choralis Coelln maakte Inga Schneider een CD opname en deed zij vele concerten in heel Europa met het repertoire van Hildegard van Bingen en Anna von Coelln. Sinds 2000 is zij verbonden aan het Kamerkoor "Cappella Amsterdam" onder leiding van Daniel Reuss.foto1174.jpg

Anna van Nieukerken is een veelzijdig pianist. Anna ontving haar opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zij vormt met Laura Sandee het Sandee/Van Nieukerken pianoduo. Anna was de pianist van het Rodin Pianotrio. Het Sandee/Van Nieukerken pianoduo bereikte in april 2009 de halve finale van het Internationaal Gaudeamus Vertolkersconcours en in mei 2009 de finale van Kamermuziekconcours Almere. Anna treedt regelmatig op als muzikant én speler in muziektheater, improvisatietheater en kindertheater. Daarnaast componeert ze liedjes en muziek voor theatervoorstellingen. Ze vormt een duo met mezzo-sopraan Inga Schneider. Anna geeft bovendien solorecitals.
Anna is naast pianist geregistreerd NMI-mediator. Ze bemiddelt in conflicten in de artistieke sector.

_________________________________________________

­­

5 februari 2012 15.00 uur                           

foto1171.jpg


Seenu Singh - pianoFranz Liszt Recital


foto1154.jpg

Années de pèlerinage, première année, Suisse - Orage in E flat major

Années de pèlerinage, première année, Suisse - Au lac de Wallenstadt in A flat major

Liszt - Schubert - Schwanengesang, No. 7 Ständchen in D minor

Etude d'exécution transcendante, No. 7 Éroica in E flat major

Liebestraüme, No. 3 in A flat major

Etude d'exécution transcendante, No. 11 Harmonies du soir in D flat major

Etude de concert, No. 3 Un sospiro in D flat major

Ballade No. 2 in B minor

De pianist Seenu Singh verovert wereldwijd de harten van het publiek. Na zijn grote succes met zijn vertolkingen van Chopin, heeft hij afgelopen tijd zich helemaal aan het werk van Franz Liszt gewijd. Op zondag 15 januari om 15.00 uur is deze nog jonge, in India geboren virtuoos te gast in ’t Mosterdzaadje. In het Liszt-recital zoals Seenu Singh het samenstelde krijgt de luisteraar de vele facetten in het werk van Liszt te horen. Niet alleen virtuoze briljante technieken, maar ook tederheid, poëzie, triomf en gepassioneerdheid.

Seenu Singh werd in India geboren. Als kind verhuist hij met zijn familie naar Frankrijk, woont daarna in Australië en komt uiteindelijk in België terecht waar hij nu woont. Hij behaalde zijn ‘Meester in Muziek’ met onderscheiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. Ook ontving hij een prestigieuze beurs waarmee hij lessen kon volgen bij gerenommeerde pianisten. Bij internationale pianowedstrijden viel hij in de prijzen. Hij gaf meerdere recitals in België, Nederland, Schotland, Maleisië, India en Estland en in de pers wordt hij beschreven als een pianist met volmaakt technische mogelijkheden, betoverend en met overweldigend succes.

www.seenusingh.com

_________________________________________________simoneschweizeruitnodiging.jpg

 

29 januari 2012

15.00 uur

Temporary Delights

CD presentatie

Simone Schweizer

Toegang gratis

 

_________________________________________________

­­

15 januari 2012 15.00 uur                           

foto1155.jpgAndreas Metzler

contrabas

New Solution

Soloproject: Bass, Loops, Percussion, Voice, SoundsNew Solution is een soloproject van de Duitse bassist Andreas Metzler. Met een “loop”station past Metzler zijn eigen bijbehorende onderdelen toe waarin samen met zijn stem hij zijn contrabas gebruikt als een percussie-instrument.

De helft van het repertoire bestaat uit composities van Erik Satie, aangevuld met stukken van Coltrane, Ortiz, McCartney (Blackbird) en een eigen compositie.

Metzler is niet de supervirtuoos die zijn publiek overspoelt met een waterval van noten, hij creeert liever een comfortabele en spannende sfeer met zijn indrukwekkende improvisaties (met en zonder zijn strijkstok)… Kortom, een mooie en integere uitvoering door een uitstekende bassist.

www.newsolutions-music.com

_________________________________________________

­­

8 januari 2012 15.00 uur                           

foto1096.jpg

Trio d'Affaire


Caroline Erkelens - zang, fluit

Renate Jörg - accordeon, zang

Anne Koene - harp

Midwintervuur

Sinds meer dan 10.000 jaar viert en vreest de mensheid de winterzonnewende. Trio d'affaire brengt liederen uit alle windstreken rond dit thema ten gehore: een afwisselend programma, dat de balans weet te vinden tussen volks, folk en klassieke muziek, tussen verhalen over heksen en goden.www.triodaffaire.nl

_________________________________________________

­­

26 december 2011 15.00 uur                           

foto1098.jpgFrederic Voorn

 

piano

Haydn, Beethoven, Medtner en Bridge

 

Joseph Haydn (1732-1809 )

Sonate in E klein Hob. XVI:47 (1765)
1. Adagio
2. Allegro
3. Finale, Tempo di Menuet

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonate nr. 13 in Es groot op. 27 nr.1
` ‘Sonata quasi una Fantasia’ (1800)
1. Andante
2. Allegro molto e vivace
3. Adagio con espressione
4. Allegro vivace

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonate nr. 14 in Cis klein op. 27 nr.2
Sonata quasi una Fantasia’ (1801) (Mondschein Sonata)
1. Adagio sostenuto
2. Allegretto
3. Presto agitato

Pauze

Nikolai Medtner (1879-1951)

Sonata Reminiscenza (1919)

Frank Bridge (1879-1941)

A Fairy Tale Suite (1917)
1.The Princess
2. The Ogre
3. The Spell
4. The Princefoto434.jpg

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het programma Pianistenuur. Hij dirigeert twee koren, schrijft artikelen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd door diverse internationale festivals uitgenodigd. (Tibor Varga festival, Sion. Antverpiano, Antwerpen. Grand Piano en Scarlatti Festival, Amsterdam. Spring Festival, Praag). In 1996 verscheen een CD met sonates van Domenico Scarlatti. Hij maakte concertreizen naar verschillende landen (Zwitserland, Amerika, België, Rusland, Spanje, Engeland) en gaf concerten in belangrijke zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich. Frederic Voorn was solist bij diverse orkesten, zo voerde hij met dirigent Howard Williams Messiaen’s Oiseaux Exotiques uit en speelde hij in Bakoe het Eerste Pianoconcert van Beethoven met het Staats Symfonieorkest van Azerbeidzjan.

Als programmamaker bij de radio is Frederic Voorn sinds 1997 actief. Naast Pianistenuur, dat vanaf 2001 iedere zaterdag door de VARA wordt uitgezonden, maakt hij programma’s voor de NPS, (Het Eerste Uur) de VPRO (Het Middagconcert en Urubicha) en de Concertzender.

Vanaf 2005 is Frederic Voorn zich meer en meer op het componeren gaan richten. Hij heeft een orkeststuk geschreven getiteld: Ezra’s Journey (2005) en zijn Eerste Strijkkwartet (2006) ging in 2008 in Amerika in première. Andere werken, zoals de Pièces simples et naturelles voor piano (2005) en de Caprice voor viool en piano (2007) werden al diverse keren uitgevoerd. Momenteel componeert hij een tweede strijkkwartet.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en Haakon Austbö. In 1987 behaalde hij in Utrecht zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarna volgden lessen in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Joeri Levin. Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.

www.fredericvoorn.nl

_________________________________________________

­­

11 december 2011 15.00 uur                           

foto1119.jpgThe Great Charm

 

Gudrun Herb - blokfluiten

Baldrick Deerenberg - blokfluiten

Frank Wakelkamp - gamba en cello

 

Christel Gelderman - sopraan

Maria!

 

werken rond Advent en Kerst (Praetorius, Bach, Dufay e.a.)

Maria!

Kerstprogramma van The Great Charm met Christel Gelderman, sopraan

 

Silvestro Ganassi dal Fontego (1492 - na 1543): Recercar primo uit Lettione Seconda,

Recerchar terzo en quarto uit Regola Rubertina

Ganassi was een meester zowel op de blokfluit als op de viola da gamba. Hij werkte in Venetië aan de San Marco en aan het hof van de doge. Ganassi heeft twee zeer belangrijke leergangen geschreven: Opera intitulata Fontegara (over de blokfluit en het diminueren) en Regola Rubertina en Lettione Seconda (over de viola da gamba). De gambawerken van Ganassi zijn in greepnotatie (tabulatuur) genoteerd, niet in de klanknotatie zoals we die tegenwoordig kennen.

 

Michael Praetorius: (c. 1571 – 1621): Der Tag vertreibt die finster Nacht

In 1605 werd het eerste deel van zijn Musae Sioniae gepubliceerd. Tot 1610 werden in totaal 9 delen gedrukt, die een verzameling van meer dan 1200 koorwerken bevatten. Hierdoor werd Praetorius een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de protestantse kerkmuziek. In Der Tag vertreibt die finster Nacht gebruikt Praetorius het varietas principe: de eenvoudige koraalmelodie wordt in twee verschillende kerktoonsoorten gebracht, waardoor een afwisseling in sfeer ontstaat.

 

Der Tag vertreibt die finster Nacht

O liebe Christen, seid munter und wacht

Und preiset Gott den Herren.

 

Der Himmel, die Erd und das Meer

Geben dem Herren Lob und Ehr

Und tun sein Wohlgefallen.

 

Gedenk, daß dich dein Herr und Gott

In seinem Bild geschaffen hat

Daß du ihn recht erkennest.

 

Sei munter, bet mit Fleiß und wach

Sieh, daß du stets in seiner Sach

Treulich werdest erfunden.

 

Hilf Herr, daß ich dich gleicherweis

Von nun an allzeit lob und preis

In ewge Ewgkeit Amen.

 

Guillaume Dufay (1400-1474): Vergene bella (tekst: Petrarca), Inclita stella maris

Tijdgenoten van Petrarca gebruikten diens werk uiterst zelden in composities, daarom is het bijzonder dat Dufay dat bij Vergene bella wel heeft gedaan. Hij koos voor een gebed aan de Maagd Maria,  waarmee Petrarca’s Canzioniere besluit. Zij wordt geprezen als Koningin van de Hemel. Waar de tekst over haar kroon spreekt, schrijft Dufay een fermate (een kroontje boven een noot, dat gebruikt wordt om aan te duiden dat de toon verlengd mag worden); bij het woord sterren gebruikt hij erg veel noten op één lettergreep;  bij liefde improviseert hij erop los; bij  ik weet niet rammelt het ritmisch fundament; bij miserie duiken de stemmen omlaag.

In Inclita stella maris wordt Maria aangesproken als  Ster van de zee en behoedt ons van ellende door de Groet van Gabriel. De twee bovenstemmen vormen een canon, maar niet in precies dezelfde snelheid. De twee laagste stemmen vormen een begeleiding, waarvan volgens de door de componist bijgeleverde instructies een stem kan worden weggelaten zonder het stuk te schaden.

 

Thomas Damett (1389? – 1437): Beata Dei genitrix - Salve porta paradisi

Damett was een Engelse zanger en componist, die zijn opleiding kreeg aan het Winchester College. Hij was een onwettige zoon van een edelman. Van hem zijn 9 geestelijke werken overgeleverd, waarvan wij er twee spelen.

John Bedyngham (1422? – 1460): O rosa bella

Deze Engelse componist schreef missen, motetten  en chansons, waarschijnlijk ook het lied O rosa bella dat vroeger werd toegeschreven aan John Dunstable. Er zijn 18 bronnen van dit lied, dus zijn muziek was heel bekend in Europa.

 

Walter Frye (? – ca. 1475): Ave Regina caelorum

Dit stuk was misschien wel het bekendste cantilene motet uit de vijftiende eeuw. Het was niet alleen wijd verspreid, maar bestaat ook in verschillende zettingen en in bewerkingen van andere polyfonisten. Het wordt op schilderijen uit die tijd zelfs afgebeeld als zangboek voor engelen.

 

pauze

 

Biagio Marini (ca. 1590 – 1663): Sonata sopra La Monica

In de 16e tot de 18e eeuw was La Monica een bekend liedje in Italië, Duitsland, Frankrijk, de Lage Landen en Engeland. De oorsprong van de melodie is onbekend. De titel La Monica komt van het Italiaanse lied Madre mia, non mi far monaca (moeder laat mij geen non worden). Het gaat over een jong meisje dat gedwongen werd om non te worden. Er zijn heel veel variaties van deze melodie ontstaan, b.v. voor klavecimbel (Frescobaldi), de sonate E tanto tempo hormai van Francesco Turini en de Sonata sopra La Monica van Biagio Marini.

In veel collecties voor luit die in de Lage Landen in de tweede helft van de 16e eeuw gepubliceerd werden is de melodie van La Monica vermeld als Almande Nonette. In Duitsland is de melodie van ‘La Monica’ in verband gebracht met de tekst Ich ging einmal spazieren en met de psalm Von Gott will ich nicht lassen. Heel veel Duitse componisten zoals Johann Hermann Schein, Samuel Scheidt, Heinrich Schütz, Dietrich Buxtehude en J.S. Bach hebben bewerkingen van deze psalm geschreven. In Engeland zijn instrumentale versies van La Monica ontstaan met de titel The Queen’s Almaine of ‘Oude Almaine’.

 

Giovanbatista da Gagliano (1594 – 1651): Stella del mare - Nato è il d’eterna pace

Gagliano was musicus aan verschillende kerken in Florence en aan het hof van de Medici. Hij werkte samen met Jacopo Peri aan een Kerstoratorium. Beide werken zijn afkomstig uit het enige gedrukte werk van Gagliano: Varie Musiche, Libro primo (1623).

Stella del mare begint als een parafrase van de Maria hymne Ave Maris stella. Vanaf de tweede strofe gaat het om de omschrijving van beelden als: de deemoedige maagd, het eeuwige woord van de Vader en het wrede lot van het kindje Jesus, dat de vrede van de  de hemel met de aarde moest verruilen.

Nato è il d’eterna pace beschrijft de verkondiging aan de herders, die opgeroepen worden om naar de kribbe gaan en de koning van de hemel te aanbidden.

 

Biagio Marini (ca. 1590 – 1663): Con le stelle in ciel

Biagio Marini publiceerde Con le stelle in ciel in zijn kleine verzameling Scherzi e Canzonette, opus 5 van 1622. Het lied is oorspronkelijk in de driedelige maten en in zwarte noten geschreven: een uitbeelding van de heilige drie-eenheid en van de nacht waarin Jesus geboren werd.

 

Henry Purcell (1659 – 1695): Sonata IV

De tien Sonatas of four parts werden in 1697 uitgegeven (twee jaar na zijn dood), met een voorwoord van zijn weduwe. Het gaat om triosonates met een toegevoegde obligate baspartij (de fourth part). Purcell’s sonatas zijn opmerkelijk door de rijkdom van de polyfonie en de vindingrijkheid van de melodie. Opvallend zijn de bitterzoete harmonieën en het vrijmoedige omgaan met dissonanten.

Francesco Guerrero (1528 – 1599): vier Kerstliederen

Zeer ten onrechte is de Spaanse muziek uit de renaissance en vroegbarok lange tijd onbekend gebleven voor ons. Guerrero was (ten tijde van Karel V en Philips II) eerst als kerkmusicus en later als kapelmeester verbonden aan de kathedraal in Sevilla, waar hij uitgebreide regels opstelde voor de kerkmuziek en het gebruik van instrumenten daarbij. Zijn uitgangspunt was een zo groot mogelijke afwisseling in instrumentatie om verveling te vermijden.

 

Sanctissima Maria

No es menor tu beldad

Que la del çielo,

que tu rostro graçioso

es como luna y sol

y aun más hermoso;

y el alva y su frescura

no iguala el resplandor de tu figura

 

Esclareçida madre y virgen pura,

que al sumo Rey de gloria namoraste,

¿qual vista avrá que baste mirar al sol,

mirar al sol de tu sublime altura?

pues todos los estremos de grandezza

ençierra’n tu virginal purezza,

y, estando Dios en tu morada sancta,

enriqueçe’l ser nuestro y lo levanta

 

 

 

 

 

 

Los Reyes siguen la estrella

la estrella sigue al Señor

y el Señor de ellos y de ella

sigue y busca el picador.

Teniendo de Dios notiçia

buscan con divino zelo

la estrella el sol de justiçia

los Reyes al Rey del çielo.

 

Niño Dios d'amor herido

tan presto os enamoráis

que apenas avéis nasçido,

quando d’amores lloráis.

La risa nos á cabido,

el llorar vos lo aceptáis

y apenas avéis nasçido,

quando d’amores lloráis.

En esa mortal divisa,

nos mostráis bien el amar,

pues, siendo hijo de risa,

lo trocáis por el llorar.

Allerheiligste Maria

Je schoonheid is niet minder

dan die van de hemel,

je lieftallige gelaat

is als maan en zon

en dan nog mooier;

en de helderheid van de dageraad

verliest het van de pracht van je figuur.

 

Verlichte moeder en reine maagd,

de Koning van de glorie heeft je zeer lief

welk gezicht zal voldoende zijn om naar de zon te kijken,

kijken naar de zon van jouw sublieme hoogte?

Want alle uitersten van grandeur

zijn besloten in je zo maagdelijke reinheid

en, omdat God zich in je heilige woning bevindt,

verrijkt hij ons bestaan en verlicht hij het.

 

 

 

 

 

 

De koningen volgen de ster,

de ster volgt de Heer

en de Heer van hem en van haar

volgt en zoekt de zondaar.

Notitie nemend van God

zoeken zij met goddelijke ijver

de ster, de zon van rechtvaardigheid,

die koningen, bij de Koning van de hemel.

 

Goddelijk kind, gewond door liefde,

zo snel verlief je je in ons,

dat, nauwelijks geboren,

je van liefde treurt.

De lach heeft ons genomen,

jij hebt het treuren aanvaard

en, nauwelijks geboren,

treur je van liefde.

In dit sterfelijk domein

toon je ons wel de liefde:

want, als zoon van de lach,

ruil je die in voor treurnis.

 

 

Baldrick Deerenberg

studeerde bij Frans Brüggen. Hij geeft cursussen en concerten in Europa, Canada en Israël; opnames met o.a. Antwerps Blokfluit Consort, Orchester C.Ph.E. Bach Berlin, Huelgas Ensemble (Paul van Nevel), Collegium Vocale Gent (Philippe Herreweghe), The Great Charm. Hij bouwt zijn eigen instrumenten en bracht vele nieuwe composities in première. Hij was hoofdvakleraar aan de conservatoria van Groningen, Amsterdam, Utrecht en Antwerpen, waar hij tegenwoordig docent kamermuziek is en coördinator van de vocale afdeling. Zijn zeer eigen manier van lesgeven is geïnspireerd op o.a. Zen, Alexandertechniek en het oeuvre van Liszt-leerlinge Marie Jaëll. Zijn studenten wonnen belangrijke prijzen.

Gudrun Herb

studeerde blokfluit, traverso en dwarsfluit aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag bij o.a. Leo Meilink, Marion Verbruggen, Marten Root, Wilbert Hazelzet en Rien de Reede. Later volgde zij nog de studie Duitse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij speelt regelmatig soloconcerten (Vivaldi, Bach, Telemann). Verder speelde zij o.a. met het Huelgasensemble (tournee VS), het Tölzer Knabenchor (Italië), Collegium Vocale Gent (Concertgebouw Amsterdam met TV-opname). CD opnames met Ensemble Bouzignac, The Great Charm, Muziekinstrumenten-museum Berlijn (op originele instrumenten).

Frank Wakelkamp

studeerde in Utrecht "moderne" cello bij Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert; daarnaast barokcello bij Viola de Hoog. Met Trio Eroica won hij in 1996 het concours Musica Antiqua in Brugge. Hij werkte met Anima Eterna, Concerto d'Amsterdam, Currende, Les Musiciens du Louvre en Al Ayre Español onder directie van Jos van Immerseel, Eduardo Lopez Banzo, Erik van Nevel, Ton Koopman, Klaas Stok. Met het Holland Boys Choir nam hij de 200 kerk- cantates van J.S. Bach op. Hij maakte, na musicologisch onderzoek, een solo-CD met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein. Kamermuziek speelt hij o.a. met Camerata 1800, The Great Charm en La Récolte, maar hij treedt ook op als solist. Hij geeft les aan de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Christel Gelderman

studeerde in 1992 op jonge leeftijd af aan het Arnhems Conservatorium. Daarna professionaliseerde zij haar zangstem bij Gerda van Zelm en Lida Dekkers. Elf jaar zong zij bij het Oude Muziek Koor o.l.v. Daniel Reuss en een aantal jaren in l’ Alta Compagnia, een ensemble van zes zangeressen die o.l.v. Lida Dekkers middeleeuwse meerstemmige vocale muziek ten gehore brachten. Als soliste zong zij onder andere de rol van Sorceress in de operaDido and Aeneas’ van Purcell, ‘Petite messe solennelle’ van Rossini, liederen van Kurt Weill, ’Jephte’ van Carrissimi en vele Bachcantates. Zij is zangeres bij het Nijmeegse kleinkunsttrio Klater dat met een liedjesprogramma in het hele land optreedt en twee cd's heeft uitgebracht. Sinds 1990 werkt zij als dirigent. De laatste jaren bij Vrouwenkoor 4Tune uit Malden, de Liemers Cantorij uit Zevenaar en Cantus Obliquus uit Nijmegen. Elk jaar voert zij met deze groepen verscheidene concertprogramma' s uit. Sinds 2008 heeft zij een eigen zangpraktijk.


Sylvestro Ganassi (1492 - ? )

Recercar primo en terzo

Michael Praetorius (1571 – 1621)

Der Tag vertreibt die finster Nacht

Guillaume Dufay (1400 – 1474)

Vergene bella
Inclita stella maris

Thomas Damett (1389 – 1436)

Beata Dei Genitrix
Salve porta paradisi

John Bedyngham ( ? – 1460)

O rosa bella

Walter Frye ( ? – ca. 1475)

Ave Regina coelorum

Pauze

 

Biagio Marini (ca. 1590 – 1663)

Sonata sopra La Monica

Giovanbatista da Gagliano (1594 – 1651)

Stella del Mare
Nato è il d’ eterna pace

Biagio Marini

Con le Stelle in Ciel

Henry Purcell (1657 – 1697)

onata IV a tre

Francesco Guerrero (1528 – 1599)

Sanctissima Maria
Esclareçida Maria
Oy, Joseph
Los Reyes
Niño Dios

 

www.thegreatcharm.com

 

_________________________________________________

­­

27 november 2011 15.00 uur                           

Duo Zingerfoto813.jpg
Nathalie Mees - sopraan

Wim Voogd - piano

From America, with LoveL. Bernstein Piccolo Serenata (1988

L. Bernstein I Hate Music (A cycle of Five Kids Songs) (1943)
-My Name is Barbara
-Jupiter has Seven Moons
-I Hate Music!
-A Big Indian and a Little Indian
-I’m a Person Too

A. Copland
Zion’s Walls (uit ‘Old American Songs II’ (1952)

C. Ives
Watchman (1913)

C. Ives
At the River (1916)

A. Copland
uit ‘Old American Songs 1’ (1950) Simple Gifts

A. Copland
Heart, we will forget him (uit ‘Twelve Poems by Emily Dickinson’ (1950)

L. Bernstein
Extinguish my eyes (uit ‘Two Love Songs’ (1960)

L. Bernstein When my soul touches yours (uit ‘Two Love Songs’ (1960)

C. Ives
Three Improvisations for piano (1938)

C. Ives
From ‘Night of frost in may’ (1822)

C. Ives
Autumn (1907)

A. Copland
Why do they shut me out of heaven? (uit ‘Twelve Poems by Emily Dickinson’ (1950)

A. Copland
The Little Horses (uit ‘Old American Songs II’ (1952)

C. Ives
The Children’s hour (1901)

C. Ives
The Cage (1906)

C. Ives
Slow march (1887)

C. Ives
The Greatest man (1921)PauzeN. Rorem
I am Rose (1955)

S. Barber
Nuvoletta, op. 25 (1947)

N. Rorem
A journey (1976)

N. Rorem
Now sleeps the crimson petal (uit ‘Four Poems of Tennyson’ (1963)

N. Rorem
O you whom I often and silently come (uit ‘Five Poems of Walt Whitman’ (1957)

N. Rorem
Love (1953)

S. Barber
Nocturne (uit ‘4 Songs for voice and piano, op. 13’ (1940)


S. Barber
Uit ‘Excursions’ (1942-1944) 2th Movement
4th Movement

N. Rorem
Clouds (1953)

N. Rorem
I strolled across an open field (1959)

S. Barber

O Boundless, Boundless Evening (uit ‘3 Songs for voice and piano, Op.45’ (1972)

S. Barber
A Green Lowland of Pianos (uit ‘3 Songs for voice and piano, Op.45’ (1972)

N. Rorem
The lordly Hudson (1947)Nathalie Mees

studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Sasja Hunnego, Lenie van den Heuvel en Barbara Pearson. Ze volgde o.m. masterclasses bij Jill Feldman, David Wilson Johnson en Meinard Kraak en werkte met dirigenten als Jac van Steen, Reinbert de Leeuw en Jaap van Zweden. Momenteel wordt ze gecoacht door Jard van Nes en Gemma Visser. Op het gebied van opera zong Nathalie onder meer Dido in Purcells “Dido & Aeneas” en Mutter in Humperdincks “Hansel und Gretel” In de opera Alzheimer van Chiel Meijering zong zij in het ensemble en de rol van Zuster 2. Met het Leiderdorps Kamerorkest o.l.v. Stephan Pas zong zij Sechs Lieder, opus 4 van Anna Cramer, de 4e Symfonie van Mahler en concertaria’s van Beethoven en Mozart. Ook zong zij met het koor Deo Sacrum o.l.v. Paul Valk het Requiem van Verdi als sopraan-soliste.

Wim Voogd

volgde zijn opleiding (Bachelors en Masters) aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam: orgel, piano en kerkmuziek. Hij volgde masterclasses liedbegeleiding in binnen- en buitenland bij o.a. Graham Johnson en Irwin Gage. In 1999 volgde hij de intensieve liedcursus "The interpretation of German song" in Baden bei Wien (Oostenrijk), met gerenommeerde docenten als Rudolf Jansen, Robert Holl en Helmut Deutsch. Als pianist en correpetitor is hij verbonden aan het Kon. Conservatorium en als muziektheorie-docent aan Hogeschool Helicon. Als dirigent-organist is hij verbonden aan twee kerken in Den Haag. Hij verleent medewerking aan vele kamermuziekconcerten: als solopianist en als begeleider van vocale en instrumentale solisten, b.v. bij "de Vrienden van het Lied". Tevens verleent hij medewerking aan oratoriumuitvoeringen, zoals de Matthäus- en Johannespassion - J.S. Bach, maar ook aan uitvoeringen van romantische en modernere werken van Dvorak en Duruflé, etc. Hij maakte in de loop der jaren toernees door Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Hongarije, en Zuid-Afrika._________________________________________________

­­

13 november 2011 15.00 uur                           

een muzikaal gezin concerteert!foto1127.jpg
Andrea Wittchen- sopraan

Jack de Bie- piano

Alexander de Bie (10 jaar)- piano

Een concert met piano-solo stukken, piano- 4 mains, liederen met piano-begeleiding.
Met werken van o.a. Bach, Händel, Mozart en Schubert en ChopinDe sopraan

Andrea WittchenDe lyrische sopraan Andrea Wittchen is zowel concert- en operazangeres als ook mime-actrice. Na een 2-jarig studieverblijf in Noorwegen studeerde zij in Nederland hoofdvak klassieke zang bij Marianne Blok aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en mime aan de Mimeopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. Beide opleidingen sloot zij met succes af. Daarna studeerde zij verder bij Paula de Wit in Amsterdam. Op dit moment wordt zij gecoached door Hetty Gehring in Utrecht. Na haar afstuderen heeft zij dan ook veel gewerkt als zangeres en mimespeelster in verschillende theaterproducties, o.a. bij de Amsterdamse gezelschappen BEWTH (o.a. 66 voorstellingen in het gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag) en het Griftheater ( voorstelling ‘Ontijtijd’ op het Oeral festival op Terschelling), zoals ook in Parijs bij ‘Théatre du Mouvement’, waarmee zij met de voorstelling ´Cities´op tournee ging door Europa (Parijs, Madrid, Bratislava, Timisoara, Boekarest, Amsterdam). Andrea Wittchen nam als zangeres actief deel aan masterclasses als de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, op het Belcanto Festival in Dordrecht en aan de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, waar zij werkte met de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan. Andrea Wittchen was ook te zien in verschillende opera- en muziektheaterprodukties, zoals o.a. in ‘Maria Nunez’ (2009) i.s.m. het pianotrio het ‘Orion Ensemble’. Met de Braziliaanse tenor Augusto Valença en de Nederlandse pianist Jack de Bie geeft Andrea Wittchen regelmatig opera-uitvoeringen. Met pianist Jack de Bie heeft zij de CD ‘Music from Norway and Russia’ uitgebracht. Zij waren op concerttournee in Noorwegen en geven regelmatig concerten met verschillende liederen- en operaprogramma’s, waaronder een Spaans programma en een theaterconcert, de mimopera ´Huldra´ met Noorse muziek.

Jack de BieJack de Bie was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez. Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok, Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij werkte samen met de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd. Jack de Bie was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok. Ook is hij werkzaam als repetitor/ muzikaal leider bij verschillende koren en ensembles. Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld. Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

Alexander de BieAlexander de Bie is de 10 jaar jonge zoon van Andrea en Jack. Vanaf zeer jonge leeftijd heeft hij een passie voor klassieke muziek. Zijn eerste voorkeur: de componist J.S. Bach, maar ook Mozart en Händel nemen een prominente plaats in. Alexander heeft pianoles bij zijn vader, en sinds 3 1/2 jaar is hij de enige jonge leerling van de organist Jos van der Kooy (Organist Westerkerk en stadsorganist te Haarlem). Met hoofdvak orgel zit Alexander in de jongtalent-klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Alexander bespeelde met 7 jaar het Maarschalkerweerdorgel in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam op de open dag in 2009, en hij was finalist bij de Talentenjacht 2011 van het Concertgebouw. Alexander heeft in februari 2011 met zijn orgelleraar en leerlingen van Jos van der Kooy in het Orgelpark in Amsterdam orgelstukken van Daan Manneke uitgevoerd op een concert rondom de composities van Daan Manneke. In de Westerkerk heeft hij al aan diverse concerten meegewerkt, zoals bij de serie ‘Geen Dag Zonder Bach’ en het Grachtenfestival in Amsterdam. Alexander componeert ook eigen muziekstukken, hij houdt van natuur- en sterrenkunde, hij speelt voetbal en hij schijnt ook nog op school te zitten.....

_________________________________________________

foto1128.jpg 

_________________________________________________

­­

30 oktober 2011 15.00 uur                           

The Atlantic Triofoto936.jpg


foto: Ed van RijswijkVegard Nilsen- viool

Ansfried Plat- cello

Bas Verheijden- pianoP. Juon - R. Schumann - J. Brahms

P. Juon:

Trio in a, op. 17

R. Schumann:

Drie stukken voor piano in een bewerking voor pianotrio door T. Kirchner.

J.Brahms:

Trio in C, op. 87

The Atlantic Trio werd opgericht in 2003 en heeft sindsdien zijn naam al behoorlijk eer aangedaan: naast een groeiend aantal recitals in Nederland, maakte het trio al tournees naar Curaçao,Aruba en naar diverse steden in Noorwegen (waar vanwege het grote succes zelfs een jaarlijks Atlantic Festival is opgericht in Gjövik). In november 2006 nam The Atlantic Trio zeer succesvol deel aan een Masterclass van het befaamde Altenberg Trio Wien. In seizoen 06/07 organiseerde het trio samen met het Párkányi Kwartet een zesdelige concertserie “Rondom Brahms”in de Amstelkerk te Amsterdam. De samenwerking met het Párkányi Kwartet kreeg een vervolg met een concert in de serie Seinconcerten. In 2008 verscheen er een cd van The Atlantic Trio met daarop werken van Hummel, Taneyev en Mendelssohn. In 2009 vond bovendien het Atlantic Chamber Music Festival in Vught plaats.

www.atlantictrio.com_________________________________________________

­­

16 oktober 2011 15.00 uur                           Noëlle Roos - mezzosopraan

Jules Luisman - piano
foto1047.jpgMozart - Sibelius - Fauré - Debussy - LisztW.A. Mozart

(1756-1791)
Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte (KV 520)

Dans un bois solitaire (KV 308)

Abendempfindung an Laura (KV 523)

Die Alte (KV 517)

J. Sibelius

(1865-1957)
Vijf liederen opus 37:

Den första kyssen

Lasse liten

Solluppgång

Var det en dröm?

Flickan kom ifrån sin älsklings möte

*******

G. Fauré

(1845-1924)
Rêve d’amour (op. 5/2)

L’Absent (op. 5/3)

Les Roses d’Ispahan (op. 39/4)

Les Berceaux (op. 23/1)C. Debussy

(1862-1918)
Prelude Livre II/7 (La terrasse des audiences du clair de lune)
Prelude Livre II/8 (Ondine)
(solo piano)

F. Liszt

(1811-1886)
Die Lorelei (S.273)foto1045.jpg


foto1046.jpg
Duo Noëlle Roos & Jules LuismanMezzosopraan Noëlle Roos en pianist Jules Luisman vormen samen een zeer gedreven duo. Hun passie voor muziek weten ze goed over te brengen op het publiek, of het nu gaat om liederen van bijvoorbeeld Mozart, Brahms of liederen van de Finse componist Sibelius. Dit liedduo staat regelmatig op diverse podia in ons land en kan zorgen voor een volledig, divers en fris programma. Noëlle en Jules hebben hebben onlangs opgetreden tijdens Festival Classique 2009 te Den Haag.


Noëlle Roos

behaalde haar Bachelordiploma klassiek zang aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle in 2007. Sindsdien wordt zij gecoacht door Wieke van Wingerden. Zij nam deel aan masterclasses van onder andere Beryl Foster, David Wilson Johnson, Roberta Alexander en Sampsa Konntinen. Noëlle zong in twee stageprojecten van het Groot Omroepkoor en verleent met enige regelmaat haar medewerking aan verschillende koren, waaronder Consensus Vocalis o.l.v. Klaas Stok.

  Opera-ervaring deed Noëlle onder meer op via diverse cursussen in binnen- en buitenland, en bij Opera Animous, een operagezelschap dat zich specialiseert in opera op locatie. Noëlle was onder meer te zien in de rol van Nancy in Martha van F. von Flotow (2006), Orestes in La Belle Helene van J. Offenbach (2007), Suora Zelatrice en Cercatrice in Suor Angelica van G. Puccini (2009) en als Sprinkhaan, Waardin, Tekkel en Frantik in Het Sluwe Vosje van L. Janacek (2010/2011). In 2008 nam Noëlle de titelrol voor haar rekening in L’Enfant et les Sortileges van M. Ravel.

  Naast operarepertoire heeft Noëlle met pianist Jules Luisman een gevarieerd liedprogramma opgebouwd, met liederen van o.a. F. Liszt, J. Brahms, J. Haydn, R. Schumann en R. Quilter, met een voorliefde voor de prachtige Zweedse liederen van de Finse componist J. Sibelius In 2009 verzorgden zij als duo de promotie van het Festival Classique in Den Haag.

 

Vanaf het eerste moment waarop

Jules Luisman

in aanraking kwam met het pianospelen, was hij gefascineerd door de mogelijkheden van het instrument. Zijn passie voor muziek en gedrevenheid zorgden ervoor dat hij na enkele jaren werd toegelaten tot de vooropleiding aan het conservatorium.

In 2006 rondde Jules succesvol zijn bachelorstudie klassiek piano af met als docent Frank van de Laar. Twee jaar later behaalde hij ook zijn diploma aan de Messiaen Academie (2e fase) te Zwolle/Arnhem. Tijdens deze voortgezette opleiding richtte Jules zich met name op zijn solospel en het liedbegeleiden, maar verdiepte hij zich tevens in het jazz- en popgenre. Zijn docenten waren Frank van de Laar, liedbegeleiders Kelvin Grout en Marien van Nieukerken en jazzpianist Tilmar Junius.

De afgelopen jaren nam Jules deel aan diverse masterclasses (gegeven door onder meer Igor Roma, Mûza Rubackyté, Ronald Brautigam) en aan diverse concoursen. Leuke projecten van de afgelopen jaren waren bijvoorbeeld deelname aan de Nordic Lied Competition 2007 in Finland, het musiceren binnen een theatervoorstelling en meerdere optredens voor Festival Classique Den Haag en op de Uitmarkt Amsterdam.

Jules houdt zich veel bezig met het begeleiden van zangers. Hij vormt dan ook vaste liedduo's met mezzosopraan Noëlle Roos en bas Klaas Peter van der Laan. Ook is Jules zeer actief binnen de kamermuziek met Trio Zift. Dit ensemble bestaat mede uit Ciska van der Weij (klarinet) en Marit Berends (cello).

Naast de klassieke ensembles vormt Jules een duo met jazz- en popzangeres Christianne Postel.

Als docent is Jules verbonden aan Globe CKC in Weesp/Hilversum en De Kunstlinie te Almere.

www.julesluisman.nl

 

1 - 16 oktober 2011

Henri de Haas – Aquarellen

 

 vrijdag / zaterdag 13 – 17 uur

zondag 2 en 16 oktober tijdens concerten

 

expositie 1 oktober t/m 16 oktober 2011

opening zaterdag 1 oktober om 15.00 uur

Na dertig jaar

aquarellen 2007–2009

Henri de Haas

 

Funen Art Gallery

openingstijden vrijdag en zaterdag

van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak

 

 

In juli 1970, een paar maanden voor hij stierf vertelde

Grandpère, mijn grootvader, mij voor het eerst iets over

wat hij als soldaat in de eerste wereldoorlog had meegemaakt.

Toen ik zijn kamer binnen kwam zat hij daar in zijn stoel

aan de ronde tafel onbeweeglijk starend naar een foto in

een boek. Hij zag er oud uit in zijn te wijde tweedbroek

met bretels over een streepjes-hemd met half opgerolde

mouwen. Een volle asbak onder handbereik op tafel, een

modern zakhorloge met de ketting in een hoopje ernaast.

Daar zat hij, kijkend naar een versplinterd bos. Een dodenplek

waarvan ik me afvroeg hoe ooit iemand had

kunnen ontkomen aan het geweld dat daar op die plek

op die stille foto had plaatsgevonden. Als mijn grootvader,

Grandpère”, daar dan was geweest kon het niet

anders dan dat hij in gedachten zijn medesoldaten zag,

verwikkeld in hun verschrikkelijke strijd, hij hoorde ook

opnieuw de dreunende ontploffingen en het gegil van

de projectielen, en weer was er de stank van rook en de

scherpe geur van geel mosterdgas. Eindelijk draaide hij

zijn hoofd naar mij toe met die vreemde schokkende beweging

van zijn kin die ik zo goed kende, overblijfsel

van een gasaanval, een beweging die hij niet kon beheersen

en die een zichtbare achtergrond kreeg

toen hij zei “hier lagen wij in dit bos met ons bataljon.

Er bleven van ons maar acht man over”.

Uit het boek ‘Boven de stad’ door Henri de Haas 2008

_______________________________________________

_________________________________________________

­­

2 oktober 2011 15.00 uur                           foto1097.jpgPoppendammergouwDante Boon - piano

Harke Jan van der Meulen - voordracht

een nieuw programma van componist Harke Jan van der Meulen met eigentijdse pianocomposities en poëzievoordrachten

De Poppendammergouw is een landelijke weggetje, voor een groot deel alleen toegankelijk voor fietsers, even buiten Amsterdam, in het prachtige Waterland. Van Der Meulen heeft iets met natuur en met fietsen: De Poppendammergouw verbeeldt voor hem het tot rust komen na de hectiek van de grote stad. De gelijknamige pianocompositie, waarin minimal Music en oude muziek samenkomen, doet denken aan Simeon ten Holt en Philip Glass maar ook aan Gregoriaans. Ook roept de opgeroepen sfeer herinneringen op aan de betoverende woorden uit Gerbrand Bakker’s “Boven is het Stil”, dat ook over Waterland gaat. Andere composities in deze stijl zijn: ‘Onderstroom” en “Vitrine”. In “Waterlandse Polka” wordt opnieuw dezelfde streek bezongen, maar nu in een geheel andere, “Breukiaanse” stijl met een dwarse ritmiek. Een andere componist die van der Meulen’s interesse heeft is Eric Satie: “Impasse” lijkt een nieuw soort Gymnopédie te zijn, net als “Dame Seule”. Een meer modernistische, expressionistische stijl treffen we aan in “Verwikkelingen”,“het Zevende Kind” en “O, Jeugd!”

Naast “Poppendammergouw” zijn er ook voordrachten/poëzie op muziek te horen: “Jabberwocky”, het klassieke gedicht van Lewis Carroll (bekend van Alice in Wonderland) en een rap (!) op het gedicht “Gaarkeuken van 1870-Spuistraat 1962” van Frans Pointl.www.harkejan.nl

_________________________________________________

­­

18 september 2011 15.00 uur                           Gertie Bruin - accordeon

foto447.jpgAccordeonist Gertie Bruin speelt composities van : Domenico Scarlatti,. Leoš Janá?ek , Wolfgang Jacobi, Henk Badings, Astor Piazzolla, Joep Straesser, W. Semjonow, Richard Galliano.
Van zijn CD Dutch Touch speelt hij composities van Renske Vrolijk en Dolf de Kinkelder.www.gertiebruin.nl_________________________________________________

­­

11 september 2011 15.00 uur                           foto1084.jpg

Tangation TangoMirella Reiche - sopraan

Ellen Verhagen - piano

Un viaje por la vida con el TangoUn viaje por la vida con el Tango
In het Nederlands:  een reis door het leven met de Tango,  is een ruim een uur durend programma zonder pauze waarin de luisteraars middels Spaans/ Argentijnse tango liederen van voornamelijk Astor Piazzolla door middel van een verhaal mee worden genomen op “Een reis door het leven met de Tango”.

In de Nederlandstalige verhaallijn, die de liederen met elkaar verbindt, zijn delen van de m.n. Spaanstalige liederen verweven zodat de luisteraars die de Spaanse taal niet machtig zijn weten waar de liederen over gaan.

Met de expressieve en creatieve presentatie door sopraan Mirella Reiche en het zichtbare plezier dat beide musici beleven aan de muziek van Astor piazzolla, is het concert programma een avontuur om mee te maken.

foto1085.jpg

  Achtergrond Tangation Tango

Mirella Reiche (sopraan) en Ellen Verhagen (pianist)  vormen sinds begin 2010 Tangation Tango. Zij ontmoetten elkaar eind 2009 tijdens het tangodansen en spraken hun gezamenlijke wens uit om liederen van Astor Piazzolla te gaan spelen. Hun eerste optreden was in februari 2010 op Tango salon la Luz in Culemborg waarna meerdere optredens volgden en in november voor het eerst met het concertprogramma “Un viaje por la vida con el Tango “ in de Waalse kerk te Breda en Het Witte Kerkje in Huis ter Heide.

  Met hun optreden op 1 april 2010 in het Steinway centrum Nederland in Alkmaar ontvingen ze een eervolle vijfde vermelding in de wedstrijd met hun vertolking van Balade para mi muerte waarbij Ellen Verhagen de sopraan Mirella Reiche op de Horowitz vleugel begeleidde.

www.tangation.nl

www.mirellareiche.nl

_________________________________________________

­­

4 september 2011 15.00 uur                           foto878.jpgBob van der Ent - viool

Daniël Kramer - pianoBeethoven - Ravel - GershwinL. van Beethoven

(1770-1827)
Sonate voor piano en viool no. 9, Opus 47 “Kreutzer sonate”

-Adagio sostenuto, Presto
-Andante con Variazioni
-Presto


M. Ravel

(1875-1937)
Sonate voor viool en piano in G groot

-Allegretto
-Blues : Moderato
-Perpetuum mobile : Allegro


G. Gershwin

(1898-1937)
drie preludes voor viool en piano (arr. Heifetz)foto1082.jpgBob van der Ent

Bob van der Ent (1982)  begon zijn vioolstudie op vijfjarige leeftijd bij Lauri Vreeken-Bos.
Vervolgens studeerde hij bij Jan Repko en kreeg daarnaast regelmatig les van Davina van Wely en Herman Krebbers. 
In 1993 behoorde hij tot de eerste leerlingen die werden toegelaten op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam.
In 2006 studeerde hij af  aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vesko Eschkenazy, concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest.
Naast zijn studie, volgde hij masterclasses bij befaamde violisten als Marc Lubotsky, Donald Weilerstein (Conservatorium van Cleveland), Louise Behrend (Juilliard School, New York), Eduard Grach (Conservatorium van Moskou), Lorand Fenyves, Shmuel Ashkenazy (primarius van het Vermeer kwartet), Ivry Gitlis en Pierre Amoyal.

Hij debuteerde reeds op 10-jarige leeftijd als solist met het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Roland Kieft. Op twaalfjarige leeftijd soleerde hij, ter gelegenheid van het Interprovinciaal Overleg van de Provinciale Staten, in de Martinikerk in Groningen  met het vioolconcert van Mozart KV 211.
Vervolgens soleerde hij bij vele orkesten met vioolconcerten van o.a. Bach, Beethoven, Bruch, Dvorak, Glass, Lalo, Mendelssohn, Mozart, Wieniawsky, Tchaikovsky. In 2005 debuteerde hij in de grote zaal van het Concertgebouw van Amsterdam o.l.v. Jurjen Hempel. 

Hij heeft diverse prijzen gewonnen op nationale en internationale concoursen. 1996: de eerste prijs op de Iordens Viooldagen (het nationale vioolconcours voor jonge violisten).
1999:  een eerste prijs op het Prinses Christina Concours  In 2000 het  Diplôme d'Honneur op het befaamde Internationale Wieniawsky-Lipinsky Concours in Polen.
In 2005 was hij prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.

   In 1995 gaf hij zijn eerste recital en hij trad op in o.a. Belgie, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Rusland en de Verenigde Staten, en op vele podia in Nederland. Hij was verschillende keren te horen in het radioprogramma Spiegelzaal van de AVRO en in verschillende tv uitzendingen, zoals bijv. NPS Podium en Vrije Geluiden van de VPRO.
Tevens remplaceert hij regelmatig in het Koninklijk Concertgebouworkest

www.bobvanderent.nl

foto1083.jpg

Daniël Kramer

studeerde als scholier bij Ton Hartsuiker en vervolgens aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en in Parijs bij Claude Helffer. Zijn diploma 2e Fase behaalde hij met onderscheiding. Hij ontving masterclasses van o.a. György Sandor, Earl Wild en Murray Perahia.
Daniël won in 1994 tijdens het Prinses Christina Concours landelijk de eerste prijs, in 1995 op het EMCY in Luxemburg en in 2008 op het Concorso Seghizzi in Italië de begeleidersprijs en in 2007 een eervolle vermelding op het Concours Olivier Messiaen in Parijs.
Hij soleerde o.a. met het Residentie Orkest o.l.v. Yan-Pascal Tortelier, het Radio Kamerorkest o.l.v. Peter Eötvös en het NJO o.l.v. Werner Herbers en Reinbert de Leeuw.
Hij maakt deel uit van Trio Amare en treedt regelmatig op met o.a. Nobuko Imai en het The Hague String Trio.
Daniël werkt(e) samen met componisten als George Benjamin, Louis Andriessen, Joey Roukens en Sofia Gubaidulina.

www.danielkramer.nl_________________________________________________

­­

24 juli 2011 15.00 uur                           foto1075.jpgYvette Dekker - sopraan

Joris van Loon - piano

gevarieerd programma met Franse, Spaanse, Tchechische en Russische muziek na 1850Maurice Ravel

(1875-1937)
Cinq mélodies populaires Grecques (1904)

Manuel de Falla

(1876-1946)
Siete canciones populares Españolas (1915)

Antonín Dvo?ák

(1841-1904)
Cigánské melodie

Sergei Rachmaninoff

(1873-1943)
Ne poy, krasavitsa, pri mne
Uzh ty, niva moya
Zdes? khoroshofoto1043.jpgDe sopraan

Yvette Dekker

studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag waar zij in 1998 haar diploma behaalde als uitvoerend musicus. Op het ogenblik werkt ze regelmatig met zangpedagoog Ronald Klekamp en volgde verschillende adem cursussen bij Paul Triepels. Ze leidt een Muziekacademie in Amsterdam waar naast zang ook viool, cello en piano wordt gedoceerd. In eigen beheer organiseert zij regelmatig concerten met verschillende uitvoerenden in het prachtige kerkje van Ransdorp (Amsterdam Noord).

foto1044.jpg


Joris van Loon

studeert aan het conservatorium van Maastricht in de masteropleiding “vocale en instrumentale coaching voor pianisten” bij Jeroen Riemsdijk. Daarbij specialiseert hij zich in liedbegeleiding. Eerder studeerde hij in Zwolle en Arnhem bij Rudy de Heus en Frank Peters, waar hij in 2000 zijn eerste fase opleiding afrondde. Naast zijn werk als pianist, is Joris muziektherapeut, supervisor en coach.www.jorisvanloon.nl

_________________________________________________

­­

10 juli 2011 15.00 uur                           Oriana EnsembleAbout lilies, roses and the nightingale…foto1055.jpgfoto: Marcel van den BroekYorgos Pavlakos - blokfluit

Anneke Hoekman - blokfluit

Tamara Weessies - blokfluit

Solbjörg Björnsdóttir - zang

Gastspelers:

Hidesato Sugiyama - blokfluit

Iris van ’t Veer - zang

Engelse Consort muziek : o.a. William Byrd, John Jenkins en John DowlandInstrumentale werken worden afgewisseld met liederen die begeleid worden door het blokfluit trio en -kwartet. Hierdoor presenteren wij een afwisselend programma dat de concertbezoeker blijft verrassen en boeien.

De leden van ensemble Oriana zijn vanaf februari 2010 bij elkaar. Het ensemble heeft al reeds diverse concerten op haar naam staan.

Anneke Hoekman, Yorgos Pavlakos en Hidesato Sugiyama studeer(den) alle drie aan het conservatorium van Utrecht, onder andere bij Heiko ter Schegget. Op dit moment studeren Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama voor hun master studie af, in Utrecht. De zangeres Solbjörg Björnsdóttir heeft haar zangstudie bij Dobrinka Yankova gestudeerd aan het conservatorium van Utrecht. Zij studeert nu Master Art Managment aan de Hoge School voor de Kunsten, Utrecht. Tamara Weessies heeft aan de conservatoria van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium blokfluit gestudeerd.

Tijdens dit concert zal er voornamelijk stukken ten gehore gebracht worden uit de Engelse Renaissance.

About lillies, roses and the nightingale…

Hugh Ashton. (ca. 1485-1558) Hugh Ashton’s Maske.

Edward Johnson (1572-1601) Eliza is the fairest Queen

Eliza is the fairest Queen
That ever trod upon the green.
Eliza’s eyes are blessed stars,
Inducing peace, subduing wars.
O blessed be each day and hour
Where sweet Eliza builds her bower!

Come again.

Come again, sweet nature’s treasure,
Whose looks hold joys exceeding measure.

William Byrd (ca. 1543-1623) What pleasure have great Princes

1. What pleasure have great princes,
more daintie to their choice,
then heardmen wild, who carelesse,
in quiet life rejoyce,
and fortunes fate not fearing,
sing sweet, in Sommer morning.

2. All day their flocks each tendeth,
at night they take their rest,
more quiet than who sendeth
His ship into the East,
where gold and pearle are plentie
but getting very daintie

3. O happie who thus liveth,
not caring much for gold,
With clothing which suffiseth,
too keepe him from the cold,
though poore and plaine his diet,
yet merrie it is and quiet

John Jenkins (1592-1678) Allemande, Fantasia I, Coranto.

John Dowland (1562-1625) Comeagain.

1. Come again! Sweet love doth now invite
Thy graces that refrain, to do me due delight,
To see, to hear, to touch, to kiss, to die,
With thee again in sweetest sympathy.

2. Gentle Love, draw forth thy wounding dart,
Thou canst not pierce her heart; for I, that do approve
By sighs, and tears, more hot, than are thy shafts
Did tempt while she for triuphms laughs

John Dowland (1562-1625) Can she excuse my wrongs

1. Can she excuse my wrongs with Virtue’s cloak?
Shall I call her good when she proves unkind?
Are those clear fires that vanish into smoke?
Must I praise the leaves where no fruit I find?
No, no, where shadows do for bodies stand
Thou may’st be abus’d if thy sight be dimmed
Cold love is like to words written on sand
Or to bubbles which on the water swim
Wilt thou be thus abused still
Seeing that she will right thee never?
If thou cans’t not o’ercome her will
Thy love will be thus fruitless ever.


2. Was I so base, that I might not aspire.
Unto those high joys which she holds from me?
As they are high, so high is my desire
If she this denies, what can granted be?
If she yields to that which reason is
It is reason’s will that love should be just,
Dear, make me happy still by granting this
Or cut of delays if that I die must
Better a thousand times to die
Than for to live thus still tormented,
Dear remember it was I
Who for thy sake did die contented

John Dowland (1562-1625). Dear, if you change, I’ll never choose again.

1. Dear, if you change, I’ll never choose again,
Sweet, if you shrink, I’ll never think of love,
Fair, if you fail, I’ll Judge all beauty vain,
Wise, if too weak, more wits I’ll never prove.
Dear, sweet, fair, wise, change, shrink, nor be weak,
And on my Faith shall never break.

. 2. Earth with her flowers shall sooner heav’n adorn.
Heaven her bright stars through earths dim globe shall move,
Fire heat shall loose and frosts of flames be born,
Air made to shine as black as hell shall prove:
Earth, heaven, fire, air, the world transform’d shall be,
E’re I prove false to Faith, or strange to you.

William Byrd (ca. 1543-1623) Fantasia in c.

pauze

William Byrd (ca. 1543-1623) Pavan, Galliarda.

Thomas Morley (1557/8-1602) Fields abroad.

Now is the gentle season freshly flowering.
To sing and play and dance while May endureth,
And woo and wed too,
That sweet delight procureth.
The fields abroad with spangled Flowers are gilded,
The meads are mantled, and closes;
In May each bush arrayed and sweet,
And sweet wild roses.
The nightingale her bow’r hath gaily builded,
And full of kindly love, and love’s inspiring,
“I love” she sings, heark: “I love”
Heark: her mate desiring.

John Dowland (1562-1625). Wilt thou unkind thus reave me.

1. Wilt thou unkind thus reave me
Of my heart, of my heart,
And so leave me?
Farewell, farewell, but yet or ere I part, o cruel,
Kiss me sweet, kiss me sweet, sweet my jewel.


2. Hope by disdain grows cheerless
Fear both love, love doth fear,
Beauty peerless, bueaty peerless.
Farewell, farewell, but yet or ere I part, o cruel,
Kiss me sweet, kiss me sweet, sweet my jewel.


3. Yet be thou mindful ever,
Heat from fire, fire from heat
None can severe, none can severe.
Farewell, farewell, but yet or ere I part, o cruel,
Kiss me sweet, kiss me sweet, sweet my jewel.

4. If no delays can move thee,
Life shall die, death shall live
Still to love thee, still to love thee.
Farewell, farewell, but yet or ere I part, o cruel,
Kiss me sweet, kiss me sweet, sweet my jewel.

5. True love canno be changed,
Though delight, from desert
Be estranged, be estranged.
Farewell, farewell, but yet or ere I part, o cruel,
Kiss me sweet, kiss me sweet, sweet my jewel.

Thomas Morley (1558-1603) April is in my mistress’ face.

April is in my mistress’ face,
And July in her eyes hath place,
Within her bosom is September,
But in her heart a cold December.

Elway Bevin (ca. 1554-1638) Browning.

Patrick Mando (ca. 1600). Like as the day

Like as the day, that bright doth show
The darkness of the night, is seen.
So my true friend you soon should know
From feigning friends that only seem;
Secret and wise, of truth unstain’d,
Constant in faith, of love unfeign’d,
Such one was he, my heart’s delight:
Now to his soul I bid goodnight, now to his soul I bid goodnight.

William Byrd (ca. 1543-1623) Ye sacred muses.

Ye sacred muses, race of Jove,
Whom Music’s love delighteth,
Come down from crystal heav’ns above
To earth, where sorrow dwelleth,
In mourning weeds, with tears in eyes:
Tallis is dead, and Music dies.

William Byrd (ca. 1543-1623) Fantasia in g

Jonkheer Jacob van Eijck (ca. 1590-1623) Het Engels Nachtegaeltje

Anonymous. English Nightingale.

1. You Gallants that resort
To Hide Parke or Totnam Court,
To recreate
And to elevate
Your senses when they’re out of date,
Come listen to my Song, which doth belong To the Nightingales sweet tongue:
Tis Musicke rare
To heare this little, pretty, dulcid, dainty Philomel
How she makes the Woods for to ring,
Sweet, sweet jug jug jug jug sweet,
Jug jug jug jug jug The Nighingale doth sing.

2. The citizens would faine,
Heare Philomels sweet straine,
But what they feare,
When they come there,
The curious constant note to heare,
And therefore they refuse,
And will not use the woods if they can chuse,
But yet sometimes
This little, pretty, dulcid, dainty, dilly,
They delight to heare in the spring,
Sweet, sweet, jug, jug, jug, jug, sweet
Jug, jug, jug, jug, jug the Nightingale doth sing.

*******

Sólbjörg Björnsdóttir

(sopraan)
Sólbjörg Björnsdóttir werd geboren in Frankrijk. Drie jaar later, in 1986 verhuisde zij met haar ouders naar IJsland. Toen zij 4 jaar was kreeg zij haar eerste muzieklessen in Akureyri. Ze kreeg viool, fluit, piano en zangles. Sólbjörg behaalde haar BAmus diploma in 2007 aan The Art University of Iceland, waar zij bij Elísabet Erlingsdóttir heft gestudeerd. Na ging zij verder aan het Conservatorium in Utrecht waar zij nog 2 jaar studeerde bij Dobrinka Yankova. Op dit moment is zij bezig met haar studie Art Management aan de HKU (Hoge school voor de Kunsten Utrecht) waar zij haar Master diploma zal halen in 2011.

Sólbjörg is regelmatig uitgenodigd als solist sinds zij 7 jaar oud was. Vanaf februari 2010 is zij vast lid van het ensemble Oriana. In maart 2010 heeft ze meegezongen in de opera Il Prigioniero van L. Dallapiccola, deze productie werd uitgevoerd door de Nederlandse Opera.

Anneke Hoekman

(blokfluit)
Anneke Hoekman won in 2002 een speciale prijs voor het uitvoeren van Hedendaagse Muziek tijdens het Prinses Christina Concours. Een jaar later, in 2003, kreeg zij een ‘Eervolle Vermelding’ tijdens de nationale competitie van de Stichting Jong Muziektalent.

Anneke Hoekman studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget. Sinds 2009 is zij bezig met haar Master studie, waarin zij zich in ensemble spel specialiseert. Zij studeert bij Heiko ter Schegget en Daniël Brüggen, en is tevens begonnen met het spelen van Barok Fagot. Ook volgde Anneke Hoekman master classes en lessen bij Karel van Steenhoven, Conrad Steinmann, Bert Honig en Marion Verbruggen.

Anneke Hoekman is docent blokfluit en AMV in Amersfoort, Foudgum en Ee.

Tamara Weessies

(blokfluit)
Tamara Weessies studeerde blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Saskia Coolen en Paul Leenhouts. Zij maakte haar studie af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Dorothea Winter.

Na haar studie volgde zij lessen van Ber Honig, Marjolijn van Roon, Daniël Brüggen, Joris van Goethem, Bart Spanhove en Erik Bosgraaf. Tot 2009 was zij lid van Red Rose Four, waarmee zij regelmatig concerten gaf zowel in het binnen als in het buitenland.

Naast haar werkzaamheden als blokfluitist is zij ook componist. Zij heeft compositielessen gevolgd bij Daan Manneke, en op dit moment volgt zij lessen van Roderik de Man.

Als docent is zij verbonden aan met MEC, Amsterdam, Muziekschool Diemen en de Gooische Muziekschool.

Tamara Weessies is vanaf februari 2010 vast lid van ensemble Oriana.

  

Yorgos Pavlakos

(blokfluit)
Yorgos Pavlakos werd op 14 juli 1978 geboren in Athene, Griekenland. Toen hij 8 jaar was kreeg hij zijn eerste blokfluitlessen. Vier jaar later besloot hij om gitaar te spelen. Hij kreeg les van Stellios Bratos.

Op de leeftijd van 18 jaar besloot Yorgos toch weer de blokfluit op te pakken, en volgde lessen van Manos Avarakis. In 1999 werkte Yorgos als componist en uitvoerder samen met regisseur Thanos Mihalas in theaterproducties. Sindsdien voert hij uit als blokfluitist en als slagwerker.

In 2004 begon Yorgos zijn blokfluitstudie aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget waar hij in juli 2009 zijn Bachelor diploma behaalde. Tijdens en na zijn studie volgde hij master classes bij Conrad Steinmann, Bert Honig en Marion Verbruggen. Yorgos Pavlakos is een van de oprichters van ensemble Oriana. In 1999 werkte Yorgos samen met de regisseur Thanos Mihalas als componist en uitvoerend musicus van verschillende theaterstukken. Sindsdien heeft Yorgos veelvuldig opgetreden als blokfluitist en slagwerker. Hij speelt vanaf de oprichting in het Ensemble Oriana.

 

Hidesato Sugiyama

(blokfluit)
Hidesato Sugiyama is vanaf 2004 in Nederland. Op dit moment studeert Hidesato bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts Conservatorium. In augustus 2008 behaalde hij hier zijn Bachelor Diploma. Vanaf september 2008 studeert hij verder als Master Music.

Hidesato Sugiyama nam verder deel aan Masterclasses van Jerome Minis, Conrad Steinmann en Marion Verbruggen.

Iris van 't Veer

(zang)
Tot 2007 studeerde Iris van het Veer Keltische talen en cultuur aan de Universiteit van Utrecht.
Sinds 2009 studeert zij klassiek zang bij Eugénie Ditewig waar zij regelmatig mee doet met Lied- en Opera avonden, en projecten op gebied van Oude Muziek die daar georganiseerd worden.
Als uitvoerder is zij lid van Ensemble Caniad dat zij samen met 2 mede studenten, Tim Veldman (blokfluit en piano) en Gerrieke van Dam (blokfluit) oprichtte.
Naast deze bezigheden heeft zij een privé les praktijk in Utrecht.www.ensemble-oriana.com_________________________________________________

­­

26 juni 2011 15.00 uur                           Michel Poels- bariton

Wim Beunders - pianofoto963.jpgHumus


Liederen van Wim Beunders en Ralph Vaughan Williams


Michel en Wim leerden elkaar kennen tijdens “Een Eigen Hooglied” in 1996. Nadien hebben zij samen verschillende liedrecitals gegeven. Bij de reprise van “Een Eigen Hooglied” in 2009 is het idee ontstaan om een programma te maken met liederen van Wim Beunders, gecombineerd met liederen van Ralph Vaughan Williams.
Zo ontstond het programma ‘Humus’, waarin liederen van Wim Beunders worden afgewisseld met delen uit ‘Songs of Travel’ en ‘Five Mystical Songs’ van Ralph Vaughan Williams. In het begin wordt er nog vol passie over de liefde gezongen met teksten van Willem Wilmink uit bijvoorbeeld ‘Een eigen Hooglied’. Maar langzaam worden melancholie, eenzaamheid en verval, hoofdthema’s in de teksten van Ivo de Wijs en Jos Versteegen. De twee liederen uit ‘Five Mystical Songs’ aan het einde van het recital geven een spiritueel antwoord.

Tevens is het de presentatie van de CD ‘Humus’ met liederen van Wim Beunders.foto593.jpg

De in 1968 te Nijmegen geboren bariton

Michel Poels

heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een all round solo- en ensemblezanger. Na zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Charles van Tassel, volgde hij een aantal jaren prive-lessen bij de bas Pieter van den Berg. Op dit moment wordt Michel gecoached door Ronald Klekamp. Hij volgde masterclasses bij o.a. Margreet Honig en Udo Reinemann.

In 1994 won hij het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, voor wat betreft zijn leeftijdscategorie. In 1997 werd voor Michel tijdens de finale van de "Erna Spoorenberg Vokalistenpresentatie" een positief advies gegeven.

Hij zong diverse operarollen, waaronder Moralès en Dancaïro in Bizet’s “Carmen” en Falke in “Die Fledermaus” van J. Strauss. Hij zong in het solistenkwartet in de opera “Thyeste” van Jan van Vlijmen bij de Nationale Reisopera, o.l.v. Stefan Asbury. Als concertzanger was hij o.a. te horen in de “Mattheüs-passie” van Louis Andriessen, in “The Voynich Cyphermanuscript” van Hanz-Peter Kyburz (Basel/ Genève) o.l.v. Pièrre-André Vallade.

Michel maakt, naast zijn freelance werkzaamheden, deel uit van Cappella Amsterdam, o.l.v. Daniël Reuss. Ook zingt hij in vocaal kwartet "Quatre Bouches". Als docent zang is Michel verbonden aan de “VAK Centrum voor de Kunsten” te Delft.

Wim Beunders


Wim Beunders (Lemelerveld 1965) studeerde aan het Twents conservatorium piano bij Fred Oldenburg. Hij heeft zich veel met muziek en theater bezig gehouden. Hij componeerde werken voor theater, koor en ensembles. ‘Een Eigen Hooglied’ op teksten van Willem Wilmink, werd vorig jaar weer uitgevoerd in het Willem Wilmink Festival. Zijn ‘Accordeonsuite in memoriam Piazolla’ werd enige malen uitgevoerd. Het afgelopen jaar werd opnieuw het Enschedees Requiem ‘O, grote dag, zo bitter en zo mateloos’, worden uitgevoerd, dat hij samen met Godfried Beumers maakte na aanleiding van de Vuurwerkramp. Wim Beunders heeft een eigenzinnig klankidioom waarin romantische, symfonische en cabareteske klanken met elkaar verweven zijn. Zijn muzikale taal heeft telkens een verrassende mengeling van vertrouwd en vervreemd, vol dissonanten en harmonie. Wim Beunders was enige tijd recensent bij Tubantia. Als pianist treed hij vooral op als solist en begeleider.

www.michelpoels.nl_________________________________________________

­­

12 juni 2011 15.00 uur                           foto1034.png


Marina Popova Trio


met special gast Jorien Zeevaart- zang

Marina Popova - piano

Thomas Dirks - bass

Freek Kroon - drums

Dit trio brengt een eigenzinnige mix van lyrische jazz en (modern)klassieke muziek. Zij spelen geen standards, maar louter eigen stukken. Het afgelopen 2 jaar is met name de vocale traditie van Bulgarije bestudeerd, het uitgangspunt van de recentelijke debuut CD. Verder laat het trio zich inspireren door o.a. Keith Jarrett, Jan Garbarek, Brad Mehldau, ICP, Pancho Vladigerov, Chopin, Mozart en Bach. De muziek van Marina Popova is al diverse keren gearrangeerd voor bigband, piano/cello duo en strijkkwartet.

Programma:

Preludes 1, 2, 3, 4, op. 10

Uneven eee-e

Trio Bulgarka

Panic

Hollandse Mist

What

Butterfly

Marina Popova werd geboren op 17 april 1978 in Bulgarije.
In 2001 studeerde zij klassieke piano af aan de National Music Academy in Sofia. Direct daarna vertrok zij naar Nederland om haar tweede opleiding te volgen: jazz en pop aan het Amsterdams Conservatorium.
In 2010 heeft zij haar Master Degree jazz behaald aan het Utrechtse Conservatorium Haar muzikale loopbaan is divers: zij heeft pianoconcerten gegeven, met verschillende muzikanten duetten gevormd,in kamerensembles gespeeld, operazangers begeleid en deelgenomen aan nationale en internationale festivals en workshops.
Haar prestaties leverden haar reeds diverse prijzen en erkenningen op.

www.marinapopova.nl

Freek Kroon

studeerde in Alkmaar en Den Haag (1996) en volgde masterclasses bij Joe LaBarbera, Steve Smith & Terry Bozzio.
Actief in pop- & jazzgroepen w.o. Boi Akih, Elvis Sergo, Jeroen Zijlstra. Trad op in diverse radio- & tv programma’s voor NPS, AVRO, Veronica, NCRV. Hij tourde in België, Duitsland, Zwitserland & Spanje.
Sinds 2004 werkt hij samen met Egon Kracht & The Troupe (Zappa's Joe’s Garage, De Verleiding van Harry Faust, Hauser Orkater Tribuut)
Hij is slagwerker bij muziektheatergroepen en musicals.
Daarnaast is Freek een verdienstelijk illustrator / ontwerper en schilder.

www.freekkroon.nl

Thomas Dirks

(1966) begon als kind met piano, klarinet, saxofoon en basgitaar. Na een klassieke contrabasopleiding aan het Koninklijk Consevatorium bij Knut Guettler en Quirijn van Regteren Altena volgt een gevarieerde loopbaan in het Nederlandse muziektheater. Eerst als multi-instrumentalist bij Flairck en vier jaar lang als vaste bassist van Herman van Veen. Hij werkte verder samen met o.a. Zenga, Lori Spee, het Rosenberg Trio, Wieke Garcia en een keur aan orkesten.Sinds 1997 speelt Thomas de meeste grote Musicals van Joop van den Ende Theaterproducties waaronder Miss Saigon, Aida, The Lion King, Cabaret, Sunset Boulevard, Ciske de Rat en Mary Poppins.

Jorien Zeevaart

studeerde in 2006 cum laude af aan de muziektheateracademie van het Rotterdams conservatorium Codarts.
Gedurende haar opleiding ontdekte zij, naast muziektheater, al snel haar liefde voor jazz en het franse chanson (zo won zij in 2004 het Concours de la Chanson Alliance Française).
Na werkzaam te zijn geweest in verschillende musicalproducties, waaronder Sunset Boulevard en Notre Dame de Paris, is zij een samenwerking aangegaan met het Marina Popova trio en franstalig tekstschrijver Bruno Lagarrigue.
Samen ontwikkelen zij een geheel eigen (franstalig) repertoire.
In 2011/2012 zal Jorien tevens te zien zijn in de muziektheatervoorstelling Bear v. Shark (kameroperahuis Zwolle) en speelt zij samen met the KoosMark Big Band in de Music for the movies concertreeks.

www.jorienzeevaart.nl

_________________________________________________

­­

29 mei 2011 15.00 uur                           

Trio C tot de 3efoto972.jpgCarel den Hertog - viool

Coos Lettink - accordeon

Caspar Terra - klarinetklezmer - balkan - gypsy


De drie musici Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) vormen samen Trio C tot de derde. Ze laten zich inspireren door klezmer, balkan- en zigeunermuziek. Door hun ontembare drang tot improviseren geven ze traditionele melodieën vaak bijzondere en onverwachte wendingen en creëren ze een uniek geluid. Al improviserend spelen ze niet alleen met elkaar, maar ook naar elkaar, door op speelse wijze elkaar muzikaal uit te dagen en te verleiden tot virtuositeit en lyrisch spel. Hun muziek geeft uitdrukking aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet, en leent zich zodoende voor dansen, maar ook voor dromen. Spelen doen ze overigens overal; verjaardagsfeesten en bruiloften, herdenkingsbijeenkomsten en begrafenissen, theaters, kerken, festivals, in rokerige cafés en straten over de hele wereld.www.trioctotdederde.nl

_________________________________________________

­­

15 mei 2011 15.00 uur                           

Frederic Voorn

- piano

foto434.jpgVerborgen Meesterwerken


C.PH.E. Bach - Mompou - Bridge - Prokofiev


Carl Philip Emanuel Bach

(1714-1788)
Sonate in G Wq 62/19 H 119 (1757)
- Allegro assai
- Andante
- Presto

Federico Mompou

(1893-1987)
Impresiones intimas (1911-1914)
- Lento cantabile espressivo
- Larguetto
- Gracioso
- Agitato
- Pajaro triste
- La Barca
- Cuna
- Secreto
- Gitano

Frank Bridge

(1879-1941)
A Fairy Tale Suite (1917)
- The Princess
- The Ogre
- The Spell
- The Prince


*Pauze*

Sergei Prokofiev

(1891-1953)
Sonate # 9 in C groot op. 103 (1947)
- Allegretto
- Allegro strepitoso
- Andante tranquillo
- Allegro con brio, ma non troppo prestoFrederic Voorn

is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist, componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het programma Pianistenuur. Hij dirigeert twee koren, schrijft artikelen en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten.

Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd door diverse internationale festivals uitgenodigd. (Tibor Varga festival, Sion. Antverpiano, Antwerpen. Grand Piano en Scarlatti Festival, Amsterdam. Spring Festival, Praag). In 1996 verscheen een CD met sonates van Domenico Scarlatti. Hij maakte concertreizen naar verschillende landen (Zwitserland, Amerika, België, Rusland, Spanje, Engeland) en gaf concerten in belangrijke zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich. Frederic Voorn was solist bij diverse orkesten, zo voerde hij met dirigent Howard Williams Messiaen’s Oiseaux Exotiques uit en speelde hij in Bakoe het Eerste Pianoconcert van Beethoven met het Staats Symfonieorkest van Azerbeidzjan.

Als programmamaker bij de radio is Frederic Voorn sinds 1997 actief. Naast Pianistenuur, dat vanaf 2001 iedere zaterdag door de VARA wordt uitgezonden, maakt hij programma’s voor de NPS, (Het Eerste Uur) de VPRO (Het Middagconcert en Urubicha) en de Concertzender.

Vanaf 2005 is Frederic Voorn zich meer en meer op het componeren gaan richten. Hij heeft een orkeststuk geschreven getiteld: Ezra’s Journey (2005) en zijn Eerste Strijkkwartet (2006) ging in 2008 in Amerika in première. Andere werken, zoals de Pièces simples et naturelles voor piano (2005) en de Caprice voor viool en piano (2007) werden al diverse keren uitgevoerd. Momenteel componeert hij een tweede strijkkwartet.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en Haakon Austbö. In 1987 behaalde hij in Utrecht zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarna volgden lessen in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Joeri Levin. Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.www.fredericvoorn.nl

_________________________________________________

­­

1 mei 2011 15.00 uur                           

Duo Spring Friendsfoto1005.jpg

Fréderique Purnot - dwarsfluit

Valentina Tóth - pianoWolfgang Amadeus Mozart

(1756-1791)
Rondo voor fluit en orkest in D majeur KV 184 (arr. duo)

Paul Hindemith

(1895-1963)
Acht Stücke für Flöte

Jules Mouquet

(1867-1946)
Sonate La flute de Pan (op. 15) - Pan et les bergers - Pan et les oiseaux

Gabriel Fauré

(1845-1924)
Fantasie voor fluit en piano (op. 79)

Louis Andriessen

(*1939)
Sonata for Flute and Piano - Allegro Moderato - Adagio Molto - Allegro Scherzando - Finale - Allegro Vivace

Z. Kodály

(1882-1967)
Dances of Marosszék

Francis Poulenc

(1889-1963)
Sonate voor fluit en piano - Allegro malinconico - Cantilena - Presto giocoso

Maurice Ravel

(1875-1937)
Pièce en forme d’Habanera

Duo Spring Friends

bestaat uit Valentina Tóth (1994), conservatorium Groningen, gymnasium en Fréderique Purnot (1995), conservatorium Maastricht, vwo. Valentina en Fréderique zijn meervoudige laureaten nationaal en internationaal en o.a. prijswinnaars van het Nationale Prinses Christina Concours 2009. Dankzij Sidonie Riha geeft Janny Lobbezoo het duo les vanaf hun eerste concerten in Delft, Heerlen en Kerkrade zomer 2009. Daarna werden ze uitgenodigd in Doetinchem, Voorschoten, Maastricht en op het Internationale Kamermuziek Festival Utrecht van Janine Jansen. Van het ene concert kwam het volgende in Doorwerth, Enschede, Venlo, Lisse, Gulpen, Nijmegen, Amerongen en op de Uitmarkt in Amsterdam. Het duo kreeg masterclasses van Abbie de Quant in Vollenhove en daarna concerten in Wittem, Kerkwijk, Drachten en Borger. In 2011 concerteren ze in Amsterdam, Aldtsjerk, Den Haag, Eerbeek en Noordwijk in recitals waarin ze solo en duo spelen combineren.

Pers over Duo Spring Friends-Jan Toor. Steenwijker Courant 29 september 2010. Masterclass door Abbie de Quant.Nu luisteren naar de groten van Morgen:--- "Zowel tijdens de masterclass als het concert werden de vijf fluitisten begeleid door drie voortreffelijk pianisten: Roele Kok, Ted van der Heijdt en Valentina Tóth." --- "Geopend werd dit zondagmiddag concert door Fréderique Purnot, begeleid door Valentina Tóth met een Sonate van Francis Poulenc. Vrolijk, dansant, virtuoos en met een spetterend slotdeel."--- (Vollenhove)
- Anneke Koster. "Hoog en Laag", 24 februari 2010. Jubileumconcert in Ontmoetingskerk: --- “In de Fantaisie voor fluit en piano* en de originele Flute de Pan van J. Mouquet lieten beiden horen dat ze ook als duo furore maken.”--- (Doorwerth) *Van G. Fauré
- Arnout le Clercq. “Witte weekblad Voorschoten,” Idem “Echo,” 16 november 2009. Publiek luistert gebiologeerd: --- “Zij speelden ook gezamenlijk een aantal stukken: deze ontmoeting van jonge muzikale geesten was minstens even indrukwekkend, zo niet indrukwekkender dan wat men al gezien en gehoord had.” (Voorschoten)www.valentinatoth.nl

_________________________________________________

­­

 

          GROEP-EXPOSITIE

15 T/ M 17 APRIL 2011

 10.00  TOT  18.00 UUR

 

 

KERAMIEK  BEELDEN GOUACHES   SIERADEN

BRONS       SCHILDERIJEN

TEKENINGEN ETC

 

VRIJ ENTREE

 

 

 

Carla Broeckx           acryl

Eddy Gheress           brons - tekeningen

Elisabeth Hoogland    keramiek

Bianca Knijn              zilverkleisieraden

Albert van Loon        acryl

Gustav Meist                  acryl - gouache

Elias Mohd               keramiek - olieverf

Blanka Pesja            olieverf

Jungo Shigaki           keramiek

Jan Verbeek             tekeningen

 

 

Workshop door Bianca Knijn

 

Je eigen massief zilveren kralen maken?

 

Schrijf  je in voor de workshop zilverklei

op zaterdag 16 april van 11.00 – 14.00 uur

Tijdens deze drie uur durende workshop ontwerp en maak je je eigen kralen van kneedbaar zilver.

De kosten zijn 50 euro p.p.

(inclusief 10 gram zilverklei, kopje koffie of thee met iets lekkers). 

Maximaal 5 personen. Bij grote interesse eventueel ook

 zondag 17 april van 11.00 - 14.00 uur workshop

 

inschrijving:  06 4003 1818 of bknijn@gmail.com

 

_________________________________________________

­­

10 april 2011 15.00 uur                           

Het meisje en de nachtegaalfoto1004.jpg

Barbara Wessel- sopraan

Augusto Valença- tenor

Tadeu Duarte - pianoSchumann

Tausend Grusse
Ich denke dein

Schubert

Das sie hier gewesen

Schumann

Mondnacht

Schubert

Nacht und traume
An die Nachtegal


Bizet

Ouvre ton cœur

Duparc

Lamento

Saint-Saens

Au cimetiere

Massenet

Joie

Debussy

Fantoches

Duparc

La Fuite


Quilter

Weep you no more sad fountains

Barber

Sure on this shining night

Bernstein

When my soul touches yours

Lehmann

Moon of my delight

Bernstein

One hand


Pauze

Villa-Lobos

Impressôes Seresteiras

Mascagni

Kersenduet

Granados

La maja y el ruisinol

De Falla

Asturiana

Obradors

Del cabello mas sutil

Ovalle

Azulao!

Ovalle

Modinha

Rossini

SerenadeBarbara Wessel 

studeerde Klassieke Solozang aan de Schumann Akademie, na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als onderwijskundige en docent. Regelmatig treedt zij op als solist (met piano, orgel en luitbegeleiding) en bij gelegenheden. Zij heeft een eigen praktijk als zangpedagoge. Met Augusto Valenca trad zij meermalen op, o.m. met belcantomuziek.  Zie verder  www.barbarawessel.nl en   www.movingthroughmusic.nl.  

Augusto Valença  

studeerde journalistiek en theater in Brazilie. Woont sedert 1993 in Nederland, waar hij in 1996 muziekstudies startte bij Marianne Blok en Nicolai Cok. Wordt op dit moment gecoached door Michael Aspinall. Naast het opera- en oratoriumrepertoire, waarin barok en belcanto zijn voorkeur genieten, zingt hij ook liedrecitals.

Tadeu Duarte

geboren in Belo Horizonte, Brazilie, is op jeugdige leeftijd begonnen met piano spelen. Nadat hij was afgestudeerd aan de Faculteit voor Muziek van de Federale Universiteit verleende de Braziliaanse regering hem een beurs om zijn studies in Europa voort te zetten. Aan het Conservatorium van Maastricht behaalde hij aansluitend zijn solisten- en kamermuziekdiploma’s.  Tadeu Duarte treedt sindsdien op zowel als solist met een breed repertoire, als met kamermuziekensembles. 

_________________________________________________

­­

3 april 2011 15.00 uur                           

De Groene Blaadjesfoto973.jpgRoemeens orkest


Robert Berkelbach - klarinet / taragot

Ion Micu - taragot / zang

Pieter Boeles - accordeon, fluiten

Pit Hermans- cimbaal

Erik Asscher - contrabas

Roel Schuyt - viool/altviool
foto974.jpg

Het enthousiaste orkest de 'Groene Blaadjes' bestaat sinds 2005 en speelt authentieke Roemeense muziek van de Karpaten, Transsylvanië, de Banat, de Zwarte Zeekust en Moldavië, alsook de gipsy stijl en de stadsmuziek met oriëntaals-turkse inslag.4 t/m 20 maart 2011Blanca Pesja - how about desire

foto962.jpg

zie Blanca Pesja4 - 11- 18 maart 16.00 -19.00 uur bijbehorende concerten

zie de concertagenda.

_________________________________________________

­­

20 maart 2011 15.00 uur                           

foto937.jpgAndrea Wittchen - sopraan

Augusto Valença - tenor

Jack de Bie - piano

Aria's en Duetten van W.A. Mozart


Programma:

uit Don Giovanni
Donna Anna e Don Ottavio ~ Recitativo accompagnato e Duetto: Ah, del padre in periglio … Ma qual mai s’offre ,oh Dei… Fuggi, crudele…

Donna Anna ~ Recitativo accompagnato e Rondo: Crudele…. Non mi dir…

Don Ottavio ~ Aria: Il mio tesoro intanto

uit Cosi Fan Tutte
Fiordiligi ~ Recitativo ed Aria: Temerari……. Come Scoglio

Ferrando ~ Aria: Un’aura amorosa

Fiordiligi e Ferrando ~ Duetto: Fra gli amplessi


------ pauze -------


uit Die Entführung aus dem Serail
Konstanze ~ Recitativo ed Aria: Welcher Wechsel……. Traurigkeit

Belmonte ~ Recitativo ed Aria: Konstanze!..........O wie ängstlich

Belmonte e Konstanze ~ Recitativo e Duetto: Welch ein Geschick!..........Meinetwegen sollst du sterben!

Toelichting:

Don GiovanniLibretto: Lorenzo da Ponte
De eerste uitvoering van de opera Don Giovanni was op 29 oktober 1787 in Praag.
De handeling speelt zich af in Sevilla.

Donna Anna e Don Ottavio ~ Recitativo accompagnato e Duetto:
Ah, del padre in periglio … Ma qual mai s’offre ,oh Dei… Fuggi, crudele…

Midden in de nacht heeft Donna Anna haar verloofde Don Ottavio gehaald om haar vader te helpen. Maar zij komen te laat…. Hij ligt levenloos op de grond. (Haar vader was in een duel met Don Giovanni, de grote vrouwenverleider, geraakt omdat deze Donna Anna in hun huis lastig gevallen had.) Wanneer Donna Anna ontdekt dat haar vader dood is raakt zij zo van streek dat zij een ogenblik haar verloofde voor de dader houdt, maar herstelt zij zich en Don Ottavio en Donna Anna zweren de moord te zullen wreken.

Donna Anna ~ Recitativo accompagnato e Rondo: Crudele…. Non mi dir…
Donna Anna weerlegt aan Don Ottavio de beschuldiging dat zij op tartende wijze steeds maar hun huwelijk wil uitstellen. Zij wil eerst dat Don Giovanni opgepakt wordt, dan kan zij met Don Ottavio trouwen, maar Don Ottavio heeft dat geduld niet.

Don Ottavio ~ Aria: Il mio tesoro intanto
Don Ottavio vraagt aan vrienden om Donna Anna te troosten. Hij is overtuigd dat Don Giovanni een aanrander is die Donna Anna’s vader heeft vermoordt. Hij maakt zich op voor wraak.

Cosi Fan TutteLibretto: Lorenzo da Ponte.
De eerste uitvoering was op 1 mei 1786 in Wenen.
De handeling speelt zich af in Napels. Drie vrienden sluiten een weddenschap af: De stelling van de oude filosoof Don Alfonso is: Fiordiligi en Dorabella, de verloofden van Guglielmo en Ferrando zullen binnen één dag ontrouw zijn, wanneer de beide heren plotseling voor langere tijd zouden moeten vertrekken.

Fiordiligi ~ Recitativo ed Aria: Temerari……. Come Scoglio
Fiordiligi stuurt vreemd mannelijk bezoek weg uit haar huis en bezweert dat niemand behalve haar lieve verloofde haar hart kan veroveren. Als een rots in de branding tegen wind en storm in zal zij standvastig zijn en trouw in de liefde.

Ferrando ~ Aria: Un’aura amorosa
Ferrando is blij over de standvastigheid en trouw van zijn verloofde Dorabella en zingt een echte liefdesserenade. Hij bezingt de pure liefde die balsem is voor hart en ziel.

Fiordiligi e Ferrando ~ Duetto: Fra gli amplessi
Fiordiligi is vastberaden om naar haar verloofde Guglielmo te reizen, maar wordt ineens verrast door Ferrando, voor wie zij stiekem toch een zwak heeft….

(Aan het einde van de opera wint Don Alfonso dus het weddenschap (!) en troost zijn vrienden met de woorden: Cosi Fan Tutte ‘Zo doen zij het allemaal’. )

Die Entführung aus dem SerailTekst: Christoph Friedrich Bretzner / Gottlieb Stephanie
De eerste uitvoering was op 1 mei 1786 in Wenen.
De handeling speelt zich af op een landgoed van Bassa Selim aan de kust van Turkije. Midden achttiende eeuw.

Belmonte, een Spaanse edelman, is op zoek naar zijn geliefde Konstanze, een Spaanse dame, die door zeerovers werd ontvoerd, samen met haar kamermeisje, Blondchen, en Belmontes vroegere bediende, Pedrillo. Zij zijn door de zeerovers verkocht aan Bassa Selim. .

Konstanze ~ Recitativo ed Aria: Welcher Wechsel……. Traurigkeit.

Konstanze, gevangen in het paleis van Bassa Selim, is even alleen. Zij weet niet dat Belmonte al in haar buurt is. Zij lucht haar gemoed en geeft uiting aan haar eenzaamheid en de zware beproevingen van haar uitzichtloze situatie. .

Belmonte ~ Recitativo ed Aria: Konstanze!..........O wie ängstlich.

Belmonte, in de tuin van het paleis van Bassa Selim, heeft met Pedrillo een plan gemaakt hoe hij als zogenaamd beroemde tuinarchitect met zijn Konstanze in contact zou kunnen komen. Hij heeft Konstanze lang niet meer gezien en bereid zich vol enthousiasme maar toch ook met enige bange voorgevoelens voor op het weerzien met zijn geliefde. .

Belmonte e Konstanze ~ Recitativo e Duetto:
Welch ein Geschick!..........Meinetwegen sollst du sterben! .

(Belmonte, Pedrillo, Konstanze en Blondchen hadden een ontsnappingspoging gedaan maar werden op het laatste moment toch nog opgepakt door Osmin en de paleiswachten.) .

Belmonte en Konstanze staan terecht.
Bassa Selim heeft zich terug getrokken om zich over hun straf te beraden. Zij worden bewaakt door paleiswachten. (Bassa Selim was ook nog te weten gekomen, dat Belmonte de zoon is van zijn ergste vijand: een Spaanse commandant welke Bassa Selim vroeger beroofd heeft van zijn vrouw, zijn vermogen en zijn vaderland. Dat beloofd niet veel goeds voor de Spanjaarden!)
Belmonte en Konstanze vinden het lot om ter dood veroordeelt te worden erger voor de ander dan voor zichzelf. De een wil zijn leven opofferen zodat de ander zou kunnen leven. Maar zij kunnen die beslissing niet maken, dat doet Bassa Selim wanneer hij van zijn beraad terug komt. Zij kunnen niets doen. Uiteindelijk vinden zij hun kracht en geluk in hun liefde voor elkaar en bereiden zich zo voor op hun gezamenlijke dood. .

(De afloop van het verhaal: Als Bassa Selim terugkomt, deelt hij mede dat hij zich weigert, zich als Belmontes vader te gedragen. Tot ieders verbazing toont de Bassa zich vergevingsgezind en laat de vier Spanjaarden vrijelijk op een speciaal schip naar Spanje terugreizen. Aan het einde van de opera wordt Bassa Selim als goede edelman geprezen en opera wordt met Mozarts’ Turkse klanken luidruchtig en gelukkig beëindigd) .

De sopraan

Andrea Wittchen

genoot haar eerste muzikale opleiding in Noorwegen. Daarna studeerde zij in Nederland hoofdvak klassieke zang bij Marianne Blok aan het Utrechts´ Conservatorium, en mime aan de Mimeopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. Beide opleidingen sloot zij met succes af. Zij studeerde verder bij Paula de Wit in Amsterdam en wordt op dit moment gecoached door Hetty Gehring in Utrecht.
Na haar afstuderen heeft zij gewerkt als zangeres en mimespeelster in verschillende theaterproducties, o.a. bij de Amsterdamse gezelschappen BEWTH (o.a. 66 voorstellingen in het gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag) en het Griftheater (voorstelling ‘Ontijtijd’ op het Oeral festival op Terschelling), zoals ook in Parijs bij ‘Théatre du Mouvement’, waarmee zij met de voorstelling ´Cities´op tournee ging door Europa (Parijs, Madrid, Bratislava, Timisoara, Boekarest, Amsterdam).
Andrea Wittchen nam als zangeres actief deel aan masterclasses als de Springiersbacher Meisterkurse in Duitsland, op het Belcanto Festival in Dordrecht en aan de Nordfjord International Opera Workshop in Noorwegen, waar zij werkte met de Italiaanse dirigent Dante Mazzola, die verbonden is aan het operahuis La Scala in Milan.
Andrea Wittchen was te zien in verschillende opera- en muziektheatervoorstellingen in Nederland, zoals o.a. in ‘Maria Nunez’ (2009) i.s.m. het pianotrio het ‘Orion Ensemble’. Naast het oratorium- en operarepertoire geeft zij ook liedrecitals.
Met de Nederlandse pianist Jack de Bie heeft zij de CD ‘Music from Norway and Russia’ uitgebracht. Zij waren op concerttournee in Noorwegen en geven regelmatig concerten met verschillende liederen- en operaprogramma’s, waaronder een Spaans programma en een theaterconcert, de mimopera ´Huldra´ met Noorse muziek.

De Braziliaanse tenor 

Augusto Valença

 studeerde journalistiek en theater in zijn geboorteplaats Recife en in Rio de Janeiro waar hij als acteur debuteerde in “Le Balcon”van Jean Genet. Meerdere rollen volgden, zowel op de bühne als op de witte doek. Valença woont sedert 1993 in Nederland , waar hij in 1996 muziekstudies startte bij Marianne Blok (zang) en Paul Pattipilohy (piano). Hij studeerde verder bij Nicolai Cok en wordt op dit moment gecoached door Michael Aspinall.

  Op zijn repertoire staan o.a. Peppe in Donizettis “Rita” (Antwerpen en Den Haag), Arturo in Bellinis “I Puritani” (Breda en Tilburg), D. Ottavio in Mozarts “Don Giovanni” en Arlecchino in de gelijknamige opera van Vincenzo Righini (op CD in 2005 opgenomen door BonGiovani Records – Bologna). Beide rollen zong hij tijdens het Belcanto Festival Dordrecht in 2003 onder leiding van Fabio Maestri. Voorts zong hij Acis en Damon in “Acis and Galatea” van Händel (Amsterdam), Glaucus in “Scylla et Glaucus” van Jean-Marie Leclair (Praag), Pomponnet in “La Fille de Madame Angot” van Charles Lecocq (Utrecht), Paris in “La Belle Helene” van Offenbach (Amsterdam),Orfeo in Monteverdis “Orfeo” (Bremen), Barinkay in Strauss “Zigeunerbaron” (Goes en Midelburg), Simon in Millöckers “Der Bettelstudent” (Zeist),  Sir Severin/Master of Ceremonies in Segall/Paivas “Love Dolls” (Ljubljana, Amsterdam, Den Haag, Sofia, Zagreb); Monsieur de Crotignac/Pittore in Cimarosa’s “Il Pittore Parigino”(Nijetrijne) en Kornelys in "La Princesse Jaune" van Saint-Saens.

  Naast het opera- en oratoriumrepertoire, waarin barok en belcanto zijn voorkeur genieten, zingt Augusto Valença ook liedrecitals. Zijn internationale optredens leidde tot een breed repertoire met liederen van Europese en Zuid-Amerikaanse componisten. Hij trad op in Nederland, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Rusland, Spanje, Slovenië, Croatië, Bulgarije, België, Engeland, Brazilië en Argentinië.

Tijdens het Grachten Festival 2011 te Amsterdam, zal Augusto Valença de rol van Der junge Mann in "Die Flut" van Boris Blacher (1903-1975) zingen.

Jack de Bie

was reeds op zeer jeugdige leeftijd achter de piano te vinden. Later studeerde hij hoofdvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Janine Dacosta en Theo Bruins. Hij behaalde het eindexamen cum laude en ontving hiervoor tevens de grootste van de vier prijzen uit het Cuypersfonds. Na het Conservatorium volgde Jack de Bie meesterklassen bij onder andere Cyprien Katsaris, Youri Egorov en Eliana Rodriquez.
Naast het geven van solorecitals is Jack de Bie een veel gevraagd en bekwaam zangbegeleider en kamermusicus. Hij begeleidde vele zangers en zangeressen in binnen- en buitenland, waaronder Henk Smit, Marianne Blok, Elzbiéta Szmytka en Ernst-Daniel Smid. Hij was jarenlang als pianist actief verbonden aan de “Springiersbacher Meisterkurse” voor zangers in Duitsland o.l.v. Marianne Blok. Hij werkt samen met de violisten Charlotte Bon en Martin de Deugd. Ook is hij werkzaam als repetitor/ muzikaal leider bij verschillende koren en ensembles.
Bij de Oostenrijkse maatschappij KOCH-Schwann maakte hij twee CD-opnames, die als wereldpremières werden uitgebracht. Eén hiervan, getiteld “Niederländische Klaviermusik”, heeft hij samen met Willem Noske, dé promotor van de Nederlandse muziek, samengesteld. Recensie over deze solo-CD in het muziekblad ´Luister´: “Jack de Bie is een erudiet klavier-speler, die erin slaagt zijn onderwerpen in goed reliëf te plaatsen. Technisch onberispelijk toegerust en met een heel persoonlijk getinte aanslag geeft hij zijn spel doeltreffend vorm.”

________________________________________________vrijdag 18 maart 2011                 toegang gratis

17.00 uur:

Singer-songwriters van het conservatorium3e concert tentoonstelling Blanka Pesja


________________________________________________vrijdag 11 maart 2011                 toegang gratis

17.00 uur:

The Exit Trio2e concert tentoonstelling Blanka Pesja


foto989.jpgItai Weissman -sax ewi

Sun Su Kim - d.bas

Kaspars Kurdenko - drum

links

_________________________________________________

­­

6 maart 2011 15.00 uur                           

Duo Questro - Yedigaryanfoto254.jpgSouvenirs


Daphne Questro- sopraan

Anna Yedigaryan - piano

Kleine en grotere kadootjes uit de muziekgeschiedenis komen voorbij in liederen en pianosolo´s. Muziek als souvenirs uit het verleden die de ziel kunnen roeren, herinneringen uit vervlogen tijden kunnen oproepen of verlangens losmaken. Klanken die emoties in trilling brengen en wellicht na afloop nog lang doorklinken in de ziel. Woorden die nog een tijdje de tong strelen en door je hoofd zweven. Wellicht neuriet u de melodie nog na terwijl u gedachteloos uit het raam kijkt. Koesteringen. In het programma “Souvenirs” toont duo Questro-Yedigaryan de muzikale geschenken in al hun pracht en Daphne omhult ze in kleurrijke verpakkingen van woorden en sferen.

Werken van o.a. Edvard Grieg, Richard Strauss, Erik Satie, Xavier Montsalvatge, Antoine Oomen, Komitas, Bertha Koopman, Francis Poulenc, Kurt Weill en Roger Quilter

www.duo-qy.nl

_________________________________________________

­­

4 maart 2011 16.00 uur - 19.00 uur                           

Dark Ensemblefoto935.jpgOpenings concert tentoonstelling Blanka Pesja


Blanka Pesja - voice

Christian Pabst- piano

Nick Granville - electronics

Dark Ensemble

Introduction:

Initiated in September 2010 by Blanka Pesja, art teacher at the Conservatory of Amsterdam. Open to collaboration with all artists using any medium who are interested in the experiment as the main working process focused on exploring the interaction with the spoken word.

For now the nucleus consists of spoken word interacting with piano as the first musical interaction based on improvisation. The second layer consist of adding an electronic environment.

Work process:

Language as carrier of meaning, as carrier of sound and rhythm and as carrier of value, hands out different angles from which it can create relationships with other media.

As a beginning I started to explore the first relationship with music through improvisation with the piano and later including the double bass. Improvisations were open to other instruments like the guitar and ewi. The ewi being an electric instrument did not yet find a clear sound definition away from the electronics.

Acoustic improvisations as the base of jazz idiom interacted well within an electronic concrete or abstract soundscape.

Soundscapes in this context functioned as definitions of space and environment. Thus the every day modern urban environment set the stage and interacts with the spoken word.

Spoken word in this context became the audible human focus on understanding though naming and telling.

The next stage could be with dance or theater as we not only talk to ourselves all day through but also move or act out on the thoughts. Expressing our understanding and interpretation of what it is we experience.

In the future the aim is to build more and more complex relationships with structuring layer after layer as ways of bringing our concept into an interesting construction.

Blanka Pesja.

www.darkensemble.wordpress.com_________________________________________________

­­

20 februari 2011 15.00 uur                           

Hai Mindrutofoto617.jpgRoemeense volks- en zigeunermuziek


Bert Smits, viool

Drieks Daams, accordeon

Friek Herfst, zang en cello

Emmy Muijs, cimbaal

Frank de Jong, contrabas en taragot

Het ensemble Hai Mindruto (kom, mijn geliefde) heeft met de keuze van haar romantische naam uit willen drukken dat in het programma ruimte is gemaakt voor ontroerende, gedragen melodieën als afwisseling van de snelle en wervelende Roemeense muziek. Het repertoire bestaat uit een aantal langzame doina's, waarin de melancholie die onlosmakelijk met de Roemeense muziek verbonden is, volledig tot uiting komt. Liefhebbers van snellere nummers komen ook aan hun trekken met hora's, sirba's of muziekstukken met een wat minder bekende maatsoort, zoals de geampara (7/16) en de breaze (8/8).

www.roemeensorkest.nl

_________________________________________________

­­

17 februari 2011 20.30 uur                           

Theatercollectief blondeBIZON

foto942.jpg


Pas op de oppas (naar Medea)

“Kopje koffie? Koekje erbij? Wilt u stil zijn, want het kindje slaapt net…”
De oppas zorgt voor Rust, Reinheid en Regelmaat als u weg van huis en kind bent. Denkt u.
U weet niet, dat de ervaren oppas in het bezit is van een wel héél bijzonder Curriculum Vitae: Zij
was ooit de oppas bij Medea... Met humor en tragiek wordt de mythe van Medea over u heen gegoten. Let u op?!
Medea = prinses met toverkrachten uit het verre Kolchis
Jason = held uit Griekenland
Argo = schip van Jason en zijn Argonauten (= helden)
Missie Jason: Het kostbare Gulden Vlies uit Kolchis bemachtigen
Missie Medea: Trouwen met Jason, huis en haard achterlaten
De missies zijn volbracht. Medea en Jason zijn met het Gulden Vlies naar Griekenland
gevlucht. Ze trouwen, krijgen 2 zonen.
Maar dan: De Griekse koning heeft aanbod voor Jason: zijn dochter trouwen!
= geweldige ‘carrièremove’ ? koningschap in zicht.
Jason stemt in, verbreekt zijn huwelijk met Medea.
En Medea?
MEDEA NEEMT WRAAAAAAAK!!!


Drie pittige, eigentijdse oppasdames zingen, schelden, schateren en dromen over een duister
heden en een onverwerkt verleden.
Luister en huiver; Het zal je oppas maar wezen!

www.blondebizon.nl

_________________________________________________

­­

6 februari 2011 15.00 uur                           

Claudia Y Manito

foto583.jpg
www.manito.bizSpaanstalige latin met Paraguayaanse harp, gitaar & zang

Claudia zingt canciones uit diverse Zuid Amerikaanse landen. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt.
Veel muziek heeft Claudia via haar vader, zelf muzikant, leren kennen. Hij heeft haar ook de beginselen van het gitaarspelen en het bespelen van de Paraguayaanse harp bijgebracht. Op deze harp laat zij Argentijnse zamba ’s en tango’s , stukken uit Paraguay en Venezuela horen. Het gezongen repertoire wordt ondersteund met gitaar.
Manito begeleidt de harpstukken van Claudia met strakke ritmes. Bij de zangnummers vult hij het gitaarspel van Claudia aan met melodische solo’s en fraseringen.

www.claudiaymanito.nl

_________________________________________________

­­

23 januari 2011 15.00 uur                           

Seenu Singh

- piano

foto582.jpg

Chopin - recital

Fantasie-Impromptu Op. 66 in Cis klein

Nocturne Op. 72 No. 1 in E klein

Polonaise Op. 40 No. 1 in A groot "Militaire"

Ballade No. 2 Op. 38 in F groot

Polonaise Op. 53 in As groot "Héroïque"

Nocturne Op. 27 No. 1 in Cis klein

Ballade No. 4 Op. 52 in F klein

Berceuse Op. 57 in Des groot

Scherzo No. 1 Op. 20 in B klein

De pianist Seenu Singh verovert wereldwijd de harten van het publiek. Hij is een vertolker van Chopin zoals er maar weinig zijn.

Seenu Singh werd in India geboren. Als klein kind verhuist hij met zijn familie naar Frankrijk, woont daarna in Australië en komt uiteindelijk in België terecht waar hij nu 19 jaar woont.

Hij behaalde zijn ‘Meester in Muziek’ met onderscheiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen. Hij ontving een prestigieuze beurs waarmee hij lessen kon volgen bij gerenommeerde pianisten. Gevraagd naar zijn grote liefde voor Chopin zegt hij: “Weinig muziek heeft zoveel elegantie en ontroering in zich als die van Frédéric Chopin. Dromerige, poëtische melodieën, de rijkste harmonieën en een briljante pianotechniek worden op de delicaatste manier in elkaar geweven om meesterwerken te vormen die tot de mooiste en diepzinnigste bladzijden uit de pianoliteratuur behoren.”

In het Chopin jaar werd hij veel gevraagd zijn recitals te geven. Zo ook in het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook in India, Schotland en Polen. Bij internationale pianowedstrijden viel hij in de prijzen. In de pers wordt hij beschreven als een pianist met volmaakt technische mogelijkheden, betoverend en met overweldigend succes.www.seenusingh.com

_________________________________________________

­­

9 januari 2011 15.00 uur                           

Trio Tangata


Jacqueline Edeling- bandoneòn

Adinda Meertins- contrabas

Margreet Markerink- piano

Mis Cosas Favoritasfoto934.jpgLo que vendra - Astor Piazzolla

Milonga del Angel - Astor Piazzolla

Me Buenos Aires querido- Carlos Gardel

Flor de lino - Hector Stamponi

Corralera -Aselmo Aieta

Cancion y milonga - Margreet Markerink

Candombe nocturna - Margreet Markerink

Michelangelo - Astor Piazzolla

Tanti Anni Prima - A. Piazzolla

Decarissimo - A. Piazzolla


****Pauze***


Kicho (solo bas) - A. Piazzolla

Te queiro (solo piano) - Margreet Markerink

Desconcierto - Carel Kraayenhof

Nocturna - Julian Plaza

Orlando goni - Alfredo Gobbi

Aqui - Margreet Markerink

Tamba - Margreet Markerink

Adios Nonino- A. Piazzolla

My favorite things - Richard Rogers

Trio Tangata is een ensemble, dat bestaat uit 3 musici, die reeds vele jaren in de Argentijnse tango zijn gespecialiseerd. Zij vertolken op eigen wijze de tangomuziek van grootmeesters zoals Astor Piazzolla, Gustavo Beytelmann, Julian Plaza, Anibal Troilo, Horacio Salgán. In de nieuwe composities, geschreven door de pianiste Margreet Markerink, laat Trio Tangata zien dat de ontwikkelingen van de Argentijnse tango nog lang niet ten einde zijn.  Uitstapjes naar de jazz en andere stijlen worden moeiteloos opgenomen in hun muziek zonder dat het tot een stijlbreuk leidt. Weemoed, melancholie, maar ook uitbundige en stuwende ritmes maken van de voorstellingen van Trio Tangata een feest voor het oor 

Trio Tangata brengt de Argentijnse tango met oog voor drama, precisie en vakmanschap. De drie muzikanten maken deel uit van het bekende tango septet Tango Dorado.

Trio Tangata heeft op vele podia gespeeld,van tangofestivals tot en met concertzalen. Zo tourde Trio Tangata - op uitnodiging van de Accademia Libera - 2 weken door Toscane met hun concert-voorstelling. 
Samenwerking met de Argentijnse zanger José Rivero heeft o.a. geleid tot het maken van een CD "mis cosas favoritas". Op deze CD zijn , naast enkele "favoritas" uit de Argentijnse tangomuziek ook meerdere eigen composities van Margreet Markerink te horen. In 2008 won zij met enkele van haar composities de "Chocloprijs" , een prijs uitgeschreven voor nieuwe Argentijnse dansmuziek www.triotangata.nl

_________________________________________________

­­

26 december 2010 15.00 uur                           

Four Fun

foto867.jpgYvonne Kooij- sopraan

Lies Belovics- alt

Jan van Ingen- tenor/bariton

Jos Lahay- bariton/tenor

Dianne Heijstee- piano/fluit

Close Harmony met een vleugje Kerstfoto866.jpg
Close-Harmony kwartet Four Fun

brengt u op Tweede Kerstdag een gevarieerd muziekprogramma met Christmas Carols, middeleeuwse klanken, evergreens, popsongs en jazzy stukjes. Van Toinot Arbeau tot Duke Ellington, van Bach tot Bacharach. Van stukjes die ontroeren tot nummers met een vleugje swing.Close-Harmony kwartet Four Fun is opgericht in 1995. De naam ‘Four Fun’ geeft het plezier weer waarmee Yvonne, Lies, Jan en Jos samen zingen. Vier verschillende stemmen die in close-harmony één luisterrijk geheel vormen. Het kwartet wordt sinds 1997 begeleid door Youri van Ingen, die daarmee al vele jaren onlosmakelijk aan het succes van Four Fun is verbonden. Voor een deel van het repertoire treedt hij op als begeleidend pianist of als vijfde stem.
Four Fun heeft op veel plaatsen gezongen: in Het Gooi en vér daarbuiten, zoals in Den Haag en zelfs in Brussel. Four Fun heeft in theaters gestaan, in kerken, bij muzikaal omlijste diners en huwelijksceremonies, maar ook op korenfestivals, kerstmarkten, exposities en beurzen.

Yvonne Kooij

is de klassieke muziek met de paplepel ingegeven. Haar vader was concertzanger en lid van het Radio Omroepkoor. Zelf heeft zij jarenlang klassieke piano- en zangles gehad. Naast klassieke muziek houdt zij van fusion jazz en op zijn tijd staan ook Earth Wind and Fire, Michael Jackson, George Michael en Dire Straits op haar luisterlijstje. Vanzelfsprekend luistert zij graag naar close-harmony groepen als Manhattan Transfer, Montezuma’s Revenge en Intermezzo, al was het maar om de eigen performance met Four Fun scherp te houden.

Lies Belovics

heeft van jongs af aan gezongen, eerst tussen de schuifdeuren en later bij verschillende koren. Zij houdt van allerlei muziekstijlen: pop, folk, blues, musical, waarbij het haar vooral gaat om de sfeer die er van een lied uitgaat. Heeft enkele jaren dwarsfluit gespeeld maar uiteindelijk toch voor zang gekozen.

Jan van Ingen

heeft vanaf zijn 6e jaar in koren gezongen, volgde zanglessen en heeft gedurende ruim 17 jaar een jongerenkoor geleid. Zijn voorkeur gaat uit naar popmuziek, waarbij Paul Simon, The Beatles en de Moody Blues de grote favorieten zijn.

Jan speelt accordeon en gitaar en omschrijft zichzelf het liefst als een troubadour. Naast het zingen in het kwartet is hij ook actief als zanger/gitarist in een pop-bandje en als leider van een smartlappenkoor.

Jos Lahay

heeft lang geleden bij jazz-combo’s gezongen en is pas later in de ban geraakt van samenzang en close-harmony. Hij volgde lessen en workshops op het gebied van stemvorming en stage-performance. Jos houdt van alle soorten goede muziek, maar zijn muziekarchief bevat voornamelijk veel jazz, latin en fusion.foto868.jpg


Dianne Heijstee

is studente aan het conservatorium in Amsterdam. Zij speelt blokfluit en piano en verleent regelmatig muzikale medewerking bij kerkdiensten en concerten. Zij is vaste begeleidster van een koor in Ankeveen en wordt daarnaast, in die kwaliteit, regelmatig gevraagd als invalster bij andere koren. Verder speelt zij blokfluit bij verschillende gelegenheden. Momenteel valt zij in voor Youri van Ingen die een sabbatical leave neemt van een jaar.

Youri van Ingen

kreeg zijn eerste pianolessen toen hij zeven jaar was. Later doorliep hij de HKU waar hij met succes in muziektechnologie afstudeerde. Zijn vak is het componeren van muziek voor films en documentaires. In het repertoire van Four Fun is een compositie van zijn hand. Vanaf 1997 begeleidt hij het kwartet met veel plezier. Daarnaast heeft hij in de loop der jaren een koor en verscheidene zangeressen begeleid. Zijn muzieksmaak varieert van jazz en klassiek tot modernere stijlen als acid jazz, lounge en minimal. Namen als Jazzanova, Amon Tobin en Bonobo zullen waarschijnlijk niet bekend in de oren klinken, of toch wel?www.four-fun.nl

_________________________________________________

­­

12 december 2010 15.00 uur                           

Doroed

foto918.jpgfoto803.jpg

Mehrnaz Salehi

(zang)

Vincent Geurts

(gitaar)

Iraanse Liederen


een programma waarin volksliedjes, oude liederen en populaire songs uit Iran worden afgewisseld met enkele gitaarsolo's. Duur van het programma: ongeveer 1 uur (circa 20 nummers, pauze na circa 10 nummers). De vertalingen van de liederen worden geprojecteerd

_________________________________________________

­­

28 november 2010 15.00 uur                           

Pauline Viardot,liederen,leven, liefdes

Concert-vertelling met muziek van Viardot en Chopinfoto591.jpgMezzo-sopraan Petrie Akkerman en pianist Jeroen Liedorp schetsen in hun concert-vertelling een fascinerend beeld van de zeer gewaardeerde zangeres en componiste Pauline Viardot. (1821-1910). In Petersburg was Viardot drie seizoenen lang prima donna. Daar ontmoette ze de schrijver Iwan Tourgeniev (1818-1883), een jachtvriend van haar man, die onmiddellijk tot over zijn oren verliefd op haar werd. Dit was het begin van een levenslange verhouding, die fluctueerde tussen vriendschap, liefde, obsessie, frustratie en artistieke zielsverwantschap. De relatie tussen Tourgeniev en Viardot vormt de rode draad van deze bijzondere muzikale voorstelling.foto889.jpg

foto890.jpgPetrie Akkerman- mezzosopraanJeroen Liedorp- piano

stichtingintune.nl


www.petrieakkerman.nl

www.jeroenliedorp.nlzaterdag 27 november 15.00 - 18.00 uur

WHISKY NOSING AND TASTING

Funen Concerts en Arjan de Bruin organiseren een whisky nosing and tasting. Onder leiding van whiskyliefhebber Arjan word je ingeleid in het ruiken en proeven van whisky. Verschillende aspecten zullen behandeld worden zoals de productie en de verschillende regio’s. Uiteraard wordt dit verhaal geïllustreerd door middel van het proeven van verschillende Schotse single malt whisky’s. Ook zullen er een aantal hapjes geserveerd worden. Zin in? Meld je aan d.m.v. een e-mail naar

arjandb@gmail.com

of

bart.bavelaar@gmail.com

De kosten bedragen € 20,- te betalen voor aanvang van de proeverij.

_________________________________________________

­­

14 november 2010 15.00 uur                           

Duo Con Spirito

foto505.jpg


Carl Reinecke

(1824-1910)

Introduzione ed Allegro appassionato, Op.256

Eduard Bagdasaryan

( 1922-1987)

Sonate in Bes majeur- Allegretto con moto

Claude Debussy

(1862-1918)

Première Rhapsodie

Pauze

Robert Schumann

(1810-1856)

Fantasiestücke, Op.73 – Zart und Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Robert Muczynski

(1929)

Time Pieces, Op.43 – Allegro risoluto
Andante espressivo
Allegro moderato
Introduction: Andante molto
Allegro energico
www.yedigaryan.nl

Anna en Ilse hebben elkaar ontmoet tijden de studie op het Conservatorium in Amsterdam. Ze namen deel aan een kamermuziekproject, en speelden samen een Brahms sonate. Het bleek op muzikaal en persoonlijk vlak zo te klikken dat ze een aantal jaren later samen als duo begonnen zijn.

Ilse Eijsink

(klarinet)

In juni 2005 haalde ze haar Bachelor diploma bij Harmen de Boer aan het Conservatorium van Amsterdam. Vervolgens behaalde ze in 2007 haar Mastertitel bij Hans Colbers. Dit jaar zal ze haar masteropleiding basklarinet afronden bij Erik van Deuren.

Masterclassen volgde Ilse o.a. bij Walter Boeijkens, Frank van den Brink, Ralph Manno, oan Enric Lluna.  Ze heeft veel affiniteit met de docerende kant en daarnaast speelt ze zelf in verschillende kamermuziekensembles. In 2004 nam Ilse deel aan ‘’The Summer Academy’’ van het Nationaal Jeugd Orkest.

Ilse heeft de laatste jaren als klarinettist/ basklarinettist geremplaceerd bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Marinierskapel, Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, Amsterdam Symphony Orchestra, Rotterdams Kamer Orkest en Holland Symfonia.

Vanaf oktober 2007 is Ilse verbonden als klarinettist bij de Marinierskapel te Rotterdam.

Anna Yedigarian

(piano)

Anna is in 1981 geboren in Armenië. Zij is een jong en talentvolle pianist opgegroeid in een muzikaal gezin, beide ouders zijn pianisten.

Anna begon haar muziek studie op haar zesde aan de muziekschool in de hoofdstad van Armenië, Yerevan. In 1995 vervolgde ze haar studie op de ‘Tchaikovsky Special Music School” voor jong talent. Al in deze periode was haar repertoire opvallend vanwege het hoog niveau van complexiteit en interpretatie.

Op een leeftijd van 16 jaar ging ze naar het “Yerevan State Conservatory”, waar de lessen geleid werden door Pianist-Professor Sergey Saradjev en Vagarshak Harutjunyan.

Ze verscheen regelmatig op grote podia in Armenia. In 2001 slaagde Anna cum laude aan het “Yerevan State Conservatory”. Voor verdere ontwikkeling en kennis van werken van Europese componisten en pianospel, besloot zij haar studie te vervolgen op het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeerde zij bij Mila Baslawskaya. Naast haar studie trad ze regelmatig op zowel solo als met andere instrumentalisten en vocalisten. In Juni 2004 studeerde zij af aan het Conservatorium van Amsterdam.   

Anna Yedigaryan beheerst veel verschillende pianotechnieken en stijlen. Haar repertoire gaat van klassiek via de romantische periode naar de ook moderne werken van componisten uit de 20ste eeuw..zaterdag 13 november 15.00 - 17.00 uur

DICHTERS LEZEN EILANDERGEDICHTEN VOOR

Een aantal dichters die meewerkten aan de bundel ‘Eilander Gedichten’, leest voor uit eigen werk.

Zanger-gitarist Reinout Koperdraat, schrijver van het gedicht ‘Natuurvriend’, zingt Amsterdamse liederen.

Funen Art Gallery, Funenpark 125.
Toegang is gratis

_________________________________________________

­­

31 oktober 2010 15.00 uur                           

Nathalie Mees, sopraan

 

Wim Voogd, piano

 foto813.jpg

Gezocht: Muze m/v

Richard Wagner, Anna Cramer

Centraal staan de meest bekende muze uit de muziekgeschiedenis, Mathilde Wesendonck en de minst bekende, Walter Simlinger. Mathilde was de muze van Richard Wagner(1813-1883). Het eerste deel van het programma zal daarom gevuld zijn met zijn muziek. Aan bod komen natuurlijk de Wesendonck-Lieder, waarvoor Mathilde de teksten schreef, 3 werken voor piano-solo die Wagner voor Mathilde componeerde en de aria van Isolde uit de opera "Tristan und Isolde". In het tweede deel van het programma staan de liederen van de onbekende Nederlandse componiste Anna Cramer(1873-1968) centraal. Anna had 'n mannelijke muze, namelijk haar goede vriend, zanger en dichter Walter Simlinger. Walter schreef teksten voor enkele van Anna's composities en inspireerde haar met zijn ideeen voor haar liederen. Qua stijl sluit de muziek van Anna Cramer naadloos aan op de muziek van Wagner. Cramers muziek heeft veel Duitse invloeden en trekt de stijl van Richard Wagner de 20ste eeuw in.

Richard Wagner

Wesendonck-lieder
(teksten: Mathilde Wesendonck)
1. Der Engel
2. Stehe Still!
3. Im Treibhaus
4. Schmerzen
5. Traume


Polka (piano-solo)
Züricher Vielliebchen-Walzer (piano-solo)
Eine Sonate für das Album von Frau M.W. (piano-solo)


"Mild und Leise" aria van Isolde uit "Tristan und Isolde"

Anna Cramer

Zwei Nocturnes
(teksten: Walter Simlinger)
1. Im Pavillon
2. Am Meer

Delen uit ‘10 Gedichte’
(teksten: Detlev von Liliencron)
1. Souvenir de Malmaison
2. In einer grossen Stadt
4. Briefwechsel
5. Spruch
6. Meiner Mutter
9. SiegesfestNathalie Mees

studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Sasja Hunnego, Lenie van den Heuvel en Barbara Pearson. Ze volgde o.m. masterclasses bij Jill Feldman, David Wilson Johnson en Meinard Kraak en werkte met dirigenten als Jac van Steen, Reinbert de Leeuw en Jaap van Zweden. Momenteel wordt ze gecoacht door Jard van Nes en Gemma Visser. Op het gebied van opera zong Nathalie onder meer Dido in Purcells “Dido & Aeneas” en Mutter in Humperdincks “Hansel und Gretel” In de opera Alzheimer van Chiel Meijering zong zij in het ensemble en de rol van Zuster 2. Met het Leiderdorps Kamerorkest o.l.v. Stephan Pas zong zij Sechs Lieder, opus 4 van Anna Cramer, de 4e Symfonie van Mahler en concertaria’s van Beethoven en Mozart. Ook zong zij met het koor Deo Sacrum o.l.v. Paul Valk het Requiem van Verdi als sopraan-soliste.

Wim Voogd

volgde zijn opleiding (Bachelors en Masters) aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam: orgel, piano en kerkmuziek. Hij volgde masterclasses liedbegeleiding in binnen- en buitenland bij o.a. Graham Johnson en Irwin Gage. In 1999 volgde hij de intensieve liedcursus "The interpretation of German song" in Baden bei Wien (Oostenrijk), met gerenommeerde docenten als Rudolf Jansen, Robert Holl en Helmut Deutsch. Als pianist en correpetitor is hij verbonden aan het Kon. Conservatorium en als muziektheorie-docent aan Hogeschool Helicon. Als dirigent-organist is hij verbonden aan twee kerken in Den Haag. Hij verleent medewerking aan vele kamermuziekconcerten: als solopianist en als begeleider van vocale en instrumentale solisten, b.v. bij "de Vrienden van het Lied". Tevens verleent hij medewerking aan oratoriumuitvoeringen, zoals de Matthäus- en Johannespassion - J.S. Bach, maar ook aan uitvoeringen van romantische en modernere werken van Dvorak en Duruflé, etc. Hij maakte in de loop der jaren toernees door Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Hongarije, en Zuid-Afrika.

_________________________________________________

­­

17 oktober 2010 15.00 uur                           

 

Sebastiaan de Grebber , mandoline


Eva van den Dool, piano


foto809.jpg


Sprankelend en fijnzinnig samenspel door gepassioneerde musici.

Zo kan men Eva van den Dool en Sebastiaan de Grebber het beste omschrijven. Beiden gaven afzonderlijk al vele concerten in binnen- en buitenland. Waardering voor het virtuoze mandolinespel van Sebastiaan, Cum Laude afgestudeerd aan de Messiaen Academie te Zwolle en het Conservatorium C. Pollini in Padua (Italië), bleek onder andere uit het winnen van het Uitmarkt Kamermuziek Concours Amsterdam 2006.

Eva, afgestudeerd pianiste aan de Messiaen Academie te Zwolle, specialiseerde zich tijdens haar tweede fase studie in kamermuziek wat resulteerde in concerten met een breed scala aan musici van verschillende disciplines. Zij heeft twee vaste kamermuziekensembles: het duo met Sebastiaan en het pianotrio Trio Verano, met violiste Elske Krijnen en celliste Ilsje Merk.

Sinds 2007 vormen Sebastiaan de Grebber en Eva van den Dool de verrassende combinatie van mandoline en piano.

Dit veelbelovende duo richt zich op het uitvoeren van origineel gecomponeerde muziek voor mandoline en piano: Werken van componisten uit verschillende periodes van de muziekgeschiedenis zoals Scarlatti, Hummel, Beethoven, Calace, Monti en Chailly, met als grootste bron de gouden periode van de mandoline: de Romantiek.Daarnaast weet dit professionele duo hedendaagse componisten te inspireren tot het schrijven van muziek voor deze bijzondere combinatie. Al met al stelt dit Sebastiaan en Eva in staat tot het ten gehore brengen van een rijk geschakeerd en veelzijdig programma.

 

Giovanni Battista Gervasio (1725-1785)

Sonata in Re maggiore: allegro – andante - allegro

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonatine per mandolino e pianoforte: Adagio ma non troppo

Raffaele Calace (1863-1934)

Preludio II
Romanza senza parole

Camille Saint-Saëns 1835-1921)


Introduction & Rondo Capriccioso

Luciano Chailly (1920-2002)

Sonatina tritematica

John Craton (1953-)

Dioses Aztecas
I Xochiquetzal

Raffaele Calace (1863-1934)

Concerto No. 2, op. 144 Maestoso

Carlo Munier (1860-1911)

Capriccio Spagnuolo, op. 276

_________________________________________________

­­

9 oktober 2010 17.00 uur                           

Accademia Amsterdam

 

Onno Verschoor , barokhobo/blokfluit


Jan Pieter van Coolwijk, barokviool


gastspeler Alessandra Iovino (Perugia), clavecimbel


Orfeus Brittannicus - Purcell en Händel"Golden Sonata" en Chaconne uit King Arthur van Purcell en sonates voor clavecimbel solo, viool, blokfluit en/of barokhobo van Händel

"Orpheus Britannicus"1. Henry Purcell (1659 – Londen,1695)
"Golden Sonata" voor viool, hobo en continuo
Allegro - Adagio - Allegro - Grave - Allegro

2. Georg Friedrich Händel (1685 – Londen, 1759)
Sonata in C gr. voor blokfluit en continuo
Larghetto - Allegro - Larghetto - A tempo di Gavotti - Allegro

3a. Henry Purcell (1659 – Londen, 1695)
Ground voor clavecimbel solo

3b. Georg Friedrich Händel (1685 – Londen, 1759)
Suite in d kl. voor clavecimbel solo
Allmand, Corrant, Saraband, Jigg

4. Pieter Hellendaal (1721 – Cambridge, 1799)
Sonata op.4 nr.V in Bes gr. (London, 1760) voor viool en continuo
Largo - Allegro - Allegro

5. Georg Friedrich Händel (1685 – Londen, 1759)
Sonata in F gr. voor blokfluit, viool en continuo
Larghetto - Allegro - Adagio - Allegro – Allegro

Amsterdamse diversiteit en frivoliteit: van duo’s tot (solo)concerten. Van instrumentale kamermuziek en cantates uit de barok tot vroege klassieke strijkkwintetten.

Accademia Amsterdam ontleent haar naam aan een van oorsprong Italiaanse instelling, die vooral in de 17e en de 18e eeuw floreerde. Men kwam bijeen om te musiceren en te discussiëren over uiteenlopende onderwerpen.

Accademia AmsterdamAccademia Amsterdam werkt in deze traditie: gezamenlijk werken de musici aan een duidelijke interpretatie waarin de zeggingskracht van de muziek zélf en het roeren van de luisteraar centraal staat. Dit bereiken zij door gebruik te maken van de “Sprekende Stijl” die haar oorsprong kent in de Retorica. Via deze Retorica gunt het ensemble de luisteraar een blik in de kleurrijke wereld van het ‘Affect’ dat tegenwoordig omschreven kan worden als de wereld van het gevoel.

Accademia Amsterdam werd in 1990 opgericht door hoboïst Onno Verschoor. Het gerenommeerde ensemble bestaat uit musici opgeleid in de traditie van de authentieke uitvoeringspraktijk. De leden spelen op oude instrumenten of moderne kopieën daarvan. Zij hebben een uitgebreide concertpraktijk en treden vaak op met bekende Europese barokorkesten.foto806.jpg

Onno Verschoor - barokhobo/blokfluit

foto807.jpg

Jan Pieter van Coolwijk - barokviool

foto808.jpg

Alessandra Iovino (Perugia) - clavecimbel

www.accademia-amsterdam.amstelimpresariaat.nl

_________________________________________________

­­

7 oktober 2010 20.00 uur                           

Eolian Ensemblefoto805.jpg
 

Karin Leutscher - fluit


Anita Janssen- hobo


Cécile Rongen- klarinet


Lies Molenaar - hoorn


Birgit Strahl - fagot


Jelger Blanken - pianoJoseph Jongen

(1873-1953)

Rhapsody opus 70 (1922)

W.A. Mozart

1756-1791

Piano Quintet KV 452 Es (1784)

1. Largo- Allegro Moderato
2. Larghetto
3. Rondo (Allegretto)

Francis Poulenc

(1899-1963)

Sextuor (1932-1939)

1. Allegro Vivace
2. Divertissement
3. Finale

Het Eolian Ensemble, opgericht in 2004, is een piano-blaaskwintet

Gedreven door de passie voor kamermuziek richt het ensemble zich op concerten voor sextet en kwintet in concertzalen. Tevens heeft het Eolian Ensemble zich gespecialiseerd in het geven van kindertheatervoorstellingen in samenwerking met diverse acteurs en regisseurs waaronder Edwin Rutten, Beppe Costa en Gijs de Lange. In het voorjaar van 2009 speelde het Eolian Ensemble in opdracht van "Oorkaan" de kindervoorstelling de Verb(l)azing in samenwerking met "Orkater". Tevens speelde het Eolian Ensemble in haar verleden meerdere kindertheatervoorstellingen in opdracht van het sociaal maatschappelijk activiteitenprogramma van het Nederlans Philharmonisch Orkest. Het Eolian Ensemble stond zowel voor haar reguliere concerten als kindertheatervoorstellingen in de volgende zalen: Concertgebouw Amsterdam, Toonzaal Den Bosch, Chassé Theater Breda, Frits Philipszaal Eindhoven, Lindengrachtfestival Alkmaar en de Stadsgehoorzaal Leiden. Tevens was het Eolian Ensemble diverse malen live op Radio 4 te horen.
De musici werken in vast dienstverband of als freelancers in diverse orkesten waaronder Holland Symfonia, het Radio Filharmonisch Orkest, het Symfonie Orkest Vlaanderen en het Combattimento Consort Amsterdam.

Op zondag 10 oktober a.s. kunt u het Eolian Ensemble horen om 11.00 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam
Dit concert wordt live uitgezonden op Radio4www.eolianensemble.com

_________________________________________________

­­

3 oktober 2010 15.00 uur                           

 

Ensemble heXaKim - José Bode - blokfluiten


Jan van Grootheest - clavecimbel
foto812.jpg

muziek uit de Vroeg- en Laat Barok

Anonymous 13de eeuw


Il Piango Ballata

Giovanni Antonio Pandolfi Mealli (17de eeuw)


Sonata “La Clemente”

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)


Toccata Ottava

Marco Uccellini (1603 - 1680)


Sonata Quarta

Matthew Locke (1621/22-1677)


Suite No. 4 Pavan/ Almand/ Courante/ Ayre/ Saraband/ Jigg

Louis Couperin (1626-1661)


Prelude Tombeau de Mr. de Blancrochet

Angelo Berardi (ca 1630 - 1695)


Canzone Sesta

Arcangelo Corelli (1653 - 1713)

Sonata nr. 4 opus 5 Adagio/ Allegro/ Adagio/ Vivace/ Adagio/ Allegro
Kim-José Bode - blokfluiten

foto810.jpgKim - José Bode staat voor haar “expressiviteit, virtuositeit en bijzonder warme klank” (WN 2007/D) bekend. Zij studeerde blokfluit bij Paul Leenhouts aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (NL). Voor haar verhuizing naar Amsterdam studeerde zij bij Gudula Rosa aan de ‘Westfälischen Schule für Musik’ in Münster. Als soliste en als lid van diverse kamermuziekgroepen voor vroege en hedendaagse muziek heeft zij velen prijzen op nationale en internationale concoursen gewonnen. Haar liefde voor “performance art” en theater blijkt uit de vele voorstellingen waarin zij als acteur en/of muziekant optrad.Jan van Grootheest - klavecimbel

foto811.jpgJan van Grootheest (Amsterdam 1981) begon op zijn zevende met pianolessen. De componist J.S Bach inspireerde hem om het klavecimbel te bespelen. Jan kreeg zijn eerste lessen klavecimbel bij Anneke Uittenbosch en begon in 2001 zijn studie bij Siebe Henstra aan het conservatorium te Utrecht. Daar behaalde hij zijn Bachelor- en zijn masters degree en specialiseerde zich ook in clavichord bij Menno van Delft. Verder volgde hij diverse masterclasses o.a bij Bob van Asperen, Pascal Dubreuil en Antoinette Lohman. Jan treedt regelmatig op in Nederland en gaf concerten in Belgie, Mexico en Denemarken. Hij verleende zijn medewerking aan verschillende opera producties. Hij geeft continuo-,piano- en klavecimbelles. Jan maakt deel uit van het ensemble De Firma Continuo en is als klavecimbeldocent verbonden aan de muziekschool Zeist.www.trioaxolot.com

www.myspace.com/josebode

www.myspace.com/trioaxolot

_________________________________________________

­­

19 september 2010 15.00 uur                           

Emile Kaper, hoorn

Anne Ku, pianofoto795.jpg

foto254.jpg1. Emmanuel Chabrier - Larghetteo
2. Frederic Chopin - Nocturne in cis klein post.
3. Franz Strauss - Nocturno
4. Schumann- Fantaziestücke deel 1 + 2 voor klarinet, voor hoorn bewerkt door Anne Ku
5. Anne Ku - opus 13
6. Beethoven - Sonate 3 delen
7. Mozart 4e hoornconcert deel 3

Emmanuel Chabrier – Larghetto

Emmanuel Chabrier was van huis uit advocaat, en het componeren had hij zichzelf aangeleerd. Zijn stijl is erg kenmerkend voor het Franse Impressionisme. Zo ook het Larghetto dat wij voor u gaan spelen, wat overigens pas na de dood van de componist is ontdekt.

Franz Strauss (1822–1905) – Nocturne

Frans Strauss is het meest bekend als vader van de bekende componist Richard Strauss. Hij was zelf een goede musicus en componist, en speelde gitaar en klarinet, maar het bekendst was hij als hoornist. Hij was niet zomaar een hoornist, maar speelde 50 jaar in het münchener hoforkest, en speelde daar vele opera’s van Wagner. Vader Strauss vond het werk van Wagner echter niks en de man zelf ook niet. Wagner zei van Frans Strauss dat het een onuitstaanbare kerel was, maar dat alles vergeten was zodra hij hoorn ging spelen, zo mooi was dat.

Franz Strauss heeft een aantal stukken voor hoorn geschreven, waarvan wij vandaag de Nocturne gaan spelen.

Robert Schumann - Fantasiestücke

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Schumann geboren werd, in een tijd waarin de hoorn een enorme verandering onderging, van natuurhoorn naar de ventielhoorn zoals u die nu voor u ziet. Hij schreef zelf in 1849 een stuk voor hoorn dat ook nu nog technisch lastig genoemd mag worden. In dezelfde periode schreef hij ook de Fantasiestücke voor klarinet. Schumann schreef zelf al een aantal van deze stukken om voor andere instrumenten, maar helaas dit stuk niet voor hoorn, maar aangezien we het een leuke compositie vonden heeft Anne Ku dit voor ons gedaan.

Beethoven- Sonate

Deze compositie is geschreven voor een van de grootste hoornvirtuozen aller tijden, Giovanni Punto, nadat Beethoven deze laatste heeft horen optreden in april van het jaar 1800.
Beethoven heeft het stuk in 2 dagen gecomponeerd en speelde zelf de première samen met Giovanni Punto. Het stuk bestaat uit 3 delen en is een van de bekendere werken voor hoorn.
Emile Kaper

Op twaalfjarige leeftijd kreeg Emile voor het eerst een hoorn in handen. Binnen enkele jaren speelde hij mee in jeugd- en studentenorkesten in Utrecht en Gelderland. In 2002 startte hij zijn studie aan het ArtEZ Conservatorium bij Stefan Blonk, eerste hoornist van het Gelders Orkest. Na het behalen van de Bachelorgraad in 2006 vervolgde hij zijn studie voor de Mastergraad aan het Utrechts Conservatorium bij Jaap van Vliet van het Concertgebouw Orkest. Emile Kaper nam deel aan masterclasses met onder anderen Hermann Baumann, Francis Orval, Szabolcs Zempléni en Oldrich Mílek, bij wie hij vervolgens een jaar privélessen volgde. Gedurende die jaren aan het conservatorium speelde hij met verschillende Nederlandse orkesten, maar ook door heel Europa met concerten van Portugal tot Litouwen en in verschillende samenstellingen zoals symfonieorkest en kamermuziekensembles, maar ook musical en opera. In Tsjechië begon hij met piano solowerken te spelen, en soleerde met het Deventer Strijkorkest in Michael Haydn’s hoornconcert. Emile Kaper geeft naast concerten ook hoornlessen en muziekpresentaties voor jonge kinderen in Utrecht en omgeving.

Born in Zeist and now living in Bilthoven, Emile Kaper started to play the horn at the age of 12. After only a few years he joined youth and student orchestras in Utrecht and Gelderland. In 2002 he enrolled at the Conservatory in Arnhem with Stefan Blonk, principal horn of the Gelders Orkest. After obtaining the Bachelor of Music in 2006 he continued with his Master’s degree at the Conservatory of Utrecht with Jaap van den Vliet of the Royal Concertgebouw Orchestra. During the years at the conservatory he continued playing with orchestras throughout the Netherlands, touring Europe, playing from Portugal to Lithuania, and Ireland to Italy, thus playing in orchestras, ensembles, operas and musicals for more than half his life. In the Czech Republic he started to play solo with piano, and with the Deventer String Orchestra he was soloist in Michael Haydn’s horn concerto. He has taken part in several master classes and courses with among others Hermann Baumann, Francis Orval, Szabolcs Zempléni and Oldrich Mílek, with whom he has had private lessons for a year.Anne Ku

Anne is van Chinese afkomst, maar werd geboren in Brunei en bracht het grootste deel van haar jeugd door op Okinawa (Japan), waar ze op haar twaalfde begon uitvoeringen te geven. Haar uitzonderlijke vermogen om direct van blad te spelen maakte dat ze gevraagd werd als koorbegeleider, toetsenist in een band, kerkorganist, en contractpianist. Anne kreeg door haar spel een beurs die haar de mogelijkheid gaf te studeren aan Duke University (VS). Terwijl ze afstudeerde in elektrotechniek en wiskunde aan de universiteit, studeerde ze piano bij Randall Love en sloot af met een recital van Ravel, Debussy en Poulenc. In 2008 studeerde Anne af aan het Utrechts Conservatorium., waar ze de lesbevoegdheid voor piano afsloot met een scriptie over van blad spelen, en de Mastergraad met een scriptie over het programmeren van livemuziek voor een ouder publiek. Naast het pianospelen richt Anne zich op componeren, en verwerkte haar eigen ervaringen in twee kameroperas: Jetsetter en Culture Shock! In het voorjaar van 2007 selecteerde Radio4 haar stuk voor ensemble All Tuned Out voor uitzending. Haar werken werden inmiddels uitgevoerd in Nederland, Slowakije, Londen, Cortona en op Honolulu. In 2008 behaalde zij met eervolle vermelding de Bachelorgraad voor compositie aan het Utrechts Conservatorium. Sindsdien richt ze zich vooral op kamermuziek met klassiek gitaar, cello en hoorn. Anne Ku woont tegenwoordig in Utrecht.

Born in Brunei of Chinese parents, Anne Ku grew up on the island of Okinawa, Japan. She won a full scholarship to study at Duke University where she gave her senior recital of French impressionist works. Anne furthered her studies in London and more recently graduated from Utrecht Conservatory in composition. She specialises in the teaching of sight reading, the subject of her teaching diploma. She also has a duo with French horn and cello.

_________________________________________________

­­

5 september 2010 15.00 uur                           

Music for a while
Henry Purcell

(1659-1695)                            

foto433.jpg

 

1. Nymphs and shepherds come away
A song in The Libertine

2. Ground uit Celebrate the Festival

3. Man is for the woman made
A song in The Mock Marriage

4. Round O uit Abdelazer

5. Here the deities approve
Uit Welcome to all the pleasures

6. Solo klavecimbel en gamba

7 If music be the food of love
A single song

8 Suite no. 8
Prelude-almand-Courant-Menuet

Pauze

9. Music for a while
A song in Oedipus

10. Chaconne uit Timon of Athens

11. Thy hand Belinda… When I am laid in earth
Uit Dido and Aeneas

12. Ground

13. Sawny is a bonny lad
A Scotch song

14. Now that the sun has veil’d his light
An evening Hymn: on a ground

 

Monique van der Hoeven, mezzosopraan

Marian Oud, gamba

Arie de Bruijn, klavecimbel

 

 

26 juni 2010 t/m 31 juli 2010  

Elisabeth Hoogland – Keramische Sculpturen
foto751.jpg

 

 

foto762.jpg

 

  

 

 

 

 

 

foto365.jpg

 

foto366.jpg

 

foto367.jpg

 

    www.elisabethhoogland.nl

 

 

 

_________________________________________________

­­

25 juli 2010 15.00 uur                           

Bekkers Piano Gitaar Duo


foto631.jpgAnne Ku, piano

Robert Bekkers, gitaar


Crowd Pleasers

eigen transcripties van Vivaldi (Winter), Handel (Queen of Sheba), Piazzolla (Tango Suite), de Falla (La Vida Breve) en Rodrigo (Aranjuez Concierto)George Frideric Handel

(1685 – 1759)

Arrival of the Queen of Sheba*

Antonio Vivaldi

(1678-1741)

Winter from the Four Seasons*

Astor Piazzolla

(1921-1992)

No. 2 from Tango Suite for two guitars

Manuel de Falla

(1876-1946)

Danse Espagnole from La Vida Breve

Joaquin Rodrigo

(1901-1999)

Concierto de Aranjuez
Allegro con spirito
Adagio
Allegro gentile
* arranged by Robert Bekkers

Programme Notes

“Arrival of the Queen of Sheba” comes from Handel’s oratorio Solomon which was written in 1748 and premiered a year later in London. The libretto is based on biblical stories of the wise King Solomon. The Queen of Sheba visits King Solomon in the third act. “The Arrival of the Queen of Sheba” was originally scored for flutes, violins, violas, cellos, and basses.

Antonio Vivaldi composed “The Four Seasons” in 1723 and published them as a set of 4 violin concertos (with three movements each) in 1725. They were inspired by four sonnets, which most authorities believe Vivaldi wrote himself.

Programme notes from LA Chamber Orchestra: Finally, there is “Winter,” L’inverno. The opening sounds like a shivering person rhythmically stamping his feet to stay warm. The soloist provides the icy winds, and the ensemble responds with chattering teeth. The middle movement describes the peaceful pleasure of warming up inside by a crackling fire. In the final movement, those outdoors walk carefully on the icy paths, while those inside feel winter’s chill as it relentlessly finds its way into the house. But still, Vivaldi reminds us, winter—like all the other seasons—has its specific charms and moments of contentment. Winter – Concerto in f-minor

Allegro non molto

Aggiacciato tremar trà neri algenti
Al Severo Spirar d' orrido Vento,
Correr battendo i piedi ogni momento;
E pel Soverchio gel batter i denti;
Largo

Passar al foco i di quieti e contenti
Mentre la pioggia fuor bagna ben cento
Allegro

Caminar Sopra 'l giaccio, e à passo lento
Per timor di cader gersene intenti;
Gir forte Sdruzziolar, cader à terra
Di nuove ir Sopra 'l giaccio e correr forte
Sin ch' il giaccio si rompe, e si disserra;
Sentir uscir dalle ferrate porte
Sirocco Borea, e tutti i Venti in guerra
Quest' é 'l verno, mà tal, che gioja apporte. Winter – Concerto in f-minor

Allegro non molto

Shivering, frozen mid the frosty snow in biting, stinging winds;
running to and fro to stamp one's icy feet, teeth
chattering in the bitter chill.

Largo

To rest contentedly beside the hearth, while
those outside are drenched by pouring rain.

Allegro

We tread the icy path slowly and cautiously, for fear of tripping and falling.
Then turn abruptly, slip, crash on the ground and, rising, hasten on across the ice lest it cracks up.
We feel the chill north winds coarse through the home despite the locked and bolted doors…
this is winter, which nonetheless brings its own delights.Manuel de Falla’s “La Vida Breve” (life is short or the brief life) is a one hour opera in two acts and four scenes, first performed in Nice in 1913. There is as much instrumental as vocal music in this work. The Danse Espagnole, part of the wedding celebrations, was made famous as a violin showpiece by Fritz Kreisler. Incidentally de Falla wrote only one piece for guitar --- a solo Homenaje Le Tombeau De Claude Debussy.

Piazzolla was born in Argentina to Italian parents. He revolutionised the traditional tango into a new style called nuevo tango, including elements from jazz and classical music. He grew up in New York City, where he picked up the bandoneon. When he was 16, he returned to Argentina and, on the advice of the pianist Arthur Rubinstein, began studying with Ginastera. He won a composition contest and obtained a grant to study in France under the famous teacher Nadia Boulanger, who inspired him to compose in his own style.

Blind since age three, Rodrigo was a pianist whose “Concierto de Aranjuez” (1939) established him as one of the most important Spanish composers of the 20th century. The first movement was inspired by the gardens at Palacio Real de Aranjuez. The second movement, with its most famous melody, was composed in Paris, and according to his wife Victoria’s autobiography, was “both an evocation of the happy days of their honeymoon and a response to Rodrigo’s devastation at the miscarriage of their first pregnancy.”

About Bekkers Piano Guitar Duo
When pianist Anne Ku and guitarist Robert Bekkers met in 2001 in Amsterdam, they owned only one piece arranged for keyboard and guitar --- “Vivaldi's Guitar Concerto in D Major.” Since then they have built a repertoire spanning 4 centuries, including their own transcriptions and commissioned works of Dutch composers for their unique duo.

foto749.jpg

Anne is van Chinese afkomst, maar werd geboren in Brunei en bracht het grootste deel van haar jeugd door op Okinawa (Japan), waar ze op haar twaalfde begon uitvoeringen te geven. Haar uitzonderlijke vermogen om direct van blad te spelen maakte dat ze gevraagd werd als koorbegeleider, toetsenist in een band, kerkorganist, en contractpianist. Anne kreeg door haar spel een beurs die haar de mogelijkheid gaf te studeren aan Duke University (VS). Terwijl ze afstudeerde in elektrotechniek en wiskunde aan de universiteit, studeerde ze piano bij Randall Love en sloot af met een recital van Ravel, Debussy en Poulenc. In 2008 studeerde Anne af aan het Utrechts Conservatorium., waar ze de lesbevoegdheid voor piano afsloot met een scriptie over van blad spelen, en de Mastergraad met een scriptie over het programmeren van livemuziek voor een ouder publiek. Naast het pianospelen richt Anne zich op componeren, en verwerkte haar eigen ervaringen in twee kameroperas: Jetsetter en Culture Shock! In het voorjaar van 2007 selecteerde Radio4 haar stuk voor ensemble All Tuned Out voor uitzending. Haar werken werden inmiddels uitgevoerd in Nederland, Slowakije, Londen, Cortona en op Honolulu. In 2008 behaalde zij met eervolle vermelding de Bachelorgraad voor compositie aan het Utrechts Conservatorium. Sindsdien richt ze zich vooral op kamermuziek met klassiek gitaar, cello en hoorn. Anne Ku woont tegenwoordig in Utrecht.

Born in Brunei of Chinese parents, Anne Ku grew up on the island of Okinawa, Japan. She won a full scholarship to study at Duke University where she gave her senior recital of French impressionist works. Anne furthered her studies in London and more recently graduated from Utrecht Conservatory in composition. She specialises in the teaching of sight reading, the subject of her teaching diploma. She also has a duo with French horn and cello.foto750.jpg

Reeds op jonge leeftijd bekwaamde Robert Bekkers zich op verschillende muziekinstrumenten, voordat hij op twaalfjarige leeftijd voor de gitaar koos. Aan het conservatorium te Maastricht behaalde hij diploma's als docent en later als uitvoerend musicus op de klassieke gitaar. In deze periode studeerde hij ook eigentijdse muziek bij Angelo Gilardino in Itali, met een volledige studiebeurs. De muzikale levensloop van Robert omvat een brede reeks genres, met klassiek gitaar als middelpunt. Gelijktijdig met zijn carrire als uitvoerend musicus, was hij actief als songwriter, arrangeur, componist, producent en geluidstechnicus -laatstelijk op het derde Cortona Contemporary Music Festival in Itali en begeleidde hij flamenco-dansklasjes. Daarbij vormde hij de groep IMPETU met een fusion van klassieke arrangementen van eigen hand met de ritmes van de flamenco. Hij speelde op veel plaatsen in Europa met de Mariachi-band Serenata Mexicana en het Amstel Gitaar-Kwartet. Gedurende ruim 10 jaar was Robert gitarist en basspeler van het Berdien Stenberg-orkest, dat rondreisde in Nederland, Belgi, Indonesi, Curaao en Oman. Tegenwoordig is Robert voornamenlijk actief met zijn Bekkers Piano and Guitar Duo en innig betrokken bij de publicatie van een nieuwe reeks muziekboeken.

Born near Eindhoven, Robert Bekkers obtained his performance and teaching degrees in classical guitar from Maastricht Conservatory. He has toured with the Berdien Stenberg Orchestra, Amstel Guitar Quartet, and other ensembles. Besides his duo with Anne Ku, he is also active as a chamber musician and accompanying choirs and singers. His solo programme includes works such as Bach’s Chaconne and Leo Brouwer’s Dacameron Noire.

www.pianoguitar.com

_________________________________________________

­­

11 juli 2010 15.00 uur                           

Alouer

Sarah Marieke van Lieshout, alt/mezzo

 

Maria Segura Thijssen, piano

 

foto616.jpg

 

Heaven can waitAlouer brengt een bijzonder en veelzijdig concert. Bijzonder, omdat dit duo heel intensief samenwerkt en het resultaa